Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

„Matka národa“ Ardernová jako vzor: Trump ostrouhal, australský senátor dostal vejcem

Autor: Darina Jíchová - 
19. března 2019
13:18

Střelecký masakr z novozélandského města Christchurch, kde útočník ve dvou mešitách zabil 50 lidí, stále silně rezonuje mezi lidmi. Rodiny obětí připravují pohřby, svou podporu a sympatie jim nabídla premiérka země Jacinda Ardernová, která za svou reakci a postoj k incidentu, jehož motivem je bělošský extremismus, sklízí chválu celého světa. Terčem kritiky je oproti tomu americký prezident Donald Trump, jeho výroky a kondolence lidé označují za nedostačující a vlažné. Ještě hůř je na tom kontroverzní australský senátor Fraser Anning, který prohlásil, že za útok nese vinu muslimská imigrace. Teenager mu za jeho slova v přímém přenosu rozbil vejce o hlavu.

Premiérku Ardernovou politologové dávají za příklad všem současným vůdcům. Osmatřicetiletá politička podle nich v době krize ukázala, že je silnou osobností. Její jednání ocenili i Američané, imponovala jim hlavně její okamžitá snaha zpřísnit zákony pro kontrolu zbraní, což je věc, o kterou řada obyvatel Spojených států usiluje několik let. Zvláště pak po děsivém masakru z řijna 2017, kdy střelec v Las Vegas zabil 55 lidí, nebo po opakujících se střelbách ve školách.

Ardernová versus Trump

„S jistotou vám můžu říct, že naše zákony pro kontrolu zbraní se změní. Teď je ta chvíle, kdy má přijít změna,“ prohlásila Ardernová. Tím vytvořila jasný kontrast s Trumpem, který po každém střeleckém útoku tvrdí, že „to není otázka kontroly zbraní“. „Nový Zéland přišel se zpřísněním kontroly zbraní den po jejich první masové střelbě. Tak se to má dělat,“ objevovalo se mezi reakcemi na twitteru.

Trump nezaujal ani svou kondolencí pro rodiny obětí a sympatií pro přeživší, útok sice odsoudil, ale na výzvu Ardernové, aby vyjádřil lásku a podporu všem muslimům, nereagoval. Ještě více pobouřilo jeho prohlášení, že si nemyslí, že bělošský nacionalismus představuje rostoucí hrozbu. Brenton Tarrant (28), střelec z Nového Zélandu, navíc Trumpa ve svém manifestu, který zveřejnil krátce před útokem, označil za „symbol znovunalezené bělošské identity“.

Americký prezident v roli obětního beránka

Americký prezident se brání tím, že na něj „falešné zprávy“ chtějí svalit vinu za masakr z Christchurche. „Média neúnavně pracují, aby mě obvinila z hrůzného útoku na Novém Zélandu. Směšné!“ napsal Trump na twitteru.

Kritiku rovněž sklízí australský senátor Anning, který je známý svými nacionalistickými názory. Lidi si proti sobě poštval prohlášením, že za útokem na mešity stojí novozélandská migrační politka, která „dovolila muslimským fanatikům přijít na Nový Zéland“. Svůj nesouhlas s politikem demonstroval jeden teenager (17), který mu rozbil vejce o hlavu během tiskové konference v Melbourne. Senátor se otočil a mladíka udeřil, dvojice chvíli zápasila, teenager pak skončil na zemi.

Senátor chce u migrace „konečné řešení“

Proti Anningovi vystoupil také australský premiér Scott Morrison. „Výroky senátora Anninga o útoku ultrapravicového extrémisty na Novém Zélandu jsou nechutné. Takové názory nemají v Austrálii, natož pak v australském parlamentu, žádné místo,“ napsal Morrison na twitteru.

Anning ve své rétorice ale pokračoval i během projevu v parlamentu a vyzval, aby se v otázce imigrace přistoupilo ke „konečnému řešení“. Pod pojmem, kterým němečtí nacisté během 2. světové války označovali plán na systematické vyvražďování židů, si Anning představoval zákaz veškeré muslimské imigrace, přijímat nechce ani lidi z „toho třetího světa“. Projev mezi australskými politiky vyvolal rozhořčení.

Silný postoj premiérky

Mezi reakcí Trumpa a Anninga jasně vyčnívá postoj Ardernové, který schvalují a vítají také vůdci muslimských národů, podle nichž za útokem stojí hlavně rostoucí islamofobie. Politologové se shodli na tom, že premiérka obstávala v nejtěžší zkoušce, před kterou kdy novozélandský lídr stál. Snímky zdrcené političky, kterak objímá truchlící pozůstalé, obletěly celý svět. Ardernová mimo jiné slíbila, že se účastní i chystaných pohřbů obětí.

Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová | ČTK

„Postoj Nového Zélandu se od útoku nezměnil. Není to debata plná hněvu, nenávisti a touze po pomstě, naopak sjednocená země jasně vzkazuje: Společně to zvládneme, rány zahojíme, dostaneme se z toho,“ poukázala odbornice Jennifer Curtinová z auklandské univerzity.

„Ardernová ukázala, jak vypadá silný klidný vůdce. Plně se soustředila na svoje lidi, na ty, které masakr zasáhl nejvíce. Střelce sotva zmínila, dokonce odmítla vyslovit jeho jméno,“ dodala Curtinová. Expert z politické konzultační firmy 36th Parallel Paul Buchanan vyzvedl také premiérčinu empatii.

„Je jako matka národu. V porovnání s tvrdými a neústupnými výroky Trumpa a další světových vůdců v případě teroristických útoků, působí její jemný dotek perfektně,“ uvedl Buchanan. „Přesně takový druh vedení vyhovuje Novému Zélandu, také tahle země má svou stinnou stránku, je tu rasismus,“ prohlásil odborník.

Ocelová matka národa

Buchanan neopomněl zmínit, že vřelost Ardernové vyrovnává její „ocelové odhodlání“. Když se jí novináři ptali na Anningův projev, řekla prostě: „Ostudné!“ a vystoupila proti šíření nenávisti na sociálních sítích. Ardernová se stala symbolem ideálního vůdce.

„Vaše premiérka je vzorem světového vůdce. Její postoj v době krize je obdivuhodný,“ napsal o novozélandské političce australský tisk. Novinář Peter Fitzsimons doplnil, že si Australané přejí, aby v jejich čele stál někdo jako ona. „Za několik měsíců budou volby. Prosím, dejte nám někoho, jako je Jacinda Ardernová,“ prohlásil australský moderátor Osher Gunsberg.

tryskomys ( 14. května 2019 17:34 )

Blíží se volby pokud uspěje tak snad bude hájit křestany ,aby to časem nedopadlo s nimi jako se židy ve Francii,kde jsou pronásledováni bezohledu na to jak dlouho tam žijí,nikdy to protěžování islámu štěstí nkomu nepřinese dojde jen k dalším násilnostem,země zajde.

petr12 ( 19. března 2019 14:58 )

Ardernová vzor pro koho komedianty,Tramp je vynikajici,a australský senátor je správný kolík!

Zobrazit celou diskusi