Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Policie má ‚supervůz‘. Speciální Audi odhalí kradené auto za sekundu, dožene ho díky silnému motoru

Česko

  5:00
HRADEC KRÁLOVÉ - Během vteřiny rozpozná systém LOOK tvar, barvu a poznávací značku vozidla. Ty pak porovná s databází a odhalí tak kradená auta či vozy s pošlou technickou kontrolou. Tímto softwarem bude vybavena Audi A8, kterou minulý týden obdržela od policejního prezidia dopravní policie Královehradeckého kraje.

Nová Audi je vybavena systémem LOOK, který bude skenovat vozidla na silnicích. foto: Martin Veselý, MAFRA

Dopravní policie Královéhradeckého kraje minulý týden na dálnici D11 nasadila do provozu speciálně vybavené osobní vozidlo Audi A8 v civilním provedení. Kromě jízdních vlastností má ale především jednu technickou libůstku - systém LOOK, který pomáhá v řádu vteřin rozpoznat kradená auta nebo ta, kterým již propadla technická způsobilost.

Auto, jehož výkon je 400 koní a maximální rychlost má přes 250 kilometrů v hodině, disponuje přenosnou kamerou. Ta je bezdrátově připojena k tabletu, na němž je nainstalován právě systém LOOK.

„Narážíme i na případy, kde je technická prohlídka prošlá i několik let,“...
Vůz pohání osmiválcový motor o objemu 4,2 litru a výkonem 400 koní.

„Lustrování vozidel už díky softwaru probíhá automaticky. Kamera rozpozná registrační značku automobilu, typ vozu a barvu. Během jízdy data porovná s databází a posádce nahlásí akusticky i vizuálně, že má prošlou technickou prohlídku nebo že je v registru kradených vozů, případně že se barva vozu neshoduje s databází,“ popsal pro server Lidovky.cz činnost systému plukovník královéhradecké dopravní policie Jiří Dušek. Dále uvedl, že cena takového zařízení se pohybuje výrazně pod sto tisíci korunami.

Česká policie zadržela členy převaděčského týmu. Migranti platili až půl milionu za cestu do Evropy

Informace o kradených vozech si systém LOOK bere i z evropské databáze, která zaznamenává poznávací značky odcizených aut za posledních pět let. Díky tomu, že policejní software porovnává s databází vozů i barvu karoserie, nepomůže případných obchodníkům s kradenými auty ani přelakování. Vozy totiž budou stále registrován pod původní barvou.

Podle plukovníka Duška je ale nejčastěji signalizovaným proviněním řidičů propadlá technická způsobilost automobilu. „Narážíme i na případy, kde je technická prohlídka prošlá i několik let,“ podotýká dopravní policista.

Okolo Hradce vede tepna s kradenými vozy

Umístění Audi právě s takovým vybavením do Královéhradeckého kraje je ze strany českých strážců zákona strategickým krokem. Právě dálniční tah z Polska, který kolem krajského města vede, je tepnou černého trhu s kradenými vozy směrem ze západu Evropy na východ.

Dušek ale dodává, že policejní prezidium, odkud Audi A8 putovala, přidělilo dopravní policistům tento vůz především kvůli odhalování kradených aut. Pro jejich případné pronásledování má auto ideální vlastnosti - osmiválcový motor o objemu 4,2 litru a výkonu 400 koní umožňuje policistům prudkou akceleraci.

Dálnice D11 patří mezi tepny obchodu s kradenými auty. Putují tudy odcizené vozy ze západu na východ Evropy.

S databází vozů policejní software porovná výsledky z kamery během pár vteřin.

Samotný systém LOOK už je v Česku provozu na více místech. Disponuje jím deset stacionárních radarů, které pro tento účel využívá především celní správa. Je také součástí radarů R10, kterými disponují policejní civilní Superby a Oktavie.

Do vybavení devítileté limuzíny patří také zastavovací pásy s hřeby, GPS lokátor, defibrilátor či zdravotnická sada. S Audi A8 se vozový park oddělení doppravy na D11 rozrostl ze tří na čtyři vozy. Dosud mělo oddělení po jedné Škodě Superb a Škodě Octavia a jeden Volkswagen Transporter. Kromě dálnice bude policie vůz Audi využívat k dohledu nad silničním provozem i v celém Královéhradeckém kraji.

Autoři: ,