Lidé jako Klaus ml. by se z normálních stran neměli vyhazovat jak z praktických, tak i taktických důvodů. Mojmír Hampl vysvětluje

19.03.2019 22:25

Bývalý viceguvernér ČNB, ekonom a publicista Mojmír Hampl se vyjádřil k vyloučení Václava Klause juniora z ODS. Klausovo působení v ODS přirovnal k fotbalovému hráči Sparty, který fandí Slavii. Upozorňuje také, že Klausové drží konzervativní levicovou pozici. „Pravice ji teď nepokrývá,“ píše v komentáři pro server Info.cz ekonom, podle kterého to může být pro pravici paradoxně zkáza.

Lidé jako Klaus ml. by se z normálních stran neměli vyhazovat jak z praktických, tak i taktických důvodů. Mojmír Hampl vysvětluje
Foto: regionalnitelevize.cz
Popisek: Mojmír Hampl, viceguvernér ČNB

„Když hráč sedí na lavičce Sparty a nastupuje za ni do duelu pražských ‚S‘, tak je prostě za idiota, když v průběhu zápasu začne fandit z téže lavičky Slavii, a ještě jí přihrávat,“ zahájil Hampl svůj komentář s tím, že to je mimo hranice absurdity a řeší se to spíše ránou do zubů ve sprše a hotovo.

A přesně takovou paralelu shledává v tom, co již dříve Klaus mladší předvedl v ODS. „Je to neskonale horší než pár vulgárních urážek FIFA a jiných fotbalistů, za které ‚jako že nakonec‘ byl ze Sparty odejit,“ poznamenal.

Na druhou stranu ale dodává, že akční a energičtí excentrici by se neměli z normálních stran vyhazovat jak z praktických, tak i taktických důvodů. „Prakticky proto, že se pak hromadí v těch divnostranách a je to v průměru ve veřejném prostoru jen horší, a takticky proto, že i konzervativně-liberální strana potřebuje svůj levicový konzervativní okraj. A ten si junior řídil slušně. Vážně, levicový okraj,“ míní.

Klausovi mladšímu stejně jako jeho otci připisuje plus za to, že má jistý cit pro nálady, pocity a touhy lidu obecného. „Ten ve své většině prostě u nás nikdy nebyl a nebude pravicový,“ řekl s tím, že Česko je a vždy byla typicky, definičně sociálně-demokratická země.

Anketa

Kdo v posledních letech nejvíc uškodil ODS?

23%
71%
2%
hlasovalo: 14240 lidí
Exprezident Václav Klaus podle Hampla díky citu pro nálady veřejnosti pradávno pochopil, že naším nejmenším společným jmenovatelem jsou jen dvě frustrace člověka, který se cítí jako zaměstnanec, ne aktivní tvůrce svého státu. Za prvé: „někdo nás okradl“ a „nefér na nás vydělal“ a za druhé: „zlí cizáci nám škodí a chtějí nás okrást“. „Tyhle hlasy uměl vždy dobře lovit Zeman a v průběhu času jich přibývá, ne ubývá,“ poznamenal.

„A protože Klaus starší nemůže se svou rolí v 90. letech brnkat na strunu okrádání, brnká na tu ‚cizáckou‘. A úspěšně. Junior taktéž,“ říká ekonom, podle kterého jejich pozice lze označit jako pozice konzervativní levicové masy. „Tedy lidí, kteří nemají rádi, když je někdo buzeruje, nemají moc rádi novoty a nic pravicového od nich neuslyšíte,“ konstatoval Hampl.

Sám prý zná řadu podporovatelů Klause juniora a většina z nich by se podle něj hodně ošívala, kdyby se jim jako program začalo cpát něco ryze pravicového. „Ne, ne. Chtějí svůj konzervativní klid v rovnostářské zemi, kde nás cizinci drtí,“ je přesvědčen.

Takže je to podle Hampla legrace o zakládání nových „skutečně pravicových stran“. „Takoví voliči – jako Židé – na svého spasitele stále čekají. A z Klaus family jistě už nikdy nepřijde,“ řekl.

Pokud tedy prý chtějí mít pravicově smýšlející obecně alespoň přiměřenou šanci, že někdy budou důležitou politickou silou, potřebují pořád krýt i ono levé konzervativní křídlo. „A to se teď odkrývá, což může být paradoxně pro pravici opravdu zkáza,“ uzavřel Hampl.

Původní zdroj ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…