Ať si zubaři ordinace předávají, dostaneme je tak na venkov, radí pojišťovnám Vojtěch

Zdravotní pojišťovny by podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) měly preferovat předávání zubařských praxí namísto nových smluv. „Počet zubních lékařů není nízký, naopak se zvyšuje. Jsou ale nerovnoměrně rozmístění,“ dodal ministr. Podle prezidenta České stomatologické komory (ČSK) Romana Šmuclera byly v minulosti přidělovány smlouvy nerovnoměrně, zubní lékaři tak přibývali hlavně ve velkých městech.

  • Na 20. března připadá Světový den ústního zdraví, který organizuje Světová dentální federace. Cílem projektu je připomenout význam ústní hygieny, preventivní péče o ústní dutinu, zdravých stravovacích návyků a jejich vlivu na celkový zdravotní stav organismu.

„Jestli někde chybí zubní lékař, tak ho musí zajistit zdravotní pojišťovny,“ dodal Šmucler. U našich sousedů v Německu či Rakousku podle něj pojišťovny řídí síť tak, že prakticky nepřidělují nové smlouvy, jen obsazují místa po odcházejících do důchodu. Ministr zdravotnictví o tom chce jednat i s českými pojišťovnami.

Šmucler v pořadu Devadesátka ČT24 upozorňoval, že má Česko velmi hustou síť zubních lékařů: „96 % obyvatel Česka má zubního lékaře ve vzdálenosti do pěti minut. Takto hustá síť je naprostý světový unikát. Ale uznávám, že když pacient řekne, že chce být ošetřen jen na pojišťovnu, tak ho zubní lékaři často nevezmou.“ Podle něj totiž pojišťovny neplatí lékařům dost peněz.

„Máme vyhlášku z roku 1991, jak máme kalkulovat zubní péči. Neměli bychom to dělat dráž,“ upozorňoval šéf Stomatologické komory. Podle této vyhlášky by však vytržení dětského zubu mělo stát 85 korun a dítě by mělo strávit v ordinaci asi tři minuty, což je prý naprosto nereálné. Podle něj se tak čeští zubaři často schovávaji před pojištěnci a berou lidi, kteří si za péči připlatí. 

90′ ČT24: Dostupnost stomatologické péče v Česku (zdroj: ČT24)

Gajdůšková: Zubaři by měli mít povinnost brát alespoň nějaké procento pacientů na pojišťovnu

Podle členky sněmovního výboru pro zdravotnictví Aleny Gajdůškové (ČSSD) by ale měla zakročit právě Stomatologická komora: „Protože ne všichni zubaři mají smlouvy s pojišťovnou. Přitom u nás zubní medicínu vystudovali, tak aby měli alespoň v nějakém procentu povinnost brát i pacienty na pojišťovnu.“ 

Gajdůšková pak upozorňovala ještě na jeden problém: „Síť zubních ordinací je možná podle Stomatologické komory hustá, ale já jsem ze Zlínského kraje, kde ovšem máme nejbližší zubní pohotovost až v Olomouci, což už je skutečně hodně daleko.“

Podle místopředsedy sněmovního výboru pro zdravotnictví Petra Třešňáka by mohlo být řešením, pokud by jednotlivé zdravotní pojišťovny diferencovaly to, co nabízejí pacientům: „V současné době máme VZP a šest dalších pojišťoven, a všechny jsou vlastně trubky na stejnou teplou vodu. I když vezmu v potaz, že by se ani nemusely navyšovat platby, příplatky nebo definovat další standardy, tak už teď by mohly pojišťovny rozlišovat, co je ten standard.“

Ministerstvo vypsalo dotační program, který má nalákat zubaře do odlehlých oblastí

Ministerstvo vypsalo dotační program, který má podporovat zubařské ordinace v odlehlých regionech. V programu je k dispozici dalších téměř 100 milionů korun, které chce ministerstvo zdravotnictví do tří let rozdělit mezi stovku zubařů. 

Loni dostali první dotace zubaři v Horní Cerekvi na Vysočině, v Chebu a v Ústí nad Labem. Právě v Ústeckém a pak také v Libereckém a Jihočeském kraji je největší problém s dostupností zubní péče. Podle stomatologické komory by ale měla podpora směřovat spíše do menších měst. 

Resort ministra Adama Vojtěcha (nestr. za ANO) zařadil mezi podmínky k vyplacení dotace třeba počet pacientů – do tří let musí zubař, který peníze dostane, přijmout na půl druhého tisíce pojištěnců včetně dětí a seniorů. S přijetím dotace se také zavazuje, že bude následujících pět let ordinovat pět dní v týdnu. 

Amalgamové plomby: Česko je světovým přeborníkem

České zdravotnictví vydává ročně 1,5 miliardy korun na amalgamové zubní plomby, podle Šmuclera jich je nejvíc na světě. Zubnímu kazu se přitom lze podle odborníků téměř stoprocentně vyhnout správnou prevencí.

„Pokud by se všichni starali o své zuby tak, jak mají, ušetřili bychom spoustu prostředků,“ doplnil ministr. Ve spolupráci s ministerstvem školství podle něj resort připravuje osvětovou akci na školách, kterou spustí ještě letos. Chce také výskyt zubního kazu u dětí zmapovat.

Šmucler k tomu na brífinku doplnil, že se některé země EU rozhodly do roku 2027 dětský zubní kaz zcela vymýtit. „Jsou u nás lidé, kteří si zuby nikdy nečistili. Musíme udělat všechno pro to, aby to dělaly aspoň jejich děti,“ uvedl.

Ve světě podle prezidenta ČSK lidé používají průměrně čtyři až šest zubních kartáčků ročně, na Čechy vychází průměrně 1,15 kartáčku a jen pomalu je učí používat ty mezizubní. „Přitom většina kazů se udělá právě mezi zuby, kde to běžným kartáčkem nevyčistíte,“ upozorňuje prezident stomatologické komory.