James Gunn natočí Strážce galaxie 3! A jak je to se Sebevražedným oddílem?

Scénáristu a režiséra neskutečně úspěšných a populárních dvou filmů se Strážci Galaxie před několika měsíci vyhodilo studio Disney kvůli více než deset let starým a promlčeným tweetům, za něž se již v minulosti omluvil. Vzápětí herci, jenž v marvelovských hitech hráli, sepsali obhajující a apelující dopis (nejhlasitějším Gunnovým obhájcem byl herec Dave Bautista, který dokonce pohrozil, že ve třetím filmu hrát nebude, nepoužije-li se alespoň už hotový scénář). Za filmaře se dokonce postavil šéf filmového Marvelu; Kevin Feige. Vypadalo to, že bez efektu. Nyní je ale zjevně zase vše jinak…

Magazín Deadline totiž potvrdil, že Disney obnovil spolupráci s Jamesem Gunnem jakožto scénáristou a režisérem pro Strážce galaxie 3. Podle všeho se totiž šéf zmíněného studia Alan F. Horn s Jamesem Gunnem opakovaně sešel ohledně zmíněné kontroverze režisérových tweetů a vyhazovu v průběhu července loňského roku. Gunnova dodatečná omluva a způsob, jakým situaci zvládl, ho měly přimět k přehodnocení již padlého rozhodnutí.

Ačkoli již Gunn podepsal práci na režii a scénáři pro nový Sebevražedný oddíl (o čemž si ještě něco řekneme) pro Warner Bros, Marvel nezvažuje nikoho jiného, kdo by třetí Strážce natočil. Z toho důvodu přesune natáčení Strážců do momentu, kdy bude Sebevražedný oddíl dokončen. Noví Strážci mají do hry navrátit celou známou sestavu a připravit MCU pro zcela novou expanzi plejády vesmírných charakterů. Podobně jako třeba nedávná Captain Marvel, která také trochu rozšířila obzory mimo Zemi.

Je poněkud překvapivé, že takový kolos, jako je studio Disney, přehodnotil takto významné rozhodnutí. Je to ale jedině dobře a dost možná i proto, jakou bouři (nejen) na sociálních sítích, a to jak mezi Gunnovými kolegy, tak i mezi fanoušky tento krok vyvolal. Každopádně je to výborná zpráva, která v dnešním místy přehnaně liberálním světě potěší, a to nejen fanoušky MCU.

Nu a teď k druhé zprávě. Již nějakou dobu se ví, že Gunn má napsat scénář k novému Sebevražednému oddílu. Delší dobu nebylo jisté, zda půjde o pokračování, nebo reboot. Novou diskuzi vyvolal nedávný odchod Willa Smithe, tedy představitele Deadshota. Teď je jim konec. Producent DC universa Peter Safran potvrdil, že nový Sebevražedný oddíl bude takřka úplným rebootem, tedy zcela novou verzí, která na první film příliš navazovat nebude.

Přesto nepůjde o stoprocentní reboot, neb se navrátí zmíněný Deadshot (jen s tváří Idrise Elby) a Harley Quinn. Tu si zopakuje oblíbená Margot Robbie. Přijde také řada nových postav v čele s King Sharkem, Ratcatcherem, Peacemakerem, a Polka-Dot Manem. Teoretizuje se tedy, že Gunn ve filmu nějak „vyřadí“ dosavadní sestavu, ale to jsou opravdu jen spekulace.

Obojí jsou dle mého dobré novinky a nezbývá tak, než se na oba projekty těšit, protože James Gunn je filmař s velmi znatelným rukopisem i přesto že pracuje pro studia, která si dost „diktují,“ jak má výsledný projekt vypadat…