Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Klíčový tendr na obrněnce. Švédové slibují zapojení českého byznysu do armádní superzakázky

Česko

  14:27
Örnsköldsvik (od zvláštního zpravodaje) - Švédská zbrojovka Hägglunds chce uspět v tendru za desítky miliard na přezbrojení českých pozemních sil, je jedním ze čtyř vážným zájemců. Armádě nabízí bojové vozidlo pěchoty CV90, které v úterý prezentovalo tuzemským firmám přímo ve své centrále.

Česku Hägglunds nabízí bojové vozidlo pěchoty CV90, s nímž chce uspět v tendru na přezbrojení našich pozemních sil. foto: Martin Shabu, Lidové noviny

Padesátitisícové městečko ve středu Švédska se probouzí do běžného dne, který nijak nevybočuje ze severských podmínek. Hned ve dvou ohledech jde přitom o mimořádné místo. Městečko na Pobřeží Baltu dalo světu hned 26 hráčů NHL, včetně známého Petera „Foppa“ Forsberga. A také zde vznikla továrna na výrobu dřevěného nábytku Hägglunds.

Postupně se přitom vypracovala v přední světovou zbrojovku, kterou má dnes pod křídly BAE Systems. Její pásoví obrněnci patří mezi čtveřici vážných zájemců o dodávku pro českou armádu.

Česku Hägglunds nabízí bojové vozidlo pěchoty CV90, s nímž chce uspět v tendru na přezbrojení našich pozemních sil. Další uchazeči v tendru jsou Němci s vozidly Lynx a Pumu i rakousko-španělský Ascod.

„Ten, kdo uspěje v Česku, získá dobrou pozici v dalších zemích,“ popisuje strategický význam zakázky Tommy Gustafsson-Rask, generální ředitel Hägglunds. Programy na obnovu pásových obrněnců připravují vlády v USA, Austrálii i Rumunsku či Slovinsku. Nejde o malé peníze. Jen český tendr na pořízení více než 200 strojů vyjde na 53 miliard korun.

Česku Hägglunds nabízí bojové vozidlo pěchoty CV90, s nímž chce uspět v tendru...
Pásový obrněnec švédské zbrojovky.

Kromě vlastních armádních specifikací, co všechno by pásoví obrněnci měli zvládnout, půjde o strategický obchod. Ministerstvo obrany už avizovalo, že podstatné bude také to, kolik ze zakázky bude moci obstarat český byznys.

Klíčový tendr čeká na právníky. Armáda hledá ‚průvodce‘ pro zakázku za 50 miliard

V úterý se proto v centrále švédské zbrojovky odehrála prezentace pro tuzemské firmy, která se týkala možné průmyslové spolupráce. Zúčastnil se jí prezident Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek. V jeho doprovodu přijeli i zástupci společnosti Agados včetně bývalého náčelníka generálního štábu Pavla Štefky, anebo Jan Šafařík z Vojenského opravárenského podniku (VOP). Právě státní VOP si od zakázky, ať už ji získá jakýkoli výrobce, slibuje silný přínos. V jeho halách by se měla odehrát kompletace strojů.

Československé tanky jako inspirace švédským konstruktérům

Hned v úvodu proto šéf Hägglunds upozorňuje na historické vazby mezi Českem a Švédskem. Ve třicátých letech průmyslově vyspělé Československo a jeho tanky Praga LT vz. 38 sloužily jako inspirace pro švédské zbrojní konstruktéry. Intenzivní spolupráce v obranném sektoru vyústila v kontrakt z března 1940 na nákup 90 tanků Praga za cenu 11 milionů švédských korun. Jenže tehdy nacisty ovládané podniky v Česku dostaly zákaz zbraně do neutrálního Švédska vyvézt.

Švédové se dál snažili získat licenci k výrobě československých tanků. „Licenční výroba tanku Praga TNH-Sv ve Švédsku byla možná hlavně díky úsilí Ing. Rubena Forslunda, který přesvědčil Královskou vojenskou správu, že ji automobilka Scania-Vabis, která dosud s výrobou tanků neměla žádné zkušenosti, zvládne. Výkresová dokumentace docházela do Švédska od počátku ledna 1941, kdy Forslund konzultoval v Praze hlavně s Ing. Surinem konstrukci tanku,“ popsal v knize LT vz. 38: Tank Vladimír Francev. Lehký tank Praga z dílny ČKD tehdy skutečně patřil ke světové špičce. V Československé armádě sloužil k výcviku do 50. let.

Historický exkurz však s dneškem nemá nic společného. Pokud by Češi kývli na zakázku pro Švédy, museli by se výrobu obrněnců CV90, které jsou zavedeny už v sedmi armádách, učit od inženýrů Hägglunds.

„První kusy by se mohly montovat v Örnsköldsvik i ve VOP,“ připustil v úterý Mikael Segerman, regionální manažer Hägglunds pro Česko a také velitel, který má s CV90 jako voják osobní zkušenost.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...