Dnes slaví přes 200 000 Josefů, Pepíků, Pepčů: Znáte ty nejlepší vtipy o nich? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dnes slaví přes 200 000 Josefů, Pepíků, Pepčů: Znáte ty nejlepší vtipy o nich?

Josef Kemr (†72)
Josef Kemr (†72) (Blesk)

Nejvíce jich žije v Praze, hojně se s nimi setkáme ale ve Zlíně, Plzni či na Olomoucku. O kom je řeč? O Josefech, kteří dnes slaví svátek. Žije u nás přes 200 tisíc nositelů tohoto jména. A kdo by neznal Pepíčky z vtipů!

Jméno Josef má původ v biblických dobách a v hebrejštině znamená »Ať Hospodin přidá«. Uplynuly tisíce let a jméno se rozšířilo do mnoha koutů světa, vedle českých Josefů a slovenských Jozefů tu máme například i italské Giuseppe či finské Jooseppi.



Šesté nejčastější

U nás to bylo oblíbené jméno hlavně v polovině minulého století, na přelomu 40. a padesátých let šlo dokonce o nejčastější mužské jméno! Nyní už mezi novorozenci Josefové nevedou, tam jméno drží zhruba 30. příčku. I tak ale u nás, podle posledních dostupných statistik, v roce 2016 žilo 211 317 Josefů, nejčastěji ve věku okolo šedesátky. Stále jde o šesté nejčastější mužské jméno.

16 tisíc v Praze
Nejvíce Pepíků žije v Praze, skoro 16 tisíc. Značně rozšířené je ale jméno i na jižní Moravě, v Ostravě, Plzni či Českých Budějovicích. Dnes 19. března slaví svátek. Tak jim popřejte!

Josefíny jsou na 55. místě

Jméno Josef má i svou ženskou variantu, Josefa či Josefína. Tyto jména v roce 2016 nosilo 4647 žen. Zatímco jméno Josefa se používalo hlavně ve 30. a 40. letech minulého století, Josefína v poslední době nabírá na oblibě a loni se vyšplhalo na 55. příčku mezi novorozenými holčičkami.

Znáte Jožina a Pepina?
Slavných nositelů jména Josef máme z literatury či populární kultury řadu. Kdo by neznal Jožina z bažin z pera Ivana Mládka (77) či bohémského strýce Pepina z Postřižin, kterému vtiskl život spisovatel Bohumil Hrabal (†82) a na plátně herec Jaromír Hanzlík (71).

Pražští pepíci
Flamendři, kteří neradi pracovali, ale rádi se bavili a hojně navštěvovali taneční zábavy, si v Praze na konci 19. století vysloužili označení »pražský pepík«. Pro jejich specifickou mluvu a oblečení, které se vyznačovalo pruhovanými kalhotami, i vynalézavost ohledně hledání obživy, si jich všiml třeba i spisovatel Jan Neruda. Označení se pak také používalo pro mladé chuligány. Slovo »Pepíci« také někdy slouží jako označení pro všechny Pražany nebo pro všechny Čechy, například u našich polských sousedů.

Josefové mezi herci:
Josef Bek (†76)
Objevil se v desítkách filmových i divadelních rolích. Jednou z těch nejznámějších je postava veterána Martina Kabáta v pohádce hrátky s čertem.

Josef Kemr (†72)
Držitel ceny Thálie za celoživotní mistrovství se objevil ve stovkách rolí televizních, filmových i divadelních. Do paměti diváků se zapsal jako loupeživý rytíř Kozlík z Markéty Lazarové či jako svéhlavý děda Komárek z Na samotě u lesa.

Josef Vinklář (†76)
Působil v Národním divadle, nejvíce ho ale proslavily televizní role. V seriálu Hříšní lidé města pražského ztvárnil inspektora Bouše a v Nemocnici na kraji města doktora Cvacha.

Josef Zíma (86)
Herec, zpěvák a moderátor proslul například jako princ Radovan  z pohádky Princezna se zlatou hvězdou. Věhlas ale získal i díky řadě populárních písní, které nazpíval, či moderováním pořadu o dechovkách.

Svatý Josef
Svatý Josef byl snoubencem Panny Marie, v evangeliu je nazván mužem spravedlivým. Zemřel v Nazaretě. Je kromě jiného patronem tesařů, truhlářů, inženýrů, dětí, mládeže i sirotků.

 

10 fórů o Pepíčkovi:
Je drzý, často i přisprostlý a velice vynalézavý. Má také pořádně nabroušený jazyk. Pepíčka z českých vtipů znají snad všichni. Tady je 10 z nich:

„Jak tě mám, Pepíčku, ostříhat?“ ptá se holič.
„Jako dědečka, s tím prázdným kolečkem na temeni.“

„Dobrý den paní učitelko, Pepíček nemůže přijít do školy je hrozně nemocný.“ „V pořádku a kdo volá?“ ptá se učitelka.„Můj táta.“

Přijde Pepíček domů a tatínkovi ukazuje vysvědčení. „Tak hrozné vysvědčení jsem dlouho neviděl!“ zlobí se tatínek. A Pepíček povídá: „Já taky ne, ale včera jsem ho našel ve tvých věcech.“

„Pepíčku, kdo ti pomáhal s domácím úkolem?“ ptá se paní učitelka. „Nikdo,“ zatlouká Pepíček. „Nelži!“ říká přísně. „Tatínek,“ přiznává Pepíček. „Tak mu vyřiď, že Wolker byl Jiří a ne Johnnie.“

Paní učitelka se ptá Pepíčka: „Jaký je čas slibuji, slibuješ, slibujeme?“ Pepíček odpoví: „Prosím, před volbami!“

„Tak, Pepíčku, co bylo ve škole?“ ptá se tatínek.
„Čtyři jedničky a jedna pětka.“ „Opravdu?“ diví se tatínek a otevře jeho žákovskou. Tam je napsáno: 11. 11. Matematika: 5!

Přijde Pepíček do ztrát a nálezů a ptá se: „Prosím vás, mohl bych u vás ztratit housle?“

Pepíček se ptá maminky: „Táta mi říkal, že pocházíme z opice, je to pravda?“ Maminka mu odpoví: „Nevím Pepíčku, já všechny příbuzné z tátovy strany neznám!“

Paní učitelka vysvětluje třídě: „Říkáme, že kráva se otelila, kočka okotila. Ví někdo další příklad?“
Pepíček se horlivě hlásí: „Prosím, žralok se ožral!“

Pepíček se ptá tatínka: „Tati, je inkoust drahý?“ „Ne, levný,“ říká tatínek. „Tak nevím, proč maminka tak nadává, že se mi vylil na tu novou sedací soupravu!“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.