Mezi pěti nejlepšími v Evropě. Kvůli nízkému výskytu tuberkulózy má Česko problém s dostupností vakcín

Česko patří v Evropě k zemím s nejnižším výskytem tuberkulózy (TBC). Počet pacientů každoročně klesá. Zatímco v roce 2008 lékaři evidovali 879 případů, loni jich bylo kolem čtyř stovek. Zemřelo 18 lidí. Výsledky ve středu na tiskové konferenci představil vedoucí národní jednotky dohledu nad tuberkulózou z pražské Nemocnice Na Bulovce Jiří Wallenfels.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Injekční stříkačka

Česko patří k zemím s nejnižším výskytem tuberkulózy v Evropě (ilustrační foto) | Foto: Jochen Pippir | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

„Údaje za loňský rok jsou zatím předběžné, registr se uzavírá na konci dubna. Předloni jsme měli podle předběžných údajů 471 hlášených případů, finální číslo bylo pak 505. K těm dnešním číslům si připočtěte přibližně 30 dalších případů,“ uvedl ve středu Wallenfels.

Americká firma bude vyvíjet léky proti tuberkulóze. Koupila patent Univerzity Karlovy

Číst článek

Za loňský rok evidovali experti podle předběžných dat 380 pacientů. Chorobu zjistili u 259 mužů a 121 žen. Nemocný se potí, má teplotu a bolesti na hrudníku, je zesláblý, vykašlává krev.

Od roku 2008 počet nakažených klesal. V roce 2013 jich bylo 502. Až do předloňska se číslo příliš neměnilo, nedostalo se pod hranici 500. V Česku tak na 100 000 obyvatel připadalo pět lidí s tuberkulózou. Loni to byli čtyři nemocní na 100 000 obyvatel.

„Patříme mezi země s nejnižším výskytem tuberkulózy. Jsme mezi pěti státy s nejnižší incidencí,“ podotkl Wallenfels. Nejhorší je situace v Rumunsku, kde na 100 000 obyvatel připadá asi 66 nakažených. Nejlépe je na tom naopak Island s ani ne třemi nemocnými na 100 000 lidí.

Nejvíc hlášených případů bylo loni v Praze, a to 84. V hlavním městě tak na 100 000 obyvatel připadalo skoro sedm nemocných. Celkem 41 nemocných přibylo v Ústeckém kraji, 46 v Jihomoravském a 51 ve Středočeském. U sedmi z deseti nakažených se na tuberkulózu přišlo poté, co si začali stěžovat na obtíže a nechali se vyšetřit. Dalších devět procent lidí se nakazilo od nemocného. U devíti procent pomohla k odhalení choroby náhoda.

Třetina nakažených cizinci

Zhruba třetinu nakažených tvoří cizinci, loni jich bylo podle předběžných dat 126. Podíl roste. Mezi nemocnými ze zahraničí bylo asi 35 procent lidí z Ukrajiny, necelá pětina ze Slovenska, 13 procent z Rumunska a desetina z Vietnamu.

Pět démonů a zbytečné umírání. Originální výstava varuje před nebezpečím opomíjených nemocí

Číst článek

Mezi rizikové skupiny patří bezdomovci, lidé ze squatů, uprchlíci či vězni. Mnohem vyšší riziko nákazy mají také pacienti s vážnými chorobami, kteří užívají léky. Ty často potlačují jejich imunitu.

Z 505 pacientů, hlášených v roce 2017, se vyléčilo 58 procent. Pět procent na TBC zemřelo. Téměř čtvrtina nemocných léčbu přerušila a chybí o nich další údaje. Šest pacientů mělo resistenci na léky.

Podle předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti Martiny Vašákové má Česká republika s dostupností léků a vakcín problém. „Jakmile máte nízký výskyt onemocnění, přestanete se farmaceutickým firmám vyplácet. Nemají motivaci lék u nás registrovat a dodávat ho. Každý rok tak něco vypadne,“ uvedla Vašáková.

Za první polovinu minulého století zemřelo v Česku na tuberkulózu přes 1,1 milionu lidí. V roce 1957 lékaři evidovali 137 900 pacientů, z nich bylo 9762 dětí do 14 let. Na 100 000 obyvatel připadalo skoro 200 nakažených.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme