TZ: Ascher Challenge

Ascher Challenge / Uměleckoprůmyslové museum v Praze / Praha / 28. 3. – 19. 5. 2019

V návaznosti na velkou výstavu věnovanou textilní tvorbě rodiny Ascherových Šílený hedvábník. Zika&Lída Ascher: textil a móda v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze dostal Ateliér módní tvorby UMPRUM jedinečnou příležitost navrhnout vlastní kolekci z látek slavné textilní firmy Ascher. Studenti tak dali původním látkám a dezénům nové formy zpracování i pohled současných mladých lidí.

Zika Ascher otevřel se svým bratrem obchod s luxusními látkami v Praze roku  1933, ale v březnu 1939 nuceně odešel s manželkou do Londýna. Od 40. do 80. let 20. století odsud zásoboval exkluzivními látkami přední francouzské a anglické módní domy (např. Balenciaga, Chanel, Dior), spolupracoval při jejich tvorbě s předními umělci (Henry Moore, Cecil Beaton, Henry Matisse, Barbara Hepworth nebo Alexander Calder) a zároveň po celý svůj život rád spolupracoval se studenty a mladými lidmi. Už v roce 1946 vypsal soutěž „Try Your Hand“, do níž se zapojilo asi deset tisíc mladých lidí. Také proto kurátorka výstavy Konstantina Hlaváčková propojila vedoucího Ateliéru módní tvorby Pavla Ivančice s potomky této rodiny a vznikla tato unikátní spolupráce.

Veřejnost se mohla s vybranými modely seznámit už letos v lednu na výstavě klauzurních a semestrálních prací Artsemestr zima 2019 a na zahájení výstavy v UPM.  Jak jednotlivé modely vypadají na lidské postavě, bude možné vidět na přehlídce, která je součástí programu Mercedes-Benz Prague Fashion Week v neděli 24. března v obchodním domě Kotva.

Nejpodrobněji však tuto unikátní kolekci představí výstava projektu studentů Ateliéru módní tvorby UMPRUM „Ascher Challenge“ od 28. března do 19. května  právě v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze.

Výstavu Ascher Challenge doplní také katalog. Fotografie jednotlivých modelů pro něj připravili studenti nového ateliéru fotografie II pod vedením Václava Jiráska a Štěpánky Stein. Grafickou podobu mu dali studenti Ateliéru tvorby písma a typografie Jakub Hojgr, Matěj Vojtuš a Tuan Vuong Trong.

Ačkoli již Ascherova firma není činná, poskytli její dědicové Peter a Robin Ascherovi ze svých archivů výběr různých látek – pružné bavlněné satény, plátna s keprovou vazbou, hedvábné šátky, hedvábný satén, batist a množství různých potištěných bavlněných tkanin. Studenti dostali k dispozici látky z různých období, různé materiály i dezény. Každý z 25 mladých návrhářů měl za úkol připravit vlastní kolekci zpracovávající původní látky s ohledem na jejich unikátní dezén. Mimo to měli za úkol také využít propojení s moderními technologiemi, přičemž museli plně respektovat látky i autorská práva.

„I přes prvotní nadšení se ukázalo, že se jedná o složitý úkol, který stanovoval různé limity. Ale studenti se ho chopili s vervou sobě vlastní. Určitě pro ně byla silnou motivací příležitost pracovat s tak jedinečnými látkami i možnost se setkat a konzultovat se synem Ascherových Peterem a jeho ženou Robin“, říká o intenzivním semestrálním projektu vedoucí ateliéru Pavel Ivančic.

Z jednotlivých kolekcí bychom mohli jmenovat projekt Karolíny Liberové, který směřuje k volné poloze. Karolína využila jako základ pro své modely střihy na potahy autosedaček. Kombinovala zde černý samet a kepr s potisky skic Henryho Moora a ve výsledku vytvořila alternativu elegantních společenských šatů.

Julie Doležalová zase pracovala s principem koláže, který využíval český výtvarník Jiří Kolář. Látky rozstříhala na pruhy, rozložila, propojila a dosáhla tak koláže v oděvní formě. Jiný přístup zvolila Barbora Kotěšovcová, která se nechala inspirovat tvaroslovím květinových motivů a převedla své šaty do tvaru květiny.

„Za mě mohu říci, že se jedná o největší a nejrozsáhlejší kolekci v historii ateliéru, co ho vedu. Jednalo se o velmi ambiciózní úkol, ale studenti nezklamali a pro mě samotného je to velmi silná motivace v projektech tohoto druhu nadále pokračovat.“ Shrnuje úspěšný projekt Pavel Ivančic.

Vývoj projektu a výstavy je také možné sledovat na Instagramu Ateliéru módní tvorby @fashiondesignstudio_umprum

Projekt podpořilo britské velvyslanectví v rámci programu #STOLET od svého otevření v Thunovském paláci v Praze a záštitu nad módní přehlídkou studentů udělil velvyslanec Nick Archer.

Speciální poděkování patří Peterovi a Robin Ascherovým a Konstantině Hlaváčkové.