„Nepřijatelné, nepodložené.“ Turecko odmítlo Zemanovo nařčení, že je spojencem IS

Turecké velvyslanectví v Praze odmítlo jako nepřijatelné výroky prezidenta Miloše Zemana. Ten v úterý prohlásil, že je Turecko faktickým spojencem teroristického uskupení Islámský stát (IS). Podle ambasády to však vychází z nepodložených obvinění. Velvyslanec Ahmet Necati Bigali zdůraznil, že Turecko bylo zakládajícím členem globální aliance proti IS.

„Výroky prezidenta Miloše Zemana o Turecku jsou nešťastné, nepřijatelné a jsou založené na nepodložených obviněních,“ uvedl Bigali. Turecké velvyslanectví podle něj Zemanova slova ostře odmítá.

„Turecko jako aktivní člen globální koalice proti IS od jejího založení tvrdě bojovalo proti IS jak vlastními prostředky, tak svými příspěvky pro tuto koalici. V tomto směru to byla právě zásadní role, kterou sehrálo Turecko, co pomohla přeměnit IS v neefektivní teroristickou organizaci,“ uvedl velvyslanec.

Zeman v úterý při návštěvě Karlovarského kraje na dotaz, proč Turecko útočí na Kurdy, kteří bojují s islamisty, uvedl, že Ankara je faktickým spojencem IS. Podle něj Turecko zprostředkovávalo některé logistické operace pro zásobování Islámského státu, jako vývoz ropy. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pak podle Zemana vsadil na islamizaci země.

Premiér Andrej Babiš (ANO) nechtěl Zemanovy výroky komentovat a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) označil Turecko za spojence v NATO a zdůraznil jeho význam pro řešení syrského konfliktu.

Turecká armáda běžně provádí letecké údery proti ozbrojencům ze zakázané Strany kurdských pracujících PKK v severním Iráku. Strana už od roku 1984 bojuje za autonomní Kurdistán a za práva Kurdů v Turecku i v dalších Kurdy obývaných oblastech. Kromě Turecka ji za teroristickou skupinu považují také Spojené státy a Evropská unie.