Vodafone a Liberty Global dostanou varování od evropských regulátorů

20.03.2019 22:48

Britská telekomunikační společnost Vodafone a firma Liberty Global dostanou varování od evropských regulátorů. Jejich vzájemný chystaný obchod za 22 miliard dolarů (téměř půl bilionu Kč) by mohl ohrozit hospodářskou soutěž. Agentuře Reuters to dnes sdělili dva lidé obeznámení se záležitostí. Vodafone loni v květnu oznámil, že chystá převzetí aktivit poskytovatele kabelové televize a širokopásmových služeb Liberty Global v České republice, Německu, Maďarsku a Rumunsku.

Vodafone a Liberty Global dostanou varování od evropských regulátorů
Foto: red
Popisek: Vodafone

Plán od prosince prošetřuje Evropská komise (EK). Varování, které bude obsahovat námitky a obavy EK k chystanému záměru, obdrží obě firmy podle zdrojů Reuters v nejbližší době.

Transakce zahrnuje mimo jiné největší českou kabelovou společnost UPC. Komise se podle svého prosincového sdělení obává, že převzetí aktivit firmy Liberty Global by v ČR mohlo vést k vytlačení některých telekomunikačních podniků z trhu s mobilními, internetovými a televizními službami pro koncové zákazníky.

Vodafone je druhým největším mobilním operátorem na světě a působí také v České republice. Zde poskytuje služby 3,8 milionu zákazníků. V posledním fiskálním roce, který skončil v březnu 2018, firma v Česku zvýšila zisk o polovinu na 1,13 miliardy korun.

Největší tuzemská kabelová firma UPC zvýšila loni meziročně počet poskytovaných služeb o 51 700 na 1,24 milionu kontraktů. Na konci září měla v České republice 184 700 uživatelů telefonních služeb, 503 300 aktivních internetových přípojek a 536 800 zákazníků televizních služeb. Hospodářské výsledky za rok 2018 firma zatím nezveřejnila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…