reklama

Důchodové nespravedlivosti: Došlápneme si na bezdětné! (komentář)

redakce dne 15. 03. 2019 - 00:00

Komise pro spravedlivé důchody se chystá na odstraňování starých křivd. Obáváme se, aby jaksi mimochodem nevytvořila zbrusu novou nespravedlivost.

Komise pro spravedlivé důchody si dala za cíl napravit důchodové křivdy. Mezi ně patří především zvýšení důchodů ženám a zavedení dřívějšího odchodu pro osoby, které vykonávají fyzicky náročnou práci. Mezi další návrhy úprav důchodového systému mohou patřit témata důchodových komisí, které v minulosti fungovaly v Česku. V redakci finančního serveru investia.cz se obáváme rozvíření případné debaty nad zásluhovým penzijním systémem podle počtu vychovaných dětí.

Kreativním počinem levicových důchodových komisí je finanční penalizace bezdětných.

Bezdětní to zaplatí!

Podle předchozí důchodové komise, které šéfoval Martin Potůček, je údajně důchodový systém nespravedlivý k těm, kteří vychovávají děti. S tímto tvrzením se dá souhlasit. Co je však špatně od základu, je myšlenka, že všechny osoby, které nemají děti, potrestáme. Finančně, samozřejmě, věznice pro nezbedné muže a ženy, kvůli tomu asi stavět nebudeme.

Jednoduše se potrestají ty osoby, které děti nechtějí anebo, co je asi nejstrašnější, mít prostě nemohou. Rozhodnutí nemít potomky by měl stát respektovat a nesnažit se tuto skupinu osob penalizovat.

Skupina bezdětných žen roste a s nimi přibývá i počet mužů, kteří rovněž nemají vlastní potomky. Protože je nemají s kým mít. Dá se očekávat, že až pětina žen nebude mít vlastní děti. Část z nich nebude mít děti ze zdravotních důvodů, část je prostě nechce. A tyto ženy (a muže) se chystá stát šikanovat.

U již předchozí Potůčkovy důchodové komise na to měla ve svých závěrech speciální položku: Zatížit bezdětné od určité věkové hranice (např. od 35 let věku) zvýšenou výší odvodů na důchodové pojištění.

Proč to není například od 40 let věku anebo raději od 20? Výše odvodů by podle tehdejší Potůčkovy důchodové komise spočívala v hrátkách se sociálním pojištění hrazeném na straně zaměstnance. Dřívější návrh se zakládal na poklesu sociálního pojištění zaměstnanců, kteří mají alespoň dvě děti. Za dva potomky by klesla sazba ze základních 6,5 na pět procent. Při aktuální hrubé měsíční mzdě jde o stokoruny měsíčně. Tři děti znamená pokles sazby na 2,5 procenta. Čtyři a více dětí by znamenalo nulovou sazbu sociálního pojištění na straně zaměstnance.

Nemáte děti? Stejně na ně platíte!

Ač z návrhů na potrestání bezdětných zatím nic neplatí, přesto by se na ně nemělo pohlížet jako na na oslíky, kteří budou dotovat ostatní. I bezdětní nesou svůj díl nákladů na vzdělávání dětí, které nejsou sice jejich, ale ze svých daní přispívají na školství, které vzdělává třeba sousedovo nezvladatelné ratolesti.

Zapomíná se na to, že mít děti, stejně jako je nemít, je právo každého člověka. Z pohledu státu je dobré, když je porodnost vysoká. Pokud si někdo potomka pořídí, měl by počítat s tím, že plno věcí jaksi nebude. Třeba plno nerušeného volného času anebo peněz. Podobně se i bezdětná osoba musí smířit se svou budoucností v určité sociální izolaci, která se ve stáří může proměnit v osamění.