Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Uptime: Upgrade

Ivo Semrád
Diskuze (0)
Stuttgartská značka vyhlásila zásadní rozšíření a zpřístupnění služby Uptime, která se postupně dotýká všech řad vozidel.

Od loňského podzimního veletrhu užitkových vozidel se služba Mercedes-benz Uptime dostala do standardu servisních smluv Complete, Select a Selectplus. Síťové propojení začalo v divizi trucků dávno pod názvem Fleetboard a postupně jej začali využívat také dopravci s dodávkovými modely Sprinter. Mercedes-Benz sleduje s programem Uptime a síťovým propojením vozidla, servisu a dopravce minimalizaci neplánovaných prostojů vozidel a přeměnu veškerých servisních úkonů na plánovatelné.

Od podzimu loňského roku jsou bezdrátově přenášenou aktualizací pro všechna vozidla rozšířena pravidla pro rozpoznávání závad přípojného vozidla. Lze již rozpoznávat například poškozené senzory tlaku v pneumatikách přípojného vozidla, opotřebení jeho brzdového obložení nebo příliš nízký tlak v pneumatikách přípojného vozidla.

Využitelnost nových funkcí závisí na výbavě přípojného vozidla (např. elektronicky řízená brzdová soustava, sledování přívodu stlačeného vzduchu, senzor tlaku v pneumatikách atd.). Uptime umí rozpoznávat další závady nákladního vozidla a upozorňovat na ně (např. v systémech motoru, převodovky, přívodu vzduchu a brzd). Během roku 2019 má být Uptime dostupný také v Norsku a na Slovensku.

Efektivita programu Uptime nepřetržitě roste. Dopravci mohou vylepšení programu využívat na základě pravidelných aktualizací, přenášených bezdrátovým spojením. Neustále se zvyšuje jak počet rozpoznatelných problémů, tak i kvalita pravidel a množství sledovaných dat.

V roce 2019 nastupuje nový systém online monitoringu. Dopravci si tak mohou nechat v případě poruchy zobrazovat prostřednictvím internetu všechna důležitá data. Kromě toho se mohou informovat v reálném čase o aktuálním průběhu opravy. Výsledkem je maximální transparentnost a možnost ještě rychlejší reakce na neplánovanou opravu.

Jak Uptime funguje?

  • Neustálá komunikace všech síťově propojených systémů vozidla generuje každý den několik GB dat, které lze využívat pro diagnostiku vozidla.
  • Podporuje již velkou část všech diagnostických postupů zcela automaticky a s dálkovým přístupem. Díky službě Mercedes-Benz Uptime zná servis příčinu poruchy již před příjezdem vozidla do servisní dílny.
  • Dokáže během 240 sekund od záznamu dat v nákladním vozidle poskytnout prodejci zcela automaticky pokyny pro servisní úkony. Stávající servisní know-how je totiž uloženo na serverech servisní sítě Mercedes-Benz.
  • Na základě příslušných návodů k opravě jsou definovány diagnózy, sestavována jasná doporučení pro servisní úkony a identifikovány dotčené díly.

Ivo Semrád
Diskuze (0)

Doporučujeme