28.3.2024 | Svátek má Soňa


FEJETON: Zachovejte paniku

21.3.2019

Brno, Liberec Praha a další místa v Česku mají za sebou první Pátek pro budoucnost, tedy studentskou stávku inspirovanou švédskou středoškolačkou Gretou Thunberg. Marketingoví odborníci mohou jen přihlížet s ústy mírně pootevřenými. Příklad drobného děvčátka má ohlas po celém světě, páteční protest se měl týkat podle registrací 2052 míst ve 123 zemích. Připomíná to trochu běh Forresta Gumpa. Ten taky nejdřív běžel sám a pak měl dav následovníků. Tím ovšem příměr končí.

Na webové stránce FridaysForFuture.org najdete mapu světa s místy, kde se ujalo semínko zaseté Gretou Thunberg. Nabízí impozantní pohled. Seznam zemí obsahuje 127 položek a najdeme v něm lokace od Guernsey po Vanuatu, kdybych měl citovat nějaká méně známá místa. Měst je tu 2214, i to je impozantní číslo. Když se na tu mapu podíváme, je opravdu posetá značkami známými z map Google, nahoře kulaté, dole špičaté.

Zajímavé je ale rozložení těch značek. Když se podíváme na mapu světa zobrazující místa největšího znečištění, nejhorší je situace samozřejmě v Číně a pak v dalších zemích třetího světa. Podivuhodně se to míjí s mapou FridaysForFuture.org. I v Číně jsou protesty, v počtu šesti, kdežto třeba ve Finsku, známém už tradičně důslednou péčí o životní prostředí, jich je dvaatřicet. Ona je ta mapa výmluvná. Vypovídá především o stavu demokratičnosti zemí světa. Není tedy náhoda, že nejvíce aktivit vykazuje ze všech zemí třetího světa Indie. To proto, že je to demokratický stát. V sousedním Pákistánu stejně jako v Bangladéši je to mnohem slabší. Protestuje se tam, kde panuje svoboda protestu, nikoli tam, kde je znečištění nejhorší.

Takových paradoxů je více, i v provolání našich studentů, v němž se dává dvoutýdenní ultimátum k tomu, aby vláda začala konat, jinak že nastanou další protesty. Provolání vládě vyčítá, že investuje především do fosilního průmyslu namísto do čistých zdrojů energie. No, střízlivě uváženo, největší organizovaný zločin v třicetileté historii obnovené demokracie u nás je spojen se solárními elektrárnami. Zrodila se kasta solárních baronů, břemeno padlo na obyvatelstvo a soudní procesy s nevinnými dodnes pokračují. Autorům se nelíbí neudržitelné nakládání se zemědělskou půdou. S tím lze stoprocentně souhlasit. Ekologistický příkaz používání biopaliv v dopravě znetvořil naši krajinu, vyvedl ji z rovnováhy a zdražil potraviny. Protože je suroviny pro biopaliva málo, bude se vozit sója ze Spojených států a tato potravina se bude proměňovat v biopalivo. Ano, to je zavrženíhodné, nicméně je to důsledek snah ekologických fanatiků, kteří obsadili místa u pák moci v Evropské unii.

Show pokračuje, uvidíme výsledky. Má jedinkou chybku: jasně stanovila časový limit. Světový kolaps prý nastane za dvanáct let. Když nenastane, bude ostuda. Ale vcelku vlídná.

LN, 18.3.2019

Neff.cz