20.03.2019 11:24

Klicperovo divadlo uvede milostný příběh Tankreda Dorsta Fernando Krapp mi napsal dopis

Jako pátou premiéru letošní sezony uvede Klicperovo divadlo ve Studiu Beseda drásavý milostný příběh Tankreda Dorsta Fernando Krapp mi napsal dopis. Režie se ujal Jan Holec.

„Fernando Krapp mi napsal dopis“. Titul dramatu a zároveň první věta hry. Věta, upozorňující na jisté psaní, které obdržela krásná dcera chudnoucího otce. Ten dopis jí poslal Fernando Krapp, bohatý muž s tajemnou minulostí, a oznamuje v něm, že si ji vyvolil za manželku. Bude to hra o lásce, nebo hra o manipulaci? Hra o potřebě vlastnit, nebo příběh o touze být milován? Možná nám napoví autor sám. Tankred Dorst totiž hře přiřknul ještě podtitul „Pokus o pravdu“.

Svého Fernando Krappa napsal Tankred Dorst ve spolupráci se svou životní a pracovní souputnicí Ursulou Ehler v roce 1992. Inspirací mu přitom byla novela španělského spisovatele Miguela de Unamuno z roku 1916 Celý muž. Z vášnivého příběhu tohoto významného představitele španělské literatury převzal Tankred Dorst kostru děje, základní téma i postavy. Přidal však svůj specifický stylizovaný jazyk a dramatickou stavbu narušil svými typickými komentáři. Cíleně tak narušuje očekávání diváka a v průběhu celé hry ho nechává na pochybách, kde leží nebo neleží pravda. Posílil tím samotné téma manipulace a patologii celého vztahu, který spolu Julie s Krappem prožívají.

Světová premiéra se uskutečnila v roce 1992 v Akademietheater Wien. Ta česká proběhla ještě téhož roku v režii Petra Lébla v Divadle Labyrint, a poté se inscenace Fernando Krapp mi napsal dopis stala základním kamenem repertoáru Divadla Na zábradlí. V tomto obsazení se v režii Petra Lébla objevil Bořivoj Navrátil jako Krapp, Jorga Kotrbová jako Julie a Martin Myšička coby Hrabě. Od té doby se na česká jeviště opakovaně vrací.

Kdo je Fernando Krapp? Muž stejně uhrančivý, jako nesnesitelný, muž s tajemnou minulostí a obrovským majetkem, muž silný, majetnický, krutý i milující. Muž, o němž je všeobecně známo, že dosáhne všeho, čeho si zamane. Tak to o sobě alespoň říká. Ale je tu ještě Julie. Krásná, navenek křehká, vnitřně silná, a především nenapravitelně romantická dcera zadluženého otce. Má se stát odměnou za Krappovu finanční výpomoc. Jenže Fernandovi nestačí vlastnit, Fernando chce víc, chce lásku bezpodmínečnou. A také ji dokáže získat. Protipólem tvrdého manipulativního Krappa je potom bolestínský hrabě Juan Bordavella. Poetický mluvka a snílek, který ale s Julií manipuluje možná úplně stejně. Nebo ji stejně miluje? Jak ven ze života, který se stává peklem? A jak nemilovat bezcitné lidi, kteří si bolestí bližních zahřívají svá ledová srdce?

V titulní roli Fernando Krappa uvidíme Jana Sklenáře. Jeho ženu Julii ztvární Sára Venclovská, v roli Krappova protipólu, hraběte Juana, se představí Jakub Tvrdík. V dalších rolích se můžeme těšit na Jana Bílka a Jiřího Zapletala. Režisér Jan Holec si ke spolupráci přizval scénografa Jozefa Hugo Čačka, který pro inscenaci vytvořil scénu i kostýmy, autorem hudby je David Hlaváč a dramaturgyní inscenace Jana Slouková. Premiéra se uskuteční 23. března 2019 ve Studiu Beseda.

„Drahá slečno, bylo mi řečeno, že jste nejkrásnější žena ve městě, kde jsem se nedávno usadil. Prohlédl jsem si Vás, když jste se procházela se svým otcem v parku. Je to pravda. Jste nejkrásnější. Ožením se s Vámi. Fernando Krapp.“

Premiéra 23. března 2019 ve Studiu Beseda.

https://www.klicperovodivadlo.cz/

Autor článku: Klicperovo divadlo