V Teplicích se představí unikátní trenažér vozu pro řidiče se zdravotním postižením
Speciální trenažér.
Co se chystá

Teplice - Lidé z Teplic a okolí budou mít o víkendu 23. a 24. března 2019 jedinečnou příležitost si vyzkoušet trenažér řízení osobního vozu pouze rukama, a pomocí simulace se tak dostat do „kůže“ řidiče na vozíku. Trenažér řízení ručního vozu, který je jediným svého druhu v České republice, bude veřejnosti k dispozici v obchodním centru Galerie Teplice.

Projekt zastřešuje nezisková organizace Cesta za snem, z.s., a instruktory řízení jsou samotní řidiči s handicapem. Akce se zúčastní i Tereza Bártová, jež před dvěma lety onemocněla závažnou meningokokovou infekcí a nyní je řidičkou speciálně upraveného automobilu.

Cílem projektu organizace Cesta za snem je prostřednictvím zážitkových jízd na trenažéru přiblížit lidem, jak se řídí vůz pouze rukama. Trenažér je pro všechny návštěvníky akce zdarma a obsluhuje jej vyškolený tým handicapovaných instruktorů. Formou počítačové hry si každý zájemce bude moci „projet“ závodní dráhu a zasoutěžit si o nejrychlejší čas. Osvětová roadshow zavítá nejen do Teplic, ale i dalších měst Ústeckého kraje – Ústí nad Labem, Děčína, Chomutova a Mostu. Vyvrcholením pak bude celodenní akce právě na Polygonu Most, která se uskuteční 6. dubna 2019 a bude určena nejen pro handicapované řidiče, ale i ostatní zájemce. Kromě řidičského výcviku je připraven i bohatý program pro rodiny s dětmi.

Zkušenosti s ručním řízením vozu má i projektová koordinátorka cesty za snem Tereza Bártová. Ta před dvěma lety onemocněla zákeřnou meningitidou. Boj s nemocí sice vyhrála, ale choroba si vyžádala svou daň. Tereza přišla o obě nohy a většinu článků prstů na rukou. Kvůli nefungujícím ledvinám navíc podstoupila v pražském IKEMu transplantaci. „Řídit jsem znovu začala po osmi měsících od propuštění z nemocnice. Myslela jsem si, že mi bude trvat, než si na ruční řízení zvyknu. Přece jen jsem sedm let řídila nohama. Nakonec šlo všechno až překvapivě rychle. A díky tomu, že mám automatickou převodovku, to opravdu nebylo vůbec složité učení. Ale pro jistotu jsem si zařídila ještě jízdy v autoškole,“ říká Tereza Bártová. S úsměvem dodává, že největším problémem pro ni byla ze začátku citlivost brzdy, kdy se svým spolujezdcům omlouvala za „vytahané krky“.

Možnost samostatně řídit automobilpro ni znamenala neskutečný posun dopředu, dala jí samostatnost a volnost. „Těch několik měsíců jsem neustále někoho musela prosit, aby mě odvezl na kontrolu do nemocnice, na převazy, rehabilitace, úřady… Teď si všechny tyto věci zařídím sama a nikoho tím nemusím obtěžovat. Jezdím pravidelně na kontroly do IKEMu do Prahy, na protetiku do Hradce Králové anebo prostě vyzvednu kamarádky a jedeme na výlet. Můžu si plánovat dny podle sebe, a ne podle toho, jak kdo má volno,“ doplňuje Tereza Bártová.

Trenažér řízení vozu rukama nejen pro handicapované řidiče

Kdy: 23. a 24. března 2019 od 9 do 21 hodin
Kde: OC Galerie Teplice
Kdo: nezisková organizace Cesta za snem, z.s.

Program:

  • Zážitkové jízdy na unikátním trenažéru ručního řízení vozu za účasti speciálně vyškolených lektorů;
  • Soutěž o nejrychlejšího závodníka, který projede počítačovou dráhu v nejlepším čase (závody se konají po oba dva dny, výherci získají dárkové poukázky do obchodu se sportovním zbožím).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru