Duben

Recenze: Lajko: Cigán ve vesmíru

Vydáno dne 21.03.2019
Zahajovací biják letošního sci-fi Future Gate film festivalu není čistokrevná sci-fi. Snad proto bude k vidění taky na Febiofestu.
Vedle světoznámých osob považovaných za legendy (kupříkladu Jurij Gagarin) sehráli v průběhu věků leckdy ještě podstatnější úlohu tišší a nepoznaní hrdinové. Málo se to ví, ale prvním živým tvorem, který dosáhl oběžné dráhy, nebyl pejsek Lajka, nýbrž maďarský cigán Lajko. A tohle je jeho příběh: Už jako malý si oblíbil matčino vyprávění o hvězdách. Už jako malý vyrobil raketu z kadibudky. Matka udělala tu osudovou chybu, že si po čůrání zapálila cigaretu, takže chvíli letěla k nebesům, dokud neexplodovala jako raketoplán Columbia.

Jako dospělý letěl Lajko balonem a ke své smůle shodil závaží (tj. jeden cca pětikilový pytel s pískem) zrovna nad odpočívajícími vojáky Rudé armády, pro něž to byl seriózní zákeřný útok s cílem vyhkladit je z povrchu zemského. Lajka tedy zatkli, a potom s tím balonem sestřelili, resp. obráceně, protože tak šikovní nikdy nebyli ani stranou vychvalovaní sovětší vojáci. Dostal se do tábora, kde se mezi ním, věčně meditujícím Mongolem a německou "trenérkou" Hitlerjungend mělo rozhodnout, kdo od Leonina Brežněva získá svolení k cestě do vesmíru na palubě Zajíce 6. Jaká je pravděpodobnost, že tohle zápolení vyhraje právě Lajko a setká se pak nikoliv s Gergem Clooneyem a se Sandrou Bullock nebo s astronautem Farmerem, ale se svou matkou?

 










 

Nebude spoiler, když napíšu, že ta pravděpodobnost je veliká, protože samotný název všechno vyspoileroval. Takže celý koncept jest v tomto případě hodně nepovedený. To už by bývalo bylo lepší nechat ho vyletět na oběžnou dráhu, kde by se setkal s mimozemšťany nebo s tou Sandrou nebo s vesmírným harampádím. Jasně, u Titaniku taky nikdy nebyl šokovaný z toho, že se ta veliká loď potopila, avšak tohle je přece jenom jiný případ. Při projektu, kterým chcete mystifikovat (nebo teda ne?) by zkrátka bylo dobré uchopit všechno uvěřitelněji. To pak nezachrání ani pohledy na další zvířátka, ani ty jakože archivní záběry.

Samostatnou kapitolupak tvoří Leonid Brežněv, který je tady záměrně vykreslen coby všehoschopný přihřátý krutý deviantní úchylák. Ti, kteří pamatují trasparenty po vpádu vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 hlásající "Lenine vstávej, Brežněv se zbláznil," dobře věděli, o koho se jedná a nepotřebovali, aby mu tento počin na úkor Lajka věnoval poměrně podstatou část ze své stopáže. To už by bývalo bylo lepší sledovat další úkoly v rámci výciku - viz ten, kdo vydrží nejdéle zavřený v truhle. Cigán ve vesmíru pak vlastně malinko připomene Ztratili jsme Stalina. Akorát tady nehrajou žádní známí herci a celkově bohužel vyznívá jaksi do ztracena.

Lajko: Cigán ve vesmíru možná obsahuje některé prvky, jaké budou srozumitelné i pro českého diváka, nicméně humor v žádném případě není univerzální. Otázka zní, jestli je tedy čistě maďarský, nebo jestli tím tvůrci chtějí říct, že všechny postavy jsou svým způsobem exosti. Kdyby tady alespoň někdo poletoval nad zemí, jako hlavní hrdina rovněž maďarského Měsíce Jupitera ... Jasně, Lajko vyletí až na oběžnou dráhu, jenže tam dohromady stráví ani ne pět minut. Jednou větou by se toto dílo dalo shrnout asi i tak, že řemeslné zpracování je sice překvapivě zdařilé, ale scénář ten slibný námět totálně zazdil.

FOTO: futuregate.cz
Hodnocení autora: 4/104/104/104/104/104/104/104/104/104/10
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Lidé pod schody

Na Blu-ray nedávno vyšla i tahle poněkud bizarní podívaná, pod kterou se podepsal jeden legendární hororový... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz