Ústí se letos již po desáté připojí k Hodině Země
Zdroj: www.usti-nad-labem.cz
Zajímavosti

Ústí nad Labem - V letošním roce se již podesáté připojí Zdravé město Ústí nad Labem k celosvětové kampani Hodina Země. Tato tradiční symbolická akce je zaměřená na ochranu životního prostředí a zejména klimatu. Připojit se mohou města, organizace, památky, ale i samotní jednotlivci.

Letos termín připadá na sobotu 30. března od 20.30 do 21.30 hodin. Po tuto dobu zhasne slavnostní osvětlení Větruše, atria Magistrátu města Ústí nad Labem, Mariánského mostu, kostela v Církvicích a osvětlení na části Mírového náměstí, Zimním stadionu a skokanské věži Plaveckého areálu Klíše.

K Hodině Země se připojují všichni, kdo si uvědomují, že čers­tvý vzduch, čistá voda a zdravé potraviny nejsou samozřejmostí, ale že jsou ohroženy pro­bíhající změnou klimatu způsobenou zejména používáním fosilních paliv – uhlí, ropy, zemního plynu. Důsledkem je i extrémní počasí – vlny veder, přetrvávající sucho, pří­valové povodně.

2003hodinazeme2

Zdroj: www.usti-nad-labem.cz

Města a vesnice tradičně při Hodině Země zhasínají veřejného osvětlení či osvětlení památek a veřejných budov. Symbolickým gestem dávají najevo, že jim ochrana klimatu není lhostejná. V ČR se k akci vloni připojilo na 113 obcí, včetně 16 statutárních měst, a řada dalších subjektů. Zhasla například pražská Petřínská rozhledna, brněnský hrad Špi­lberk a plzeňská katedrála sv. Bartoloměje, která je nejvyšší kostelní věží v ČR.

Jak vznikla tradice Hodiny Země?

Hodina Země je každoroční mezinárodní akce zavedená Světovým fondem na ochranu přírody (WWF). První ročník se konal v roce 2007 v Sydney v Austrálii, kdy cílem organizátorů bylo atraktivním způsobem upozornit na změnu klimatu. Na hodinu tehdy zhasla světla na slavné budově australské opery, do kampaně se zapojily více než 2 miliony lidí. Během let se tato úspěšná akce rozšířila do celého světa a koná se vždy poslední sobotu v měsíci březnu. Od roku 2010 se koná i v České republice.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru