Marmelády z Prachatic bodovaly na gurmánské soutěži v Anglii

  16:14
Před časem získala gurmánského Oscara, nyní hlásí další velký úspěch. Jozefína Růžičková z Prachatic ovládla letošní soutěž World’s Original Marmelade Awards. Z anglického hrabství Dalemain k ní na Šumavu putuje 19 medailí za její výrobky značky Rose Garden.

Podnikatelka ze Šumavy Jozefína Růžičková se svými marmeládami uchvátila svět | foto: Ondřej KošíkMAFRA

Z 22 vzorků, jež do soutěže poslala, získalo pět marmelád zlatou, šest stříbrnou a osm bronzovou medaili. Další tři navíc čestné uznání. Tisíce vzorků z celého světa hodnotili uznávaní gastronomové, kuchaři i foodblogeři. Zajímali se nejen o chuť a vůni, ale také o konzistenci či vzhled.

Jednu z cen si Jozefína Růžičková například odnesla za Kumquatovou marmeládu s karibským rumem.

„Týden a půl jsem byla sama zavřená v kuchyni a vařila. Některé druhy i vícekrát, abych skutečně vychytala recepturu. Citrusová sezona začíná v listopadu. Ovšem klementinky a krvavé pomeranče, ze kterých vařím, zrají až v lednu. Chvíli trvá, než mi je z Itálie pošlou. A zbyde mi maximálně týden, dva na přípravu a odeslání vzorků do soutěže,“ líčí.

Podnikatelka navázala na svůj úspěch z předloňska. Tehdy si z prestižní soutěže odvezla dvojitou zlatou medaili a smlouvu s luxusním londýnským obchodem Fortnum & Mason, v němž nakupuje například britská královská rodina.

Na podzim 2017 zase bodovala v gurmánské soutěži Great Taste Awards. Tehdy uspěla mezi dvanácti tisíci soutěžícími a odnesla si tři hvězdy za fíkovo-hruškový džem s bílým karibským rumem. Takový úspěch se dá v gastronomii přirovnat se získáním filmového Oscara.

Autor: