20.03.2019 16:21

Městské divadlo Kladno uvede hru Jiřího Hubače Modrý pavilón

Městské divadlo Kladno uvede hru Jiřího Hubače Modrý pavilón v režii Jiřího Bábka. Premiéra bude 6. dubna. Hlavní role ztvární Matěj Vejdělek, Barbora Janatková a Miroslav Večerka. 

Děj hry Jiřího Hubače se odehrává v poválečném Československu v prostředí plicního sanatoria. Schází se zde různorodá společnost, kterou spojuje stejná diagnóza a touha po uzdravení. Je tu také válečný hrdina a taneční mistr Albert a bývalý továrník Mayer, kteří stanou proti sobě ve sporu o morálku a svědomí a také o přízeň krásné Marie. Jejich duel ale není jediným bojem, který se tu vede. Všichni pacienti válčí se svou chorobou, každý sám za sebe a po svém. Příběh o lásce, cti a o naději se stal předobrazem scénáře téhož autora k úspěšnému filmu Jaromila Jireše Učitel tance z roku 1994 a vychází z autentických životních zkušeností Jiřího Hubače.

Modrý pavilón Jiřího Hubače doplňuje ústřední dramaturgickou linii sezony 2018/2019. V té se Městské divadlo Kladno (v rámci oslav sto letého výročí od založení samostatného Československa) věnuje z velké části českým autorům  a tématům, která s tímto významným jubileem souvisí. Hra odehrávající se v roce 1946 v plicním sanatoriu zobrazuje boj jedince s osudem i společností v nelehké poválečné době. Lidský rozměr příběhu obsahuje řadu velkých témat; střet morálky  a odvahy postavit se zaběhnutému řádu a pravidlům, pocit zodpovědnosti vůči sobě  i okolí. Stojí spravedlnost jedince nad lží celého systému? A lze ji vůbec porazit? Skvěle napsané charaktery představující velké herecké příležitosti nabízí divácky atraktivní dobovou podívanou.

Režisér Jiří Bábek spolupracuje s Městským divadlem Kladno pravidelně. V loňské sezoně zde nazkoušel detektivní komedii Roberta Thomase Past. Autorkou výpravy je Ľubica Bábek Melcerová, která ctí dobové ukotvení hry. Atmosféru doby navíc podporuje také originální hudba Zdeňka Dočekala, inscenaci živě doprovodí na piano herec Michal Maléř. V Modrém pavilónu hraje většina souboru MDK a hosté Jaroslav Someš, Matouš Zah a Petr Halíček. V hlavních rolích se představí Matěj Vejdělek, Barbora Janatková, Miroslav Večerka, Jaromíra Mílová a Tomáš V. Hron.

www.divadlokladno.cz

Autor článku: Michaela Faltýnková