Hororový zážitek se stal na začátku 2. světové války, když musel na operaci slepého střeva. „Protože provizorní nemocnice v Jilemnici nebyla dostatečně vybavená, všechno bylo ve válečných improvizovaných podmínkách, nebyla tam ani márnice. Když někdo v noci zemřel, odklidili ho do koupelny. To jsem ovšem netušil,“ zavzpomínal herec v knize Moje cesta vlakem dětství a naděje.

„Jednou v noci jsem potřeboval čůrat. Vydal jsem se tedy potmě, bylo povinné zatemňování, do koupelny. Tápal jsem podél zdi a najednou jsem o něco zakopl a upadl jsem přes to. Byl to nebožtík zakrytý prostěradlem,“ popsal herec před lety svůj děsivý zážitek. „Přišla sestra, rozsvítila, já jsem viděl, že ležím na mrtvole. Takové bylo mé první setkání se smrtí,“ zavzpomínal.

Děsivý zážitek ho provázel zbytek života. „Od té doby se mi v nemocnici nějak přestalo líbit,“ přiznal herec, který dokonce odmítl dva měsíce před smrtí léčbu v nemocnici. Zemřel ve svém bytě ve čtvrtek na zápal plic, který byl důsledkem vážné nemoci. V polovině prosince měl herec poslední představení v Činoherním klubu. „Věděli jsme, že se jeho nemoc vrátila, tentokrát naposledy,“ stálo v prohlášení divadla.

VIDEO: Herec Stanislav Zindulka na vernisáži Sedmičky Josefa Lady

Video
Video se připravuje ...

Herec Stanislav Zindulka na vernisáži Sedmičky Josefa Lady Eva Fornálová

Fotogalerie
45 fotografií