SPD vyloučila Lubomíra Volného a další dva bývalé členy z poslaneckého klubu

Hnutí SPD vyloučilo ze svého poslaneckého klubu poslance Lubomíra Volného, Mariana Bojka a Ivanu Nevludovou. Všichni tři poslanci zvolení v Moravskoslezském kraji minulý týden oznámili odchod z SPD a vstoupili do nově založeného hnutí Jednotní Alternativa pro Patrioty. SPD v úterý v tiskovém prohlášení opětovně vyzvala trojici poslanců ke složení mandátů, všichni to už dříve odmítli.

Podle vedení SPD trojice poslanců svým odchodem z hnutí vědomě porušila čestné prohlášení, které při kandidatuře podepisovala jako svůj závazek vůči voličům. „Vzhledem k tomu, že okamžitě vstoupili do jiného politického subjektu a začali vést intenzivní pomlouvačnou kampaň namířenou proti SPD, nelze řešit situaci jejich setrváním v klubu poslanců SPD a další vzájemnou spoluprací,“ uvedlo hnutí.

Hnutí už minulý týden vyzvalo poslance ke složení mandátů, v úterý výzvu zopakovalo. „Čestným východiskem pro tyto poslance by bylo složení poslaneckého mandátu, do kterého byli zvoleni voliči hnutí SPD,“ uvedlo.

Už v úterý dopoledne označilo předsednictvo SPD odchod trojice poslanců za naplánovanou akci, která má SPD poškodit před květnovými evropskými volbami. Volný a Bojko budou ve volbách do Evropského parlamentu na kandidátce euroskeptické Alternativy pro Českou republiku.

Volný, Bojko a Nevludová zdůvodnili svůj odchod z SPD spory s celostátním vedením hnutí. To v únoru zrušilo moravskoslezskou organizaci, kterou vedl právě Volný. Zdůvodnilo to systematickým porušováním stanov a krácením demokratických práv členů. Volný pak na Facebooku kritizoval nové krajské vedení, obvinil ho z přijetí usvědčeného rasisty do hnutí a jeho kroky označil za zákeřný útok proti vlasteneckým silám.

Okamura nebude kandidovat ani z posledního místa

Hnutí SPD v úterý také oznámilo, že jeho předseda Tomio Okamura nebude v květnových volbách do Evropského parlamentu kandidovat. Původně chtěl být na posledním místě listiny a v případě zvolení přenechat mandát jinému kandidátovi.

Okamura ale podle mluvčí SPD Barbory Zeťové obdržel písemné stanovisko ministerstva vnitra, které takový postup zpochybňuje. „Vzhledem k tomu, že výklad odkazuje na případné soudní rozhodnutí v této věci a po dobu jednání soudu na možnost neobsazení mandátu, přijalo předsednictvo hnutí rozhodnutí nahradit předsedu hnutí Tomia Okamuru na posledním místě kandidátní listiny jiným kandidátem,“ stojí v usnesení. SPD podle něj nemůže připustit riziko případně neobsazeného mandátu.

SPD povede do voleb Ivan David, lékař a někdejší ministr zdravotnictví ve vládě Miloše Zemana v letech 1998 až 2002. Pokud by se Okamura díky preferenčním hlasům do Evropského parlamentu dostal, automaticky by mu zanikl mandát ve sněmovně. Funkce europoslance je podle zákona s funkcí poslance českého parlamentu neslučitelná.