Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Oblíbený postřik proti plevelu způsobuje rakovinu, tvrdí v USA. V Česku se prodává dál

Autor: ČTK, Mii - 
20. března 2019
15:04

Oblíbený herbicid českých zahrádkářů Roundup způsobuje rakovinu. V úterý o tom rozhodl Federální soud ve Spojených státech. Akcie chemického a farmaceutického koncernu Bayer, který za produktem stojí, zareagovaly oslabením o 12,4 procenta. To je největší denní ztráta za posledních 16 let. Hodnota firmy tím klesla o zhruba osm miliard eur (téměř 209 miliard Kč), napsala agentura Reuters.

Úterní verdikt soudu v San Francisku se netýká odpovědnosti koncernu za onemocnění rakovinou žalobce Edwina Hardemana. O této věci začne soud jednat ve středu.

Společnost Bayer popírá tvrzení, že glyfosát, který Roundup obsahuje, způsobuje rakovinu. Bayer koupil společnost Monsanto, dlouholetého výrobce Roundupu, za 63 miliard dolarů (1,42 bilionu Kč) v loňském roce.

Podle EU je neškodný

Glyfosát je nejrozšířenějším herbicidem na světě a Roundup byl prvním produktem, který je na této látce založený. Dnes už ale není chráněn patentem a na trhu je k dispozici mnoho dalších verzí. Bayer už dříve přiznal, že kvůli tomuto herbicidu čelí tisícovkám žalob.

Chemickou látku glyfosát označuje Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny za pravděpodobně karcinogenní. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný.

Toman ze zákazu nakonec vycouval

Česko přesto dlouhodobě zvažuje, že Roundup kvůli zdravotním podezřením zakáže. Jedná se o tom již od předchozí vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ještě loni v srpnu ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) tvrdil, že Česko používání Roundupu zakáže od ledna 2019. 

K zákazu ale nakonec nedošlo. Ministerstvo zemědělství to vysvětlovalo tím, že k takovému kroku nelze přistoupit proto, že neexistuje méně škodlivá náhrada. Zákaz tohoto herbicidu by mohl znevýhodnit české zemědělce proti pěstitelům z okolních zemí. Toman nevyloučil plošný zákaz do budoucna, podmínkou je ovšem právě nalezení náhrady. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

doktormediciny ( 20. března 2019 16:56 )

Jake je to půrosim zit zdrave, otazka. Ono take hraje velkou roli genetika

klara23_ ( 20. března 2019 16:19 )

já si myslím že češi si ho vzit nenechaj příp. vytáhnou do boje, jako s tim karcinogením tuzemákem, kterej jim chtěl zlej Brusel zakázat, co je komu do českýho zdraví!?

Zobrazit celou diskusi