Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Rodiny drží jako lidské štíty. Zbytky džihádistů z ISIS odolávají v poslední baště

Autor: ČTK - 
19. března 2019
12:16

Syrské demokratické síly (SDF) podporované Spojenými státy tvrdí, že mají plně pod kontrolou tábor takzvaného Islámského státu (IS) v jeho poslední enklávě v syrském Baghúzu. Operace zahájená před více než dvěma měsíci ovšem ještě není u konce. Podle mluvčího SDF stále pokračují střety v Baghúzu a IS drží některé rodiny jako lidské štíty.

Arabsko-kurdská koalice SDF dnes oznámila, že získala plnou kontrolu nad táborem, v němž se ukryli zbylí radikálové IS v Baghúzu poblíž hranice Sýrie s Irákem. IS se tam ale stále drží na velmi malém území na břehu Eufratu a čeká se, až se vzdá.

Mustafa Bali z SDF řekl Reuters, že očekává porážku zbylých islamistů „velmi brzy“. Zmíněný tábor tvořil největší část Baghúzu. Představitel SDF však podle Reuters potvrdil, že ozbrojené střety v místě nadále pokračují a džihádisté stále drží několik rodin jako lidské štíty.

SDF už v předchozím prohlášení sdělily, že při obléhání poslední enklávy IS v Sýrii zajaly 157 „zkušených teroristů“, většinou občanů cizích států. Operace byla provedena u Baghúzu na východě Sýrie, který je považován za poslední enklávu IS v zemi, napsala agentura Reuters.

Mluvčí arabsko-kurdské koalice SDF v dnešním prohlášení na twitteru neupřesnil, kdy se příslušná operace konala. SDF, které v Sýrii bojují proti IS, o víkendu oznámily, že z Baghúzu uprchlo od začátku obléhání spojeneckými silami přes 60.000 lidí, většinou civilistů. Přibližně 5000 jich v enklávě zůstalo.

Do víkendu se koaličním silám vzdalo na 5000 radikálů z IS. Není ale jasné, kolik bojovníků v této oblasti zůstalo. Nepředpokládá se, že v Baghúzu jsou velitelé IS. Kurdové na severu Sýrie mezitím čelí pohrůžkám silou ze strany syrské vlády.

Syrský ministr obrany v pondělí na společné tiskové konferenci se svými protějšky z Iráku a Íránu varoval, že vládní síly region kontrolovaný Kurdy ovládnou silou, pokud se Kurdové nepodřídí vládě v Damašku. Podle kurdské samosprávy to ukazuje odhodlání Damašku provádět politiku „útlaku a násilí“. Samospráva v dnešním prohlášení tvrdí, že syrská vláda se chce „vyhnout mírovému a demokratickému řešení“.

Syrská armáda se z kurdského regionu na severu Sýrie stáhla v roce 2012, když tam kurdské milice YPG dobyly větší území. V oblasti pak vznikla de facto autonomní kurdská oblast a mezi režimem a Kurdy panoval křehký mír. Loni v létě, když se začalo hovořit o odchodu USA ze Sýrie, se kurdská Sjednocená demokratická strana (PYD), jejímž ozbrojeným křídlem jsou YPG, pokoušela s režimem jednat o uznání autonomie. Tu ale Kurdům vláda prezidenta Bašára Asada přiznat odmítá.

petr12 ( 19. března 2019 15:36 )

zvířata,vrazi,teroristi dokazují že jsou zákeřné krysy které jsou schopni lidskymi štíti svých rodin skrýt svojí zbabělost,zvrhlost,zrudnost jen divím že je nazývají bojovníky,džihádisty jsou to zbabělá hovna!

Zobrazit celou diskusi