Školy kvůli soustředění zakazují dětem mobily i o přestávkách. Podle inspekce jde o neodůvodněný zásah do soukromí

úterý 19. března 2019 ·

Podle školní inspekce, která na fungování škol dohlíží, je zákaz mobilů mimo vyučování neodůvodněným zásahem do soukromého práva. „V tomto čase žáci nemají povinnost řádně se vzdělávat,“ sdělil Hospodářským novinám náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys. Školy argumentují tím, že když děti používají telefony o přestávce, trvá dlouhou dobu, než se po zazvonění začnou soustředit na výuku. Mnoho žáků má telefon už na prvním stupni.


Plošný zákaz mobilů by mohl najít podporu i mezi českými rodiči. Srpnový průzkum agentury Ipsos ukázal, že používání telefonů by zakázaly dvě třetiny z nich.

Inspekce však zdůrazňuje, že klíčová je výchova v rodině, tedy jak rodiče k používání mobilů své potomky vedou. „Rodiče se přece mohou s žáky domluvit, aby mobilní telefon ve škole nepoužívali nebo aby jej rovnou nechali doma,“ řekl náměstek ústředního školního inspektora Andrys. „Nedává přece smysl na jednu stranu podporovat plošné zákazy mobilních telefonů ve škole a po příchodu ze školy ponechat děti on-line až do usnutí,“ zdůraznil.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

jir řekl(a)...
19. března 2019 v 16:57  

Pro inspekci typické, nic neznamenající vyjádření. Právní úroveň 0. Kdyby to byl neoprávněný zásah do soukromí, už by tu byly první žaloby a vyhrané soudní pře. Nic z toho. V našem složitém právním systému by to tak skončilo u ÚS. Mrzí mne to, ale jejich právní amatérismus mi zpříjemňuje práci již dlouhá léta.

BP řekl(a)...
19. března 2019 v 21:38  

Kdyby se museli inspektoři vrátit do škol a znovu začít učit, ihned by mluvili jinak. Od stolu umí každý dobře radit.

laimes řekl(a)...
20. března 2019 v 4:36  

a kdy oni vůbec učili?kolik že toho naučí ředitel gymnázia měsíčně?

laimes řekl(a)...
20. března 2019 v 5:41  

je třeba se konečně rozhodnout zda mobily ano či ne

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.