Zde může být vaše reklama.

Zahrádkáři kontra radnice: Kontroverzní IV. etapa protipovodňových opatření už má alternativní studii

Zahrádkáři kontra radnice: Kontroverzní IV. etapa protipovodňových opatření už má alternativní studii

18. 03. 2019 - 00:00

Již více než rok jitří emoce problém IV. etapy protipovodňových opatření, které má padnout za oběť unikátní zahrádkářská kolonie Morava na Nových sadech. Podle plánů olomoucké radnice a Povodí Moravy má být vybagrována do hloubky metr a půl. Zahrádkáři dlouhodobě upozorňují na to, že navržené opatření z hlediska protipovodňové ochrany nedává smysl, a chystají se vyrukovat s oponentním projektem.

Navržené protipovodňové úpravy, tak jak je radnice prohlašuje za hotové a „přírodě blízké“, mají závažné chyby. Alespoň to tvrdí zahrádkáři, kteří se už více než rok stavějí na zadní. Problémů ve studii, podle které chce město vybagrovat levý břeh, nacházejí hned několik: například nevyřešený železniční most před kolonií, který funguje jako „špunt“ a bez jeho úpravy nemá vybudování suchého poldru za mostem smysl; se SŽDC přitom podle zjištění Hanáckého Večerníku doposud z radnice nikdo nejednal. Radnice ale prezentuje navržené úpravy pravého břehu řeky Moravy jako definitivní a neměnné. Zahrádkáři si proto pozvali předního českého odborníka Václava Čermáka a chystají se představit vlastní projekt.

Co navrhne inženýr Čermák?
Za realizaci stávající studie se v minulém volebním období zasazoval především tehdejší náměstek Aleš Jakubec. „Máme za sebou schůzku u pana primátora, který si pozval i Michala Krejčího, a snažili se nám vnutit to, že město je v pasti a musí tu dohodnutou věc schválit, že je to v kompetenci Povodí Moravy. My jsme jim řekli, že pracujeme na druhé variantě, která je levnější, nezahrnuje zbytečnou likvidaci zahrádek, spočívá v úpravách levého břehu řeky a pravý břeh by se jen upravil, aby vznikl pozvolný sestup k vodě,“ řekl Hanáckému Večerníku člen výboru zahrádkářů Rostislav Inderka. Podle něj chce nyní radnice schvalovat studii, správně by ale měla schvalovat až projekt, který však doposud neexistuje. „Na ten se teprve shání projektant a projekt se bude teprve soutěžit. Co se ale bude soutěžit, když existuje jen jedna jediná studie?,“ řekl. Zahrádkáři si mezitím nechávají vypracovat druhou studii, jejímž autorem bude ing. Václav Čermák, přední český vodohospodář.
-vb-

Další články