Válečný veterán a živočišná chemie v novém filmu Jana Hřebejka

Válečný veterán a živočišná chemie v novém filmu Jana Hřebejka
Veterán (z natáčení) | Tomáš Škoda / Česká televize
Komorní drama o hledání životní rovnováhy, o starých vinách, zapomnění a odpuštění vypráví příběh Martina Illése, navrátilce z ciziny, nájemného žoldáka, který se snaží začít nový život. Scénář je vybudovaný na takřka živočišné chemii hlavního hrdiny v podání Milana Ondríka (Marie Terezie) a jeho herecké protihráčky, charismatické Marie Poulové (Furiant).
„Přes drsný osud a charakter hlavního hrdiny, který nejde pro ránu daleko, se vlastně jedná o romantický film,“ zamýšlí se kreativní producentka Jiřina Budíková. „Sledujeme osudový střet dvou lidí, kteří se do sebe zamilují i přes naprosto odlišnou minulost i charaktery. Tím pádem to není vztah bez bolesti. A není jasné, jak oba hrdinové nakonec skončí.“
Jan Hřebejk, Milan Ondrík
Jan Hřebejk během natáčení | Tomáš Škoda / Česká televize
Film Veterán vzniká v produkci České televize a předlohou mu byla stejnojmenná divadelní hra Marka Epsteina. „Veterán je opravdu zajímavý nejednoznačností hlavních charakterů a také svojí poetičností. Scenáristu Marka Epsteina inspiroval i román Martin Eden od Jacka Londona,“ říká režisér Jan Hřebejk .
Příběh snímku je situovaný do brněnského prostředí. Natáčí se proto především v jihomoravské metropoli, a to v březnu a dubnu tohoto roku. V plánu je třiadvacet natáčecích dnů. Ve vedlejších rolích se diváci mohou těšit na Pavla Kříže, Jana Kolaříka nebo Matouše Rajmonta. Mezinárodní herecké obsazení doplňuje slovenská herečka Éva Bandor.
Jan Hřebejk
Marek Epstein