Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pravá ruka Babiše: O Trumpovi, Babišově pochvale, levném pivu i českých mozcích

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. března 2019
05:20

Doprovázel Andreje Babiše (ANO) do USA, kde „skoroministr“ Karel Havlíček sklidil od premiéra pořádnou chválu. Ale šel s ním také do televizního „kotle“ na ČT u Michaely Jílkové. Na zahraniční mise bere Babiš svou pravou ruku pravidelně - i na úkor ministrů. Není přitom nereálné, že by sám Havlíček usedl do vlády, s Babišem ho pojí společný cíl. Prosadit českou vědu a výzkum, nejen zlaté české ručičky, ale i chytré české hlavy. Blesk Zprávám Havlíček řekl, jak je na tom česká věda a výzkum a promluvil i o tom, jak se mu pracuje přímo po boku Babiše.

„Já se celý život snažím hledat kolem sebe lidi, kteří jsou schopnější,“ tvrdil Andrej Babiš při nedávné návštěvě Washingtonu a zmínil právě Karla Havlíčka, místopředsedu vládní Rady pro vědu, výzkum a inovace. Havlíček byl jedním z pilířů jeho delegace. Nikoli poprvé, s Babišem byl v lednu i při asijském turné po Singapuru, Thajsku a Indii. A jezdí s ním do zahraničí pravidelně.

Zatímco Američané v čele s Donaldem Trumpem vytasili na Čechy v Bílém domě viceprezidenta i ministry, Babiš se spoléhal hlavně na Havlíčka a náměstky. „Pan Havlíček je samozřejmě moje pravá ruka na vědu a výzkum a na ten projekt ′Česká republika, země pro budoucnost′, to děláme spolu. Já jsem předseda Rady pro vědu, výzkum a inovace, ale samozřejmě pan Havlíček to organizuje - i ten projekt. Já celý život hledám kolem sebe šikovné lidi, nemám s tím problém,“ dodal Babiš při dotazu Blesk Zpráv.

Udělá „za odměnu“ z Havlíčka svého ministra? „Je to člověk, který mi skutečně zásadně pomáhá, ale má svůj byznys. Zatím to na stole není,“ tvrdil v USA Babiš. Bez povšimnutí však nezůstalo slůvko „zatím“.

Havlíček: S Babišem se nám spolupracuje dobře

„Ta pochvala byla mířena hlavně na výsledky strategie. Není to pochvala jenom pro mě, je to pochvala pro celý tým, který na tom pracoval,“ reagoval pro Blesk Zprávy Havlíček. Při poznámce, že Babiš zmínil výslovně jeho, Havlíček pokračoval v podobném duchu.

„To, že to pan premiér pochválil, mě těší, ale jedna věc je to všechno připravit, druhá věc je řadu z těch věcí dokonat a mít tu realizační koncovku. Já jsem hodně, hodně na zemi. Máme tady pěknou inovační strategii, všichni nás za ni chválí, ale ten výsledek není, že ji předložíme, ten výsledek bude ten, že ty jednotlivé cíle splníme, že do toho zapojíme ostatní, že zpropagujeme ČR jako superzemi a prokážeme všem, že co jsme si zadali, také dokážeme zrealizovat,“ upozornil Havlíček.

Spekulace, že by právě on mohl nahradit Martu Novákovou v čele ministerstva průmyslu a obchodu, ho tak nechávají klidným. „My to opravdu v tuto chvíli vůbec neřešíme, samozřejmě se dotýkáme témat, která jsou s resortem průmyslu spojeny,“ řekl Havlíček. 

Karel Havlíček při rozhovoru pro Blesk Zprávy Karel Havlíček při rozhovoru pro Blesk Zprávy | Foto Blesk - Jakub Poláček

O něco více se však přece jen o spolupráci s premiérem Babišem rozpovídal. „Ano, spolupracuje se nám dobře, troufám si tvrdit, že máme na řadu věcí ve smyslu manažerského pohledu stejný pohled, to znamená, že máme rádi, když se vše realizuje rychle, účelně, když se jde za výsledkem a když se něco nepodaří, tak si to okamžitě řekneme, neděláme z toho žádnou vědu. Pokud to takhle vnímá i pan premiér, tak je to jedině dobře,“ doplnil Havlíček. Přehnaná očekávání ale prý nemá. „Když se zjistí, že to dělám špatně, tak je to holt život, to přežiju,“ dodal.

Havlíček: Česko není jen země levného piva

Havlíček poskytl Blesk Zprávám rozhovor, ve kterém shrnul nejen svou spolupráci s Babišem, ale i samotnou situaci Češka na poli vědy, výzkumu a inovací. 

„S panem premiérem v těch posledních měsících opravdu bereme zemi za zemí a představujeme ČR jako zemi budoucnosti. Chceme změnit vnímání Česka nejenom jako země příběhů, země levného piva, jakkoli je to pravda a nic proti tomu, země Karlova mostu a země českokrumlovských zákoutí, to je v pořádku, ale na to tady mladé lidi neudržíme,“ upozornil mimo jiné Havlíček. 

Česko musí dle něj prodat své výhody - nejen odborné faktory a argumenty, ale třeba i to, že jsme bezpečnou zemí, kde by mohli mít zájem žít i ostatní. „Máme tady nádherná města, dostupné veřejné služby, příjemné prostředí pro žití, celou řadu aktivit, které mohou zahraniční manažeři či vědci i se svými rodinami provozovat, ale tohle musíme umět prodávat. Řeknu příklad: Přijde k nám nějaký špičkový vědec, tak aby měl možnost s někým probrat, kam dá děti do školky, jakým způsobem umístíme jeho manželku, manžela. Zkrátka trochu se o ty lidi, kteří nám něco přináší, postarat,“ podotkl Havlíček. 

Starost o nadějné české mozky

Podle Havlíčka jde nejen o vytvoření příjemnějšího prostředí pro ty, co do Česka přijdou. Jde také o lepší péči o potenciál českých mozků.

„Jestli chceme udržet nejschopnější mladé lidi, jestli sem chceme získat mozky ze světa, nikoli pouze někoho, kdo tady zainvestuje do levné výroby, musíme ukázat budoucnost, musíme ukázat, že jsme zemí s technologickými řešeními, která má špičkovou infrastrukturu, dobrou školskou, vzdělávací, technologickou základnu. Chceme ukázat, že ČR opět patří a bude patřit mezi technologické a průmyslové lídry, jako už konec konců v minulosti patřila,“ připojil Havlíček.

Andrej Babiš v Bangkoku s Karlem Havlíčkem v lednu 2019 Andrej Babiš v Bangkoku s Karlem Havlíčkem v lednu 2019 | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

Národní strategii představili za letošní rok již v Indii, Thajsku, Singapuru, švýcarském Davosu, Izraeli a nyní v USA, chystají se s ní i do Německa.

„Hrozně nás překvapila ta milá a pozitivní reakce ve světě. Jsem fakt nadšen z toho, jakým způsobem to přijímají ve všech zemích, kde jsme to představili. Že je to pro ně čitelné, jasný signál, jasný směr a je vidět, že to není jen zdvořilostní,“ řekl Havlíček.

Podporujeme vědu? To prý říkal každý

Ve strategii, kterou po boku Babiše prezentuje, vnímá výhodu v tom, že spojuje všechny možné aktivity „pod jednou střechou“. „V minulosti každý pes, jiná ves. Každý něco dělal, ale nepotkávalo se to. Tady paradoxně vznikaly různé systémy řešení, výsledkem čehož bylo, že máme v ČR osm tisíc informačních systémů, 800 online nástrojů a ve finále se nesdílí data, ani občan, ani firma z toho nemají ten komfort, protože se to nekoordinovalo,“ upozornil Havlíček.

Důležité je tak podle něj nyní světu ukázat uceleně, jak konkrétně bude Česko podporovat vědu a výzkum. „A jakým způsobem, ne, že řekneme u kafe: Ano, podporujeme výzkum a vývoj. To říkal každý vždycky, to není ta cesta. Ta cesta je v tom, že řekneme, jak konkrétně podporujeme. Měníme systém hodnocení, měníme systém financování, měníme systém využívání center excellence, měníme systém využívání digitálních nástrojů. A to je přesně ono,“ zmínila Babišova pravá ruka. 

O Trumpovi a jednání v Bílém domě

O vědě a výzkumu byla řeč i s americkou delegací a v průběhu cesty Babiše do Washingtonu. „Bylo to velmi přátelské, musím říct, že prezident Trump je velmi charismatický, bylo vidět, že jeho tým je sehraný a mě velmi zaujalo, že když jsme přišli, pan premiér nás představoval a představování skončilo, tak on (Trump) prohlásil: Let′ have a fun. Pojďme si to užít. Bylo vidět, že i on si to užíval. Je zcela patrné, že pan prezident Trump má ČR velmi rád, že k ní má vztah prostřednictvím svých dětí, že zná ČR a má u nás příbuzné. To tu atmosféru do určité míry hodně zlehčilo. A trochu jako by někdy dělal zeměpisného průvodce pro ostatní členy své vlády,“ líčil Havlíček své dojmy z Bílého domu.

„Bylo zřejmé také to, že si s panem premiérem Babišem hodně sedli, docela vtipně se doplňovali, kolikrát se i docela smáli, takže to bylo skutečně v přátelské atmosféře,“ pokračuje ve „vzpomínkách na Ameriku“.

Havlíček s Babišem se potkali ve Washingtonu i s Eliškou Haškovou - Coolidge - asistentkou pěti prezidentů USA Havlíček s Babišem se potkali ve Washingtonu i s Eliškou Haškovou - Coolidge - asistentkou pěti prezidentů USA | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

Havlíček upozornil, že se otevřela i témata dopadů amerických cel na evropské automobily, což by dopadlo nepříjemně i na Česko. Ohledně Havlíčkovy parkety - vědy, výzkumu a inovačních strategií - se řešila třeba kyberbezpečnost a spolupráce na poli umělé inteligence. „Prezident Trump vyhlásil velmi silnou podporu umělé inteligenci, ať už s ohledem na růst ekonomiky, tak i s ohledem na kybernetickou bezpečnost, a naši vědci v tom sehrávají klíčovou roli,“ tvrdil Havlíček.

Tisíc českých výzkumníků a 25 laboratoří

Česko totiž má na poli umělé inteligence co nabídnout, upozorňuje Havlíček. „ČR je absolutní špičkou v oblasti umělé inteligence, málokdo to ví, ale v tuto chvíli existuje již přibližně tisíc výzkumníků, vědců a Ph.D. studentů v této oblasti, máme na to 25 laboratoří a začínáme sehrávat nejenom v Evropě, ale i ve světě velmi významnou roli,“ řekl Blesk Zprávám Havlíček.

V čem jsou Češi na tom poli dobří? „V oblasti využívání umělé inteligence v průmyslu a v automatizaci, potom jsme velmi dobří ve schopnosti tzv. těžit data, jsme velmi dobří v oblasti konverzačních technologií - rozeznávání různých jazyků, řečí atd. Což je neuvěřitelná věc, protože např. náklady EU na překladatele jsou vůbec jedny z nejvyšších nákladů provozního režimu celé EU. Je to obrovský balík peněz a s tím spojená neskutečná logistika. Právě umělá inteligence v oblasti konverzace a různých jazykových mutací toto geniálně řeší. A tady se bavíme o desítkách miliard eur v rámci tohoto odvětví,“ zmínil jeden z konkrétních případů. 

Havlíčkovi s Babišem rozeznali obličeje

Řešila se právě i bezpečnost. A to třeba v momentě, kdy narazila česká delegace na praktickou ukázku nové technologie pro rozeznávání obličejů na univerzitě v Marylandu, což je partnerská univerzita ČVUT.

„To se přiznám, že jsem ještě nikde neviděl. Já jsem tam přišel, okamžitě mě seskenovali obličej a všechno o mně začali vyhodnocovat - od odhadů mého věku po spojení s Wikipedií a všemi možnými sociálními sítěmi. Je jasné, že ta technologie jde dopředu. Může to být samozřejmě určitá hrozba ve smyslu ztráty soukromí - a je to otázka, kam si to pustíme. Ale na druhou stranu je to z bezpečnostního hlediska docela zajímavá příležitost ve smyslu eliminace různých ataků, teroristických aktů atd.“ dodal Havlíček.    

Video  Babiš o sobě i Monice v Bílém domě: Jak to měli s nervozitou a „ztraceným“ bratrancem?  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lihocech ( 20. března 2019 11:39 )

Schopnější všeho těžko najde, je to přece jenom elitní gauner a mafián, ale srýcu Faltýnek se aspoň snaží

ivoadler ( 19. března 2019 11:16 )

O chytrých lidech se zmínil i Zeman na začátku své politické dráhy: obklopuji se lidmi, kteří jsou chytřejší než já. Nějak nám ty chytří lidé ale zdrhají. Je to vidět i v naší dramatické tvorbě. Kdo neletí za oceán, stojí za ho vno.

britva ( 19. března 2019 10:25 )

jj, chytrý člověk ten Babiš chytří lidé kolem něj, tak proto je tam, kde je dnes takový Topolánek se obklopil Ivanem Langerem a Markem Dalíkem a kde jim je dnes konec

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa