Hlavní obsah

Ani Koubek zatím neví, kdo bude po zranění Vaclíka brankářskou jedničkou, tušení ale už má

zp, dosSport.cz

Mělo by to být v pátek v Londýně v kvalifikační konfrontaci s Anglií mezi gólmany české reprezentace padesát na padesát. Zvlášť teď, kdy se zraněný Tomáš Vaclík s národním týmem předčasně rozloučil. „Mělo, ale mám takové tušení, že ve Wembley budu mít hezkou pozici, abych se mohl na fotbal koukat,“ je sice Tomáši Koubkovi jasné, že v brankářské hierarchii povýšil, ale ve fotbalovém chrámu se mezi tyče nejspíš ani tak nedostane.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Tomáš Koubek už tuší, že se na zápas ve Wemblkey bude jen dívat.

Článek

Už před dvěma týdny reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý avizoval, že má o brankářské jedničce pro nastávající kvalifikaci o EURO 2020 jasno.

„Gólmany jsme během zimní přestávky sledovali ze všech hráčů nejvíc, protože jejich trenér Milan Veselý za nimi byl na inspekci několikrát. Po každém utkání s nimi navíc mluví a jejich výkony vyhodnocuje. O brankářské jedničce už jasno máme, ale nic neprozradíme," odmítal Šilhavý odtajnit, na koho z trojice Vaclík, Pavlenka a Koubek vsadí.

Teď, kdy mu z kádru vypadl zraněný Vaclík, který se má ve čtvrtek hlásit v Seville, by mohl být sdílnější, jenže zatím ani Pavlenka, ani Koubek netuší, na koho ukáže.

„Zatím nám trenér nic neřekl," dušoval se legionář ve službách francouzského Rennes Tomáš Koubek. „Myslím ale, že předchozí podzimní zápasy na Ukrajině a v Polsku, v nichž chytal Jirka Pavlenka, toho dost napovídají," nedělá si přílišné iluze, že by se z něho rázem stala reprezentační jednička.

Foto: Tony O'brien, Reuters

Tomáš Koubek v bráně Rennes při odvetě s Arsenalem.

Dost na tom, že po loňské zářijové blamáži v Rusku, kde dostal od sborné v přátelském střetnutí pět gólů, naplnil své předsevzetí a na srazy reprezentace dál jezdí.

„Cítím na sobě obrovskou proměnu, kterou jsem za tu dobu prodělal. V posledních měsících jsem odchytal těžké, a přitom skvělé zápasy, zlepšil jsem se technicky, dařilo se mi, měl jsem i štěstí, že mě balóny trefovaly, což je také někdy potřeba," připomíná nejen poslední výsledky Rennes ve francouzské lize, ale i tažení Evropskou ligou, které skončilo až v osmifinále na londýnském Arsenalu.

Koubkův tým sice doma porazil Gunners 3:1, jenže v odvetě na Emirates stadium dostal český brankář ve službách Rennes tři góly a jeho mužstvo se z Evropské ligy pakovalo.

Foto: Paul Childs, Reuters

Gólman Rennes Tomáš Koubek se se spoluhráči raduje z vítězství nad Arsenalem v prvním vzájemném souboji.

„Věděli jsme, že k postupu musíme vstřelit alespoň jednu branku i v Londýně, jenže zůstalo jen u nastřelené tyče a několika náznaků šancí, které jsme si připravili," líčí Koubek pět dnů starou zkušenost s fotbalem na ostrovech.

„Už druhou, a v mnohém podobnou té, kterou jsem udělal v Southamptonu, když jsme tam hráli Evropskou ligu se Spartou," připomněl porážku 0:3 před třemi lety. „Nemohu se ubránit pocitu, že v Anglii je to prostě jiný fotbal než na kontinentu. Ani třeba utkání mého Rennes s Paris SG se s tím nedají srovnat. Hraje se daleko rychleji a v jiném fofru, člověka sevře atmosféra, příliš nepomáhá, že je na zápasy připravený a ví, co ho čeká," přiznává po čtvrteční zkušenosti, kterou udělal na Emirates stadium.

„Věděli jsme, že v první čtvrthodině každého zápasu drží balón ze sedmdesáti procent Arsenal, že kope minimálně tři rohy a připraví si čtyři šance. Stejně nám to nebylo nic platné, protože nám dal během prvních patnácti minut dva góly, i když ten druhý padl z ofsajdu," říká Koubek a připouští, že něco podobného může čekat i českou reprezentaci v páteční kvalifikační ouvertuře ve Wembley proti Anglii.

„Samozřejmě že bych chytat chtěl. Proti Angličanům i potom v úterý v Praze proti Brazilcům. Vždyť právě v takovýchto těžkých zápasech sbírá člověk obrovské zkušenost," vyřkne svou touhu Koubek, aby okamžitě dodal: „Vím, že to není možné a že ve Wembley bude nejspíš stát v bráně Jirka Pavlenka. Ale třeba se mi tím otvírá šance pro úterní střetnutí s Brazilci."

Reklama

Související témata: