Push-in technologie v nabídce ELEKTRO V.D.

Typografie
  • Nejmenší Malé Střední Velké Největší
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Není bezšroubová svorka, jako bezšroubová svorka. V současné době se v technologii bezšroubového připojování vodičů větších průřezů využívají dvě hlavní technologie. Push-in a klasická pružinová technologie.

Rozdíl mezi technologiemi bezšroubových upínacích jednotek

„Klasická“ upínací jednotka pružinové svorky využívá poměrně komplikovaný tvar pružiny. Pro zasunutí vodičů do takovýchto upínacích jednotek je nutné použití nástroje, kterým se realizuje vyhnutí pružiny. Po vyhnutí pružiny je možné do otvoru v pružině zasunout vodič. Kontakt vodiče s vodivým můstkem je realizován tahem pružiny, vodič je tedy přitahován pružinou k můstku. Nástroj je nutné použít pro všechny typy vodičů, a to jak pro zasunutí, tak i pro uvolnění vodiče. Schematicky je klasická upínací jednotka znázorněna na obrázku 1.

Push in technologie 1

Kde:

  1. Vodič
  2. Pružina (značka je umístěna v místě tlaku nástroje)
  3. Vodivý můstek s cínovou povrchovou úpravou

Push-in upínací jednotka využívá mnohem jednodušší tvar pružiny. Pro zasunutí tuhého nebo ohebného vodiče opatřeného dutinkou není nutné používat nástroj. Vodič se zasunuje mezi vodivý můstek a pružinu. Vodič tedy způsobuje vychýlení pružiny. Pružina následně vodič přitlačuje k vodivému můstku. Nástroj je nutný pouze pro zasunutí neošetřeného ohebného vodiče a pro uvolnění vodiče ze svorky. Díky tomu vynikají svorky s push-in upínacími jednotkami významnou úsporou doby instalace.

Push in technologie 2

Kde:

  1. Vodič
  2. Pružina (značka je umístěna v místě tlaku nástroje)
  3. Vodivý můstek s cínovou povrchovou úpravou

Typy svorek s push-in technologií

Do sortimentu Elektra, v.d. bylo začleněno přibližně padesát svorek různých typů. Hlavními kategoriemi těchto nových svorek jsou:

Jednopólové řadové svorky push-in

V této kategorii jsou začleněny klasické dvou vstupové řadové svorky, ale i tří a čtyř vstupové. Svorky dvou vstupové jsou nabízeny v rozsahu jmenovitých připojitelných vodičů 1,5 mm2 ÷ 16 mm2, tří a čtyř vstupové pak v rozsahu jmenovitých připojitelných vodičů 1,5 mm2 ÷ 6 mm2. Barevné varianty pouzdra jsou šedá a modrá. Jako příslušenství jsou k těmto svorkám nabízeny koncové přepážky, středové přepážky, testovací adaptér a propojovací hřebeny.
V totožném rozsahu připojitelnosti jmenovitých vodičů jsou k dispozici i svorky s funkcí PE. Pro nasazení svorky na TH lištu, respektive k jejich vodivému spojení s TH lištou není nutné použití nástroje. Obrys PE svorek je stejný jako svorek základních, což utváří kompaktní a ucelenou řadu, která je díky barevnému odlišení vysoce přehledná.

Push in technologie 3

Push in technologie 4

Patrové svorky

Tento segment obsahuje svorky dvou patrové, tří a čtyř patrové. Svorky kombinují propojená patra, izolovaná patra, spodní patro s funkcí PE, tedy spodní patro vodivě spojené s TH lištou. Další variantou jsou dvou patrové svorky s LED signalizací 24 V DC a 230 V AC. Patrové svorky jsou nabízeny pro jmenovitý vodič 2,5 mm2. Jako příslušenství jsou k těmto svorkám nabízeny koncové přepážky, středové přepážky, testovací adaptér a propojovací hřebeny.

Push in technologie 5

Rozpojovací a pojistkové svorky

Pojistkové svorky jsou určeny pro trubičkové pojistky rozměru 5x20 mm, s maximálním proudem 10 A. Pojistkové svorky jsou určeny pro jmenovitý vodič 4 mm2 a nabízeny v základních variantách – s led signalizací 24 V DC, 230 V AC a bez optické signalizace poruchy. Významnou předností pojistkových svorek je možnost propojení sousedních svorek pomocí propojovacího hřebenu.
Rozpojovací svorky mají nožový rozpojovací systém, který umožňuje snadné rozpojení obvodu, bez nutnosti odpojení vodičů ze svorek. V kombinaci těchto svorek s bezšroubovými hřebeny lze dosáhnout přepínaní toku energie mezi jednotlivými vývody sousedících propojených svorek. Rozpojovací svorky jsou nabízeny v provedení dvou, tří a čtyř vstupovém. Jmenovitý vodič svorek je 2,5 mm2.

Push in technologie 6
Svorky s push-in upínacími jednotkami jsou plnohodnotným nástupcem klasických pružinových svorek s nespornou výhodou velice rychlého připojení vodičů.

Elektro, výrobní družstvo v Bečově nad Teplou
Tovární 128, 364 64 Bečov nad Teplou
Tel.: +420 353 361 126
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.elektrobecov.cz

Push in technologie 7

Bezplatný odběr časopisu

Chcete odebírat časopis ElektroPrůmysl.cz zdarma? Napište Vaše jméno a e-mail, poté klikněte na tlačítko odebírat.

Časopis vychází 1x měsíčně.

Aktuální číslo časopisu

ElektroPrumysl

ElektroPrůmysl.cz, duben 2024

Číslo je zaměřené na kvalitu elektrické energie, energetiku, elektromobilitu a alternativní zdroje energie.

Zajímavé odkazy

Inspekční minikamera s bezdrátovým přenosem obrazu První inspekční minikameru na světě, která využívá k přenosu obrazu vestavěný wi-fi hotspot pro pohodlné a bezpečné inspekce i těch nejnepřístupnějších míst.
Schneider Electric | Vezměme to prakticky! EcoStruxure Power Design – NOVINKY | Nejširší nabídka 3f UPS na trhu |Spínací, jistící a ochranné přístroje | VN rozváděče bez plynu SF6 | EcoStruxure for eMobility – nabíjecí stanice | Jak jednoduše vybrat správný 3f zdroj UPS
Nový design vypínačů a zásuvek si elektrikáři hned oblíbili! Zaujal je novými matnými barvami, plochým tvarem a také dobrou cenou. Třešničkou na dortu je ovládání mobilem.
Vyhrajte termokamery Hikmicro nebo multimetry Fluke! Odpovězte na jednoduchou otázku a vyhrajte grafický multimetr Fluke 289 nebo špičkovou termokameru Hikmicro B20. Vstupenku na Amper 2024 obdrží každý.

Najdete nás na Facebooku