Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Spoléhám na falešnou formu, říká loučící se Šafářová před turnajem v Praze

Konec kariéry Lucie Šafářové nejspíš zažije Praha. Dvaatřicetiletá tenistka se původně chtěla loučit při lednovém Australian Open, ale před odletem do Melbourne se zranila. Teď se rozhodla loučit se tam, kde před třemi lety získala poslední ze svých sedmi titulů ve dvouhře.

Lucie Šafářová
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Spoléhám na falešnou formu," usmívala se Šafářová na tiskové konferenci v Praze na Spartě, kde se turnaj J&T Banka Prague Open bude od 29. dubna hrát. Každý zápas tam může být její poslední. "Doufám, že to nebude hned ten první," řekla tenistka, která si zahraje i čtyřhru s Bethanií Mattekovou-Sandsovou z USA.  

Na antuce ve Stromovce se bývalé páté hráčce světového žebříčku dvouhry a jedničce čtyřhry dařilo. V letech 2012 a 2013 tu vyhrála turnaj nižšího okruhu ITF a před třemi lety i WTA Tour. "Asi to tak mělo být, že to vyšlo sem," konstatovala, i když loučení oznámila loni v listopadu při finále Fed Cupu a plánovala ho na Australian Open. Bolavé zápěstí ale bylo proti. "Asi osud," řekla.   

V poslední době byla Šafářová často zraněná a pak navíc onemocněla, před třemi týdny byla na operaci mandlí. "Byla jsem dost vyřízená a jsem ráda, že se můžu zase hýbat a hrát tenis," řekla po prvním tenisovém tréninku. "Bylo to fyzicky slabší, po půlhodině jsem byla hotová, ale věřím, že se to bude zvedat," dodala.

Je nám líto, video expirovalo.
Šafářová se s fanoušky rozloučí na turnaji v Praze

Během sedmnácti let na okruhu WTA se vracela do formy několikrát. Specifikem současné přípravy je skutečnost, že ji podstupuje možná jen na jediný turnaj. "Stěžovala jsem si, jak je to těžké, a přišla mi odpověď: 'Vždyť už je to naposledy, tak se ještě jednou kousni'," řekla Šafářová. "Až opadne počáteční únava, tak to bude potěšení," věřila.    

Její loučení by mělo přilákat do Stromovky hodně fanoušků. "Těším se, že si zase zahraju tady před tím úžasným publikem," řekla. Očekává, že bude bojovat s emocemi. "Bude to těžké, ale z fedcupů a odsud si pamatuju, že mě publikum spíš nabíjelo a hnalo dopředu. Doufám, že se to stane i teďka."    

Šafářovou potěšilo, že s účastí zahrát si s ní v Praze debl okamžitě souhlasila Matteková-Sandsová, s níž získaly pět grandslamových titulů ve čtyřhře. "Moc to pro mě znamená a moc se na to těším. Když jsem jí volala, tak mi říkala, že je po operaci kolena. Řekla: 'Ty po operaci, já po operaci, tak se dáme dohromady a jedem'," popsala telefonát česká hráčka.    

V hledišti by se mohl objevit i její bývalý trenér Rob Steckley. Pod vedením kanadského kouče prožila nejlepší roky a hrála finále Roland Garros v roce 2015. "Psali jsme si, ale je s Denisem Shapovalovem a jeho kalendář je dost plný. Pokud bych hrála Paříž, tak se uvidíme tam. Pokud by nebyla, byla bych ráda, kdyby přijel."    

Před turnajem v Praze se vítězka Fed Cupu zkusí rozehrát v kvalifikaci ve Stuttgartu a po české akci už uvažuje jen o French Open, kde ale nejspíš nebude moci nastoupit s Mattekovou-Sandsovou ve čtyřhře. "Chtěla bych se rozloučit s někým, s kým mám nějaký příběh. Nechtěla bych jet jenom, že tam pojedu," vysvětlila Šafářová, proč její start v Paříži není jednoznačný.

Do dvouhry by se na antukový grandslam mohla dostat, jen kdyby dostala divokou kartu. "Ale pravděpodobnost, že by mi ji dali, je celkem malá," myslí si Šafářová, která by jednou chtěla mít vlastní kavárnu a má i nabídky na trénování mládeže. "Teď se budu soustředit na poslední tečku a uvidím, co bude následovat," dodala.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články