Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda se chce vrátit do Le Mans. Bude to s Wankelem?

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Slavnou kapitolu v historii motoristického sportu představuje vítězství značky Mazda v Le Mans. Návrat japonské značky na start slavného vytrvalostního závodu údajně není vyloučen.

Mazda se již navždy může pyšnit skutečností, že je první japonskou automobilkou, jejíž vůz vybojoval vítězství v celkovém pořadí slavné čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans. Tohoto triumfu dosáhl v roce 1991 závodní speciál Mazda 787B.

Na dlouhá léta byla Mazda jedinou značkou ze země vycházejícího slunce s vítězstvím z Le Mans. V loňském roce se k ní přidala Toyota se svými speciály Toyota TS050 Hybrid, i když v souvislosti s jejich vítězstvím je často absence silných konkurentů

Mazda se v současnosti soustředí na IMSA WeatherTech Sportscar Championship a právě během závodu na 12 hodin v Sebringu se Masahiro Moro, generální ředitel Mazda North America, v rozhovoru pro The Drive zmínil o možnostech návratu značky Mazda do Le Mans.

Podle slov Masahiro Moro se Mazda startu ve slavném závodě na 24 hodin nebrání, ale zároveň nemá pro jeho uskutečnění konkrétní plán, i když je v kontaktu se zástupci organizací ACO i FIA.

Za jednu z hlavních podmínek pro návrat do Le Mans pak máme považovat sloučení pravidel pro vozy startující v šampionátu FIA WEC, jehož je 24 hodin Le Mans součástí, a speciály Daytona Prototype International (DPi) z amerického IMSA WeatherTech SportsCar Championship.

Tento krok může přispět ke zvýšení atraktivity obou šampionátů a umožnit řadě týmu účast ve slavných závodech po celém světě. Mazda se ostatně již třetí sezónu účastní závodů třídy Dpi se svými vozy RT-24P, jejichž oficiální premiéra se odehrála na podzim roku 2016 v rámci autosalonu v Los Angeles.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
21. 3. 2019 09:59
aaa
aaaaa :-) :-) :-)
Avatar - palix
21. 3. 2019 07:40
Re: kdyby...
Otázka je, či Mazda potrebuje viac reklamy ako má. Autá sa predávajú veľmi dobre, sú nádherné = reklamu si robia samé na ulici. Na druhej strane si myslím, že účasť na motoristických športových podujatiach prospieva pri vývoji jednotlivých značiek. Čo sa odskúša u pretekárskeho auta, to sa časom môže v nejakej podobe dostať do sériových áut. Možno to podporí obnovenie modelov MPS, prípadne nejakú novú RX9, RX10... :). A možno len páni z Mazdy dostali chuť zabaviť sa.
Avatar - beibej
20. 3. 2019 22:04
Re: kdyby...
ty prachy co narvou do lemans narvali radši do reklamy. Byli by vidět víc.
20. 3. 2019 12:09
Re: Obsah článku
naprosto nekoresponduje s nadpisem. V článku o Wankelu ani slovo, tak by mě zajímalo na základě čeho se do nadpisu dostala otázka ohledně Wankelu. Je k tomu i víc info a nebo se jen jedná o vlhký sen redaktora?
Avatar - KANKUNEN
20. 3. 2019 10:06
Re: Technická
To je moje myšlenka ;-) , Le Mans je stejně jen jednorázovka. Včera jsem viděl naživo trojku HB, vypadá famózně, opravdu famózně. Už tu záď nebudu kritizovat, ale pro větší okno tam místo je, jenže realita je taková, že děti čumí do mobilu a ne z okna. Ale úplně to řve, chci být taky MPS.