Aleš Gerloch: Uškodily mi vztahy mezi Senátem a Hradem

Aleš Gerloch v Senátu při projednávání jeho nominace na ústavního soudce (20. 3. 2018)

Aleš Gerloch v Senátu při projednávání jeho nominace na ústavního soudce (20. 3. 2018) Zdroj: Blesk

Aleš Gerloch v Senátu při projednávání jeho nominace na ústavního soudce (20. 3. 2018)
Aleš Gerloch
3
Fotogalerie

Neúspěšný kandidát na ústavního soudce Aleš Gerloch připustil, že při zamítnutí jeho nominace Senátem sehrálo roli jeho dlouholeté členství v bývalé KSČ.

E15: Někteří senátoři vám vytkli, že jste v době tuhé normalizace v roce 1975 vstoupil do tehdejší komunistické strany. Uznáváte jejich kritiku?

Pokud jde o moje členství v KSČ, mohlo sehrát u některých senátorů roli. Myslím ale, že o tom mohla být větší diskuse v klubech, kde jsem se prezentoval. A ta debata nebyla.

E15: A vaše působení na některých vysokých školách, kde studovali takzvaní turbostudenti? Proč jste tyto informace neuvedl ve svém životopisu pro senátory?

Pokud jde o moje působení na některých univerzitách, jsou to zcela irelevantní argumenty.

V rozpravě jsem řekl, že na některých školách jsem byl jen na dohodu o provedení práce, anebo jsem tam byl ve vědecké radě z titulu mé tehdejší funkce děkana Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Je to minulost. V životopisu jsem uváděl buď své významnější aktivity, anebo ty současné.


E15: Co ještě se podepsalo na vašem neúspěchu? Například to, že vás místo prezidenta Miloše Zemana přišel podpořit jeho kancléř Vratislav Mynář, který měl ovlivňovat některé soudce?

Domnívám se, že se více hlasovalo o panu prezidentovi republiky a vedoucím jeho kanceláře, než o mně. Vyplynulo to z rozpravy. Čekal jsem, že dostanu o něco více hlasů. Ale vzhledem k tomu, co kolem mojí kandidatury probíhalo, jich nebylo málo. Moje kandidatura se ocitla v nepříhodné době. Dokonce byla spojována s úvahami o novém předsedovi Ústavního soudu. Byla snaha výrazné části novinářů a senátorů, abych neuspěl.

E15: Zkusíte někdy v budoucnu kandidovat znovu?

Uvažovat o další možné kandidatuře je zcela předčasné. Jsem rád, že zůstanu u svých studentů. O tom, abych kandidoval, jsem se nechal přesvědčit prezidentem a také předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským. Nebylo to primárně úplně moje rozhodnutí, proti byla i moje manželka.

Ukázalo se, že vztah mezi Senátem a Hradem je více vyhrocený, než jsem se domníval. Myslel jsem, že se hledá konsenzuální kandidát, ale zřejmě tomu tak nebylo. A možná ani takovým kandidátem nejsem.