Nedvědův i Masopustův Zlatý míč na jednom místě. Zápas s Brazílií doprovází speciální výstava

Už příští týden odehrají čeští fotbalisté přípravné utkání s Brazílií. Unikátní zápas proti pětinásobným mistrům světa doprovází speciální výstava v muzeu Slavie na stadionu v pražském Edenu. Jejím tahákem jsou především Zlaté míče Josefa Masopusta a Pavla Nedvěda, kromě nich tu ale návštěvníci uslyší i vzpomínky bývalých reprezentantů na slavné zápasy s Brazílií.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejen vzpomínku gólmana Ivo Viktora na zápas na legendárním stadionu Maracaná uvidí a uslyší návštěvníci speciální výstavy ve slávistickém muzeum. Na fotbalové fanoušky tu kromě filmových sestřihů a dokumentů čekají nejrůznější dresy, míče, fotografie a další artefakty, které souboje českých a československých reprezentantů s Brazílií připomínají.

I Bobby Charlton se snažil marně. Ivo Viktor vychytal ve Wembley první reprezentační nulu

Číst článek

„Poháry, dresy… Kde dnes člověk uvidí dres Roberta Carlose? Je to zážitek,“ chválil pro Radiožurnál expozici fotbalový fanoušek Jan Letovský, který si výstavu přijel prohlédnout až z Ostravy. Podobně jako ostatním návštěvníkům se mu ze všeho nejvíce líbily Zlaté míče Josefa Masopusta a Pavla Nedvěda.

„Nedvědův je větší než Masopustův. Nevím proč, asi nebylo dost zlata v té době,“ usmívá se návštěvník muzea. „Taky chápu, že asi nebylo lehké je sem dostat, aby se mohli fanoušci pokochat.“

Náročná organizace

Na jednom místě v na Praze 10 jsou tak dvě největší individuální trofeje českých fotbalistů. Zlatý míč Pavla Nedvěda do Edenu dostal hlavně díky užší spolupráci Slavie a italského Juventusu.

„Bylo asi jednodušší se domluvit než to pak celé zorganizovat. Převoz takto cenné trofeje není jednoduchý. Má řadu pravidel, která musíme dodržet, třeba mít správné auto se sledovacím zařízením, převézt to v krabici, která je nehořlavá, nepromokavá, nerozbitná,“ vysvětluje mluvčí Slavie Michal Býček.

„Oba Zlaté míče jsou největším lákadlem a těší nás, že je tady máme. Víme, že Pavel Nedvěd v Čechách hrál za jiný klub, ale on je tak nadklubovou osobností českého fotbalu, že jsme se ani nesetkali s žádnými špatnými reakcemi,“ dodává mluvčí Slavie.

Speciální výstavu k zápasu české reprezentace s Brazílií včetně Zlatých míčů Josefa Masopusta a Pavla Nedvěda si fotbaloví fanoušci můžou v muzeu Slavie prohlédnout až do konce března.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme