Duben

Speciál: O hostech Febiofestu

Vydáno dne 18.03.2019
Znovu se podařilo přilákat zvučná jména. Jaká? 

 










 

Hosté se do Prahy i letos sjedou téměř z celého světa. Největší hvězdou bude bezpochyby Peter Fonda, syn Henryho Fondy, bratr Jane Fondy a otec herečky Bridget, která ovšem od té doby, co si vzala Dannyho Elfmana, už ve filmech bohužel nehraje. Devětasedmdesátiletý rodák z New Yorku se proslavil vlastně především díky Bezstarostné jízdě, za jejíž scénář si tenkrát připsal svou první nominaci na Oscara. Tahle „kultovní břečka“ z roku 1969 neprávem odsunula na vedlejší kolej skvost zvaný Dirty Mary Crazy Larry (viz první obrázek), kterému vystřihnul poklonu i Quentin Tarantino ve svém exploitačním bijáku Auto zabiják. Febiofest však uvede ještě Vězeňské blues a Uleeovo zlato (druhá oscarová nominace). Peter Fonda převezme cenu Kristián, udělovanou za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, na slavnostním zahájení. A o den později můžeme všichni dorazit na jeho Masterclass. :-)

UPDATE: TŘI DNY PŘED ZAČÁTKEM FESTIVALU SE PETER FONDA PROSTŘEDNICTVÍM SVÉHO AGENTA A MANŽELKY ZE ZDRAVOTNÍCH DŮVODŮ OMLUVIL. NA FEBIOFEST TEDY NEDORAZÍ A CENA KRISTINÁN MU BUDE PŘEDÁNA V ZASTOUPENÍ. Podobná situace se stala i minulý rok v případě Catherine Deneuve, která ale nakonec dorazila. Jenže z Francie to přeci jen není tak daleko ...

Spolu s ním se stane další držitelkou elegantní sošky Jiřina Bohdalová, kterou bude možné vidět v neděli 24. března od 16:30 v proslulém trezorovém snímku Ucho. Na slavnostním zakončení se ocenění dočká Bille August. Dánský režisér před dvaceti rokama natáčel v České republice BídníkyUmou Thurman a Liamem Neesonem. Na konci 80. let se dočkal Oscara za film Pelle Dobyvatel. Ten bude možné zhlédnout v rámci jeho pocty, která rovněž obsáhne tituly S nejlepšími úmysly, Tiché srdce, Štastný to muž a Dům duchů. Bille August patří mezi osmičku režisérů, kteří za celou existenci festivalu v Cannes získali dvakrát Zlatou palmu.

 










 

Francouzký herec i režisér Louis Garrel přiveze jak Snílky, tak Dva přátele, tak počin s názvem Věrní nevěrní, ve kterém si zahrál se svou skutečnou ženou Laetitiou Castou, a také se skutečnou dcerou famózního Johnnyho Deppa. Dále dorazí kupříkladu tvůrce kontroverzní Taxidermie György Pálfi. Britský režisér Peter Strickland, od kterého běžel v roce 2015 v našich kinech vynikající Pestrobarvec petrklíčový (viz druhý obrázek), uvede 27. března od 19:30 povídkový projekt Průvodce zlem, na kterém se podílel. Čas na festival si ráda našla také na Oscara nominovaná finská režisérka Selma Vilhunen, jež představí Naivní mladé srdce.

Z českých filmařů přijali pozvání také Jan Prušinovský, Kryštof Hádek, Eliška Křenková či Ondřej Vetchý. Přiřadit k nim svým způsobem jistě můžeme i Tuvu Novotny – dánskou herečku, jejímž otcem je David Jan Novotný. V našich kinech jsme ji mohli vidět kupříkladu v na cenu Akademie nominovaném výborném dramatu Boj, ale také v biografickém Borg/McEnroe. Na Febiofest přijede coby režisérka Slepé skvrny. A pochopitelně nesmíme opomenout, že čestným předsedou poroty, která rozhodne o vítězi soutěžní sekce Nová Evropa (cena Grad Prix spojená s finanční odměnou), bude světoznámý český Fotograf Jan Saudek. Febiofest začíná už teď ve čtvrtek 21. března. Těšíme se!

KOMPLETNÍ SEZNAM HOSTŮ JE K DISPOZICI TADY


FOTO: febiofest.cz
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz