Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Boj o brněnský mrakodrap. Investor na něm trvá, město chce dál jednat

  6:49
Brno nesouhlasí s podobou plánovaného mrakodrapu, jejž hodlá u parku Lužánky postavit soukromý investor. Město se s ním domlouvá na jiné variantě, která by nerušila okolí. Na poradu přibere i spolek, jenž proti stavbě sepsal petici.

Souboj o novou dominantu v Lidické ulici naproti parku Lužánky a také aktuálně nejkontroverznější stavbu v Brně nabírá na obrátkách.

Investorská společnost Tomi invest už získala většinu povolení k územnímu rozhodnutí a je tak mnohem blíž k tomu, aby nedaleko centra postavila třetí nejvyšší budovu ve městě.

Zbývají jen dvě razítka – od památkářů a odboru územního plánování brněnského magistrátu. Právě to poslední však může celý projekt shodit.

Posuzuje totiž, zda se stavba o výšce zhruba 80 metrů (a s anténou ještě o 15 metrů víc) do prostředí vnitrobloku mezi ulicemi Lidická, Kotlářská, Bayerova a Burešova hodí, nebo ne.

A hlavně o tom už druhý rok vedou diskusi odborníci i Brňané. Hlavní architekt města Michal Sedláček se nechal slyšet, že se taková stavba na místo nehodí. Mezi lidmi zase vznikla petice, kterou podepsalo 4 500 lidí.

V současné podobě s návrhem nesouhlasíme, zní z města

Vedení Brna proto rozhodlo, že zřídí neformální pracovní skupinu, která bude o podobě mrakodrapu jednat. „V současné podobě s návrhem nesouhlasíme a požadujeme, aby jej investor přepracoval. Takto jsme se s ním zatím dohodli,“ informoval radní Filip Chvátal (KDU-ČSL), který má na starosti územní plánování a rozvoj města.

Zástupce investora Miroslav Kachlík trvá na tom, že jde o unikátní parcelu naproti parku Lužánky a ta si zaslouží originální projekt. „Jsme připraveni jednat, ale v každém případě chceme zachovat výjimečnost stavby, ať už bude vypadat jakkoli,“ poznamenal Kachlík.

Jenže kromě investora město hodlá komunikovat i se zástupci petičního výboru. „Pokusíme se zajistit nejlepší řešení pro lidi, kteří v místě bydlí, pro ostatní obyvatele, kteří nové možnosti kvalitního bydlení v centru vítají, i pro zástupce vlastníka pozemku,“ slíbil Chvátal.

Najít shodu však nebude jednoduché. Vztahy mezi odpůrci a investorem jsou totiž výrazně vyhrocené. „Stavba je ve všech ohledech v rozporu s platnou územně plánovací dokumentací a bezostyšně kálí na své okolí,“ prohlásila tvrdě mluvčí protestujících Gabriela Stögerová.

„Čekali jsme nesouhlas, ale tohle je hysterie. Po dosavadních zkušenostech nemám chuť s nimi jednat,“ reagoval Kachlík.

Hledají způsob, jak obejít schvalovací proces, míní kritička

Autoři petice, kteří se profilují jako Sousedé Lužánek, považují vytvoření pracovní skupiny za zcela nestandardní krok magistrátu.

„Co je to jiného než hledání způsobu, jak obejít nezávislý schvalovací proces státní správy? Povolit jednotlivou, tak extrémní stavbu bez znalosti dalšího směřování urbanismu historické zástavby Brna není zodpovědné, není možné,“ uvedla Stögerová.

I přes výtky nechce spolek s městem jen „komunikovat“, ale být přímo členem skupiny. „Uvidíme, jak se magistrát k naší žádosti o začlenění postaví. Statutárním orgánem spolku jsou i stavbou dotčené fyzické a právnické osoby,“ doplnila Stögerová, jejíž rodina má pozemek vedle plánovaného mrakodrapu.

Na svém webu odpůrci vypočítávají, proč do Lidické ulice nepatří. Podle nich zničí panorama města, naruší kompaktnost místní historické zástavby, sníží hodnotu okolních nemovitostí, ohrozí statiku jiných budov, změní mikroklima v lokalitě a také zlikviduje platany, které v místě rostou desítky let.

Chtějí strašit lidi, říká investor o autorech petice

Podle Kachlíka však autoři petice záměrně šíří nepravdy o počtu pater i bytů. „Chtějí strašit lidi. Tvrdí, že tu bude 177 bytů a 23 pater. To ale zatím není jasné,“ podotkl Kachlík s tím, že počet bytů je závislý na zastavěné ploše.

„Podle územního plánu můžeme zastavět až 16 tisíc metrů čtverečních. A to chceme dodržet. Při průměrné velikosti 2+kk a 3+kk jsme někde na 80 až 100 bytech. A o počtu pater budeme jednat,“ řekl Kachlík.

Zároveň poukázal na to, že v sousedství je víc vysokých budov. „Vedle je Rezidence Lužánky, přes křižovatku budova ministerstva zemědělství, vysoké 56 a 50 metrů a schválené územním plánem. To je pro nás minimum,“ prohlásil.

A tvrdí, že mrakodrap respektuje požadavky na životní prostředí. „Proto máme i tento souhlas. Díky podzemní garáži zmizí 200 aut z ulice. Část chceme jako placené parkoviště nabídnout i ostatním. A místo platanů, které hájí odpůrci stavby, vysadíme 70 kusů zeleně. S tou počítáme na dvou třetinách stavby. Zahrada však bude primárně určená pro obyvatele domu,“ řekl Kachlík.

Dodal, že na místě určitě nová bytová zástavba vznikne a svým objemem 500 až 700 milionů korun půjde patrně o největší solitérní bytovou výstavbu v Brně.

  • Nejčtenější

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

Pro čtrnáctý titul za sebou, pro 303. výhru v řadě. Anebo USK zaskočí Žabiny?

20. dubna 2024  5:58

Basketbalistky ZVVZ USK Praha zaútočí čerstvě po zisku bronzových medailí v Eurolize na 18. český...

Královopolanky dominovaly v Hradci Králové. Jedna výhra je dělí od bronzu

19. dubna 2024  19:27

Basketbalistky KP TANY Brno dělí už jen jedno vítězství od ligového bronzu. Sokol Hradec Králové...

Na konopném festivalu radí, jak docílit špičkové úrody. Nabízí pivo i sazenice

19. dubna 2024  18:48

Ochutnat konopné pivo nebo si naklonovat svůj CBD řízek mohou návštěvníci na třídenním tematickém...

Díky šoku je réva odolnější i proti mrazu, technologii zkouší v Česku poprvé

19. dubna 2024  17:21

Unikátní ochranu vinné révy před mrazem zkouší v těchto dnech ve Vinařství Habánské sklepy ve...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...