Kaplička U tajného trápení skrývala po staletí potvrzení dávné pověsti

20. březen 2019

Kousek za Javorníkem při cestě na Travnou stojí přímo u cesty po staletí malá kaplička, které se odpradávna říkalo u Tajného trápení. Vázala se k ní malebná pověst, která se při opravě ukázala být možná pravdivější, než se v minulosti zdálo.

Samozřejmě nelze s jistotou tvrdit, že jeskyni skutečně obýval kajícný žoldák

Oblast Javornicka si za třicetileté války užila své. Množství vojsk, které tudy procházely, spolehlivě decimovalo snahu místních obyvatel o jen trošku normální život. Plenící hordy likvidovaly skrovnou úrodu a drancovaly usedlosti sedláků i vrchnosti. Není se co divit, že se z této doby zachovaly dodnes hrůzostrašné legendy.

Dutina byla objevena teprve nedávno

Jedna z nich se vztahovala také k malé kapli, která stojí dodnes asi 100 metrů za historickou vápenkou při cestě do Travné. Podle prastaré legendy zde za třicetileté války stávala malá chýše. Když se místní sedláci pokoušeli při jednom z mnoha vpádů švédských bojůvek bránit, zahlédl jeden z žoldnéřů, kteří pronásledovali poražené obyvatele zdejšího kraje v chaloupce jakýsi pohyb. Myslel si, že se uvnitř skrývá některý z odbojných sedláků a tak vtrhl dovnitř. Tam ale našel jen malé dítě, které ve chvatu jeho matka zapomněla. Byl tak rozzuřený, že batole bez zaváhání zabil.

Zda mu Bůh odpustil, to nevíme, pravdou ovšem je, že na konci 18. století byla na místě poustevny vybudována malá kaple, která přežila až do současnosti

V roce 1648 konečně zavládl v kraji mír. Žoldák se mohl vrátit domů, jenže strašná vražda dítěte mu nedala pokoje. Vrátil se tedy na tehdy již opuštěné místo svého hrozného činu a podle legendy zde vyhloubil ve skále jeskyni, do níž se uchýlil jako poustevník a životem v chudobě a modlitbách chtěl odčinit své hrůzné počínání. Zda mu odpustil Bůh, nevíme, pravdou ovšem je, že na konci 18. století byla na místě poustevny vybudována malá kaple, která přežila až do současnosti. V kapli visel obrázek znázorňující Utrpení Ježíše Krista, který sem prý měl pověsit sám hříšník.

Autorem kříže a dalšího vybavení je místní umělecký kovář Jaroslav Křížek

Tak se legenda vyprávěla z lehkým úsměvem až do doby před několika lety, kdy už byla kaple tak zchátralá, že hrozila sesutím. Javorničtí se tehdy rozhodli kapličku opravit. Když do ní nastoupili dělníci a chtěli zpevnit zadní stěnu kaple vrtanými injektážemi, zjistili, že se za ní skrývá dutina. Zeď tedy rozebrali a z úžasem zjistili, že stěna skutečně skrývala jeskyňku vtesanou ve skále, v níž se ukrýval dokonce i jakýsi náznak kamenného lože.

Samozřejmě nelze s jistotou tvrdit, že jeskyni skutečně obýval kajícný žoldák, ale její objevení bylo bezesporu dokladem, že zde již před stavbou kaple stávala poustevna. Kaple byla opravena a vchod do jeskyně zakrývají kovaná dvířka s malým okénkem, která vytvořil javornický umělecký kovář Jaroslav Křížek. Napravo od kaple je pak ve skále znatelný ještě jedna malá dutina, kterou si poustevník do jeskyně snad pouštěl více světla. Celý příběh pak po rekonstrukcí připomíná ještě informační tabule, u které se rádi zastavují turisté.  Zastavte se také, je to velmi magické místo, které možná napoví, jakými peripetiemi procházela naše civilizace v minulých staletích.

autor: kbz
Spustit audio