Hlavní obsah

Francie se chystá hodit do odkladu brexitu vidle

Pokud britská premiérka Theresa Mayová neposkytne „dostatečné záruky“ věrohodnosti svého plánu, Francie nebude na nadcházejícím summitu EU v Bruselu souhlasit s odkladem termínu brexitu, prohlásil francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. S prodloužením lhůty na britský odchod z Evropské unie musí souhlasit všech 27 zbývajících členů unie. Londýn chce brexit odsunout na 30. června.

Foto: Jan Čech, Novinky

Vlajka EU

Článek

Také německý ministr zahraničí Heiko Maas uvedl, že Německo bude chtít před rozhodnutím o případném odkladu termínu brexitu vědět, kam by měl odklad vést. „Vždy jsme říkali, že má-li (Evropská) rada rozhodnout o prodloužení lhůty pro Británii, rádi bychom věděli proč,“ řekl Maas.

Španělsko ústy svého šéfa diplomacie Josepa Borrella oznámilo, že je připraveno s prodloužením lhůty na vyjednávání podmínek brexitu souhlasit.

Také Polsko nevidí problém s odkladem brexitu na 30. června. Náměstek polského ministra zahraničí Konrad Szymański tvrdí, že tento termín nepředstavuje žádné institucionální problémy. Těch se přitom obává Evropská komise.

Předseda Evropské rady Donald Tusk věří, že krátký odklad brexitu je možný, závisí ale na tom, že britská sněmovna podpoří připravenou dohodu o spořádaném odchodu Británie z EU.

Francouzský list Le Point tvrdí, že prezident Emmanuel Macron hodlá na summitu britskou žádost o odklad brexitu na 30. června odmítnout. Odvolává se na Macronův dopis zaslaný předsedovi Evropské rady Donaldovi Tuskovi.

Elysejský palác ale po zveřejnění článku vydal prohlášení, v němž uvádí, že je to ze strany listu „čirá spekulace“ a že definitivní rozhodnutí padne až na summitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám