Kina v kraji zažívají zlaté časy, pomohl jim Mercury i časté promítání

  10:42
I díky snímku Bohemian Rhapsody mohou být provozovatelé kin spokojení. Za loňský rok vzrostl počet návštěvníků o tisíce i desetitisíce a kina ve Zlínském kraji se díky tomu posouvají v žebříčku celorepublikové návštěvnosti.
Diváci v kině před projekcí filmu Hurvínek 3D.

(ilustrační snímek) | foto: Daniel Beran, MAFRA

Kdyby se loni na podzim nedostal na plátna mimořádně populární film ze života legendy rockové skupiny Queen Freddieho Mercuryho, zřejmě by takový důvod k oslavám nebyl.

„Poslední dva měsíce loňského roku měly zásadní vliv. Do té doby byla návštěvnost spíše průměrná,“ poznamenal ředitel Městských kin Uherské Hradiště Josef Korvas.

Kromě Bohemian Rhapsody vyzdvihl i úspěch české pohádky Čertí brko.

„Brzo po premiéře povolil distributor školní projekce, což nebývá obvyklé. Během prosince jsme tak stihli okolo sedmi promítání, kdy byl vždy plný sál,“ pochvaloval si Korvas.

Těšit ho může, že zdejšímu Kinu Hvězda meziročně přibylo deset tisíc diváků a patří mezi vůbec nejnavštěvovanější jednosálová kina v zemi. Důvody? Kino mívá tři projekce denně, což je nadstandard. Pravidelně pořádá představení pro školy i pro seniory a věnuje se všem filmovým žánrům.

Zopakovat stejný výsledek však nebude snadné. „Dopředu to neodhadneme. Kinoprovoz je takový, že si můžeme jen přát a doufat,“ zmínil Korvas.

V žebříčku tuzemských kin je zlínský multiplex na 13. místě

V prvé řadě záleží právě na úspěšných titulech. A ty v poslední době přicházejí.

„Od hollywoodské krize v roce 2014 vidíme čím dál tím větší podporu v pokračování úspěšných filmových sérií a vznikání užších filmových světů. Jsme svědky restartů a oživování dávno zapomenutých úspěšných titulů,“ popsal marketingový ředitel zlínského multiplexu Golden Apple Cinema Michal Gaja.

Návštěvnost kin ve Zlínském kraji v roce 2018

GA Cinema Zlín 362 tis. (+25 tis.)

Kino Hvězda Uherské Hradiště 70 tis. (+10 tis.)

Kino Vatra Vsetín 49 tis. (+5 tis.)

Kino Nadsklepí Kroměříž 40 tis. (+500)

Kino Máj Uherský Brod 30 tis. (+1 tis.)

Kino Panorama Rožnov p. R. 20 tis. (-1 tis.)

Zdroj: Žebříček sledovaných kin Unie filmových distributorů (v závorce je rozdíl oproti roku 2017).

Roli hraje i lepší prezentace filmů, na které se lidé těší už dlouho před uvedením. Pomáhá také ekonomický růst a větší kupní síla diváků. Kina pak už jen přizpůsobují dramaturgii diváckým trendům.

„Divák dává přednost dabovaným titulům před originálními verzemi s titulky. Dominují velké studiové filmy, rodinné filmy a také se potvrzuje pravidlo, že Češi milují romantické komedie. Za zmínku stojí i nárůst obliby hororových titulů,“ vyjmenoval Gaja.

Kromě filmové nabídky si kina pomáhají i zlepšováním technologií. V GA Cinema začali používat technologii prostorového zvuku Dolby Atmos, kdy hudbu či zvuky vnímají diváci ze všech stran i nad hlavami.

„Máte tak pocit, že jste se stali součástí celého příběhu,“ vyzdvihl Gaja.

Pracují zde na postupné rekonstrukci sálů a výměně sedadel, v Hradišti zase uvažují o nové digitalizaci na rozlišení 4K.

Do zlínského multikina přišlo loni přes 360 tisíc diváků, což je meziroční nárůst o zhruba 25 tisíc lidí. V žebříčku sledovaných kin podle Unie filmových distributorů je multiplex na 13. místě, před ním jsou většinou už jen velká kina v Praze, Brně a Ostravě.

Valašké Meziříčí dokončuje velkou rekonstrukci kina

Rekordní rok mělo i kino Vatra ve Vsetíně, kde zároveň udělali nejvíc projekcí v historii. Osvědčil se nový online systém na rezervaci vstupenek nebo zavedení nových 3D technologií.

„Od ledna 2018 funguje vylepšená technologie, která přináší našim návštěvníkům ještě intenzivnější prostorový dojem. 3D projekce navštívilo loni více než 6 500 diváků,“ uvedl dramaturg kina Petr Mašata.

Úspěšné filmy pomohly přitáhnout úplně nové diváky v kroměřížském Kině Nadsklepí.

„Když jsme promítali Bohemian Rhapsody, řada lidí byla překvapená, že v Kroměříži vůbec máme rekonstruované, dobře fungující kino. Řekli to ostatním a udělali nám tak reklamu,“ popsal Radek Neuman, který se stará o provoz kina.

Přispělo i zavedení odpoledních projekcí. Jsou určené pro seniory, matky na mateřské nebo lidi, kteří pracují ve směnném provozu a večer by se na promítání nedostali. V odpoledních časech navíc do kina mohou za výrazně zlevněné vstupné.

Naplnit sál tu dokáže rovněž netradiční program, jako jsou přenosy z opery, baletu či koncertů vážné hudby.

„Je to ale věc, kterou tu máme jen jednou za čas. Lidé by častěji nechodili, i kvůli tomu, že lístky na takový přenos mohou stát okolo 250 korun, což nedá každý,“ doplnil Neuman.

Přestože dlouhodobě vykazovali skvělá čísla, ve Valašském Meziříčí loňský rok obětovali rekonstrukci kina. Hotovo bude letos v květnu.

„Patříme k nejnavštěvovanějším jednosálovým kinům a cítili jsme, že je potřeba sál upravit. Přibudou nové sedačky, změní se dispozice sálu, budeme mít novou promítačku s nejmodernějšími technologiemi,“ naznačil valašskomeziříčský starosta Robert Stržínek.