České dráhy neuspěly s žalobou. Miliardu za pozdě dodané lokomotivy od Škody zpět nedostanou

Městský soud v Praze ve středu zamítl žalobu Českých drah na zrušení rozhodčího nálezu v jejich miliardovém sporu se Škodou Transportation. Dráhy se zrušení výsledku arbitráže domáhaly proto, že na jeho základě musely poslat strojírenské firmě doplatek 1,2 miliardy korun za dodávku objednaných lokomotiv.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České dráhy. Ilustrační foto.

České dráhy. Ilustrační foto. | Foto: Martin Štěrba | Zdroj: ČTK

Předání lokomotiv se přitom o čtyři roky zpozdilo a stroje navíc nedostaly povolení jezdit na trase mezi Prahou a Hamburkem. Dráhy tak peníze odmítaly Škodě poslat.

Spor Českých drah a výrobce lokomotiv před soudem. V kauze jde o 1,2 miliardy

Číst článek

Rozhodčí soud dal za pravdu Škodě, že na peníze má nárok. Dráhy jí tedy peníze poslaly, ale zároveň se obrátily na soud, aby arbitrážní verdikt zrušil a Škoda peníze vrátila.

Středeční rozsudek tento nárok drah ale odmítl a výsledek arbitráže naopak potvrdil. Rozhodnutí však zatím není pravomocné a dráhy teď budou zvažovat další postup.

„Pokud jde o rozhodnutí soudu, nyní vyčkáme na písemné vyhotovení rozsudku a na základě jeho analýzy zvážíme další postup,“ řekla Radiožurnálu mluvčí ČD Vanda Rejnochová.

Státní drážní podnik v žalobě poukazoval na údajné závažné chyby v arbitráži a také na podjatost rozhodce.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme