19.03.2019 08:28

Komorní činohra se stala vítězem Mezinárodního divadelního festivalu SLAVIJA 2019 v Bělehradu

Komorní činohra se stala vítězem 18. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu SLAVIJA 2019 v Bělehradu s představením inscenace hry Pauly Vogel Neslušní.

Hra inspirovaná skutečnými událostmi kolem kontroverzního debutu Bůh pomsty Sholema Asche, který někteří považují za klíčové dílo jidiš literatury a jiní za akt perverzní zrádné urážky, zpracovává historii výbušného dramatu a cestu umělců, kteří riskovali svou kariéru a životy, aby ho mohli hrát.

Divadelní trupa „Mrtvá banda“ hraje příběh o životě polského židovského autora Sholema Asche a o jevištním i zákulisním „životě“ jeho divadelní hry Bůh pomsty, a to od roku 1906, kdy byla napsána (první veřejné improvizované čtení v literárním salonu ve Varšavě), přes premiérové uvedení v Berlíně, (v režii Maxe Reinhardta s Rudolfem Shildkrautem v hlavní roli), v malém židovském divadle v Americe, v anglickém divadle na Broadwayi, (po kterém, navzdory tomu, že Aš souhlasil s cenzurními zásahy do textu, zavřela členy souboru mravnostní policie a uvádění hry zakázala), přes inscenování Boha pomsty v lodžském ghetu během II. světové války, až do poslední části hry v roce 1952, kdy se opět ocitáme ve „svobodné“ Americe.

Hra Pauly Vogel je o odvaze, touze, lásce, cti a o schopnosti vyrovnat se svým údělem. A také o tom, že před námi v našem životě stále znovu a znovu vyvstávají jen velmi těžko zodpověditelné otázky. A jediný způsob, jak se s tím vyrovnat je pokoušet se znovu a znovu na ně hledat odpovědi.

Hra získala během roku 2017 několik ocenění: Tony Award, Drama Desk Award, Outer Critics Circle Award, Drama League Award, a Obie Award.

Překlad: Lenka Kapsová, výprava: Ľubici Bábek Melcerová, hudební nastudování: Zdeněk Dočekal, choreografie: Libuše Králová, hrají: Kateřina Hrušková, Ivana Machalová, Kristýna Hlaváčková, Petr Halíček, Zdeněk Velen, Lukáš Král, Jiří Böhm, klezmer band: Klára Suchanková, Michal Kostiuk a František Tomášek, režie: Jiří Bábek.

Součástí projektu bylo také scénické čtení Boha pomsty 11. listopadu 2018 v překladu pořízeném Lenkou Kapsovou z německé verze z roku 1907.

http://www.komornicinohra.cz/

Autor článku: Jiří Bábek

Komorní činohra se stala vítězem Mezinárodního divadelního festivalu SLAVIJA 2019 v Bělehradu

Zahraniční divadlo

27.03.2024

Na scénu Vídeňské státní opery se vrací Rusalka s tenoristou Pavlem Černochem a dirigentem Tomášem Hanusem

Po čtyřech letech se na scénu Vídeňské státní opery vrací opera Antonína Dvořáka Rusalka v režii Svena-Erica Bechtolfa. Inscenace pod taktovkou dirigenta Tomáše Hanuse bude ve Vídni uvedena 31. března a následně 2. a 4. dubna. Ve Vídeňské státní opeře se k roli Prince vrací přední český tenorista Pavel Černoch, který zde naposledy vystupoval jako Lenský v Evženu Oněginovi.

26.03.2024

Česká pantomima opět v zahraničí: Radim Vizváry na prestižním Belgrade Dance Festival

Přední český mim Radim Vizváry vystoupil na 21. ročníku Belgrade Dance Festival, jednoho z nejvýznamnějších evropských tanečních festivalů. Ve dnech 19. a 20. března zde odehrál svou slavnou inscenaci Sólo, stal se tak prvním umělcem, který zde publiku představil umění pantomimy a teprve čtvrtým českým autorem, jehož dílo bylo na festivalu uvedeno.

25.03.2024

V nové inscenaci z NT Live Hamletův motiv představí oscarový režisér Sam Mendes střet dvou hereckých legend

Přijďte se podívat na novinku Hamletův motiv od dramatika Jacka Thornea, čerstvě nominovanou na tři ceny Olivier za nejlepší novou hru, režii a herce v hlavní roli. Gielguda a Burtona na jevišti britského Národního divadla oživili Mark Gatiss a Johnny Flynn. Tuzemští fanoušci divadla se díky distribuční společnosti Aerofilms mohou na přenos s českými titulky těšit 2. dubna v kině Aero v Praze a 12. května v pražském kině Světozor.