Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Podezřelých je nejméně 21 sportovců, říká k dopingové kauze mnichovský státní zástupce

Sport

  15:52
BERLÍN - Z krevního dopingu za pomoci erfurtského lékaře Marka Schmidta, jenž byl zatčen během mistrovství světa v klasickém lyžování v Seefeldu, je podezřelých minimálně 21 sportovců osmi národností a pěti různých odvětví. Uvedl to mnichovský státní zástupce Kai Gräber.

Dopingový kontroloři při olympijských hrách v Pchjongčchangu. foto: ČTK/AP

Schmidt byl zadržen koncem února společně s pěti spolupracovníky. Zatčeno bylo také přímo v dějišti MS pět běžců na lyžích, z toho dva domácí Rakušané. Razie byla společnou akcí rakouské a německé policie, které se snažily rozbít mezinárodní dopingovou síť, jejíž nitky se sbíhaly právě u erfurtského lékaře.

Mnichovský státní zástupce Gräber dnes uvedl, že podezřelých 21 sportovců zastupuje tři zimní a dva letní sporty. „Týká se to období od konce roku 2011 do Seefeldu 2019. Evidujeme trojciferný počet případů transfúze vlastní krve. V Německu, Rakousku, Itálii, Švédsku, Finsku, Estonsku, Chorvatsku a na Havaji,“ řekl Gräber.

Od zatýkání během MS v Seefeldu se skandál rozšířil i na další sporty. Začátkem března Mezinárodní cyklistická unie (UCI) suspendovala rakouské jezdce Georga Preidlera a Stefana Denifla, kteří jsou do aféry zapleteni.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...