Vyšlo nové číslo časopisu Twój Blues

Ať vás dobrá hudba provází na každém kroku!

Vyšlo nové číslo časopisu Twój BluesV rukou držíte TB číslo 96. Znamená to, že jsme završili 24 let existence našeho časopisu a vstupujeme do roku uzavírajícího čtvrtstoletí jeho trvání. Slogan „ 25. rok existence čtvrtletníku Twój Blues” nás bude provázet celým letošním rokem.

V době, kdy se toto číslo dostalo do tisku ještě Ministerstvo kultury a národního dědictví neoznámilo výsledky posuzování žádosti o dotaci v programu „Hudba”, i když zákonná lhůta vypršela 31. ledna. Ovlivnilo to přípravy festivalu Bluestracje a jeho nedílnou součást, koncert „Gala Blues Top 2023”. Dlouhou dobu bylo obrovským otazníkem finanční zabezpečení. Naštěstí však vedení města Chořova opět projevilo přízeň blues a podpořilo rozpočet akce natolik, že s přihlédnutím k výtěžku z prodeje vstupenek bylo možno zahájit organizační přípravy.

Slogan „ 25. rok existence čtvrtletníku TWÓJ BLUES” je motem dubnových Bluestracjí, jejichž program najdete na druhé straně obálky. Zahájí ho speciální pořad Smaków Gruby Bluesa, kterého hlavními hrdiny budou naší redaktoři Ryszard Gloger a Mariusz Szalbierz, spjatí s našim časopisem od jeho prvního vydání. Již po jednadvacáté předám ocenění Blues – Kalarusy vítězům ankety Blues Top 2023.
Čtvrtstoletí časopisu TB bude také výrazným způsobem uctěno na nejstarším českém hudebním festivalu Valašský špalíček ve Valašském Meziříčí. Poslední festivalový den zakončí koncert „25. let časopisu Twój Blues – Speciální koncert The Best Of Gala Blues Top. Program pro tuto příležitost připravili držitelé největšího počtu ocenění „Blues-Kalarus” : Magda Piskorczyk, Adam Kulisz, Michał Kielak, Bartek Szopiński a Boogie Boys. Mimo tento speciální koncert se na Špalíčku na samostatných koncertech představí i další polští umělci kteří v anketě „Blues Top” uspěli : Amiya, Silesian Hammond Group a Lucky Troubles. To vše se bude konat o třetím červnovém víkendu v půvabných prostorách zámku Žerotín ve Valašském Meziříčí. O měsíc dříve se v Muzeu obchodu v Bratislavě uskuteční již osmý ročník „Polish Blues Show” za účasti skupin: Paranoja, ONUS Blues a Blues Fighters.

Doporučuji vám, aby jste si letos naplánovali „bluesové” dovolené a festivalové výlety, protože je to skvělý způsob, jak spojit dvě potěšení, zažít hudbu a objevovat nové kouty Polska a světa. K takovým aktivitám vybízejí i jména na plakátech festivalů Blues Road v České republice, European Blues Challenge v Portugalsku (s fanděním polskému zástupci Silesian Hammond Group), Blues Baltica v německém Eutinu nebo norského Notodden Blues Fest.

Na obálce tohoto čísla časopisu je „muž v obleku” , který se po pěti letech vrací na polská pódia – Joe Bonamassa. Kytaristu považovaného za jednu z nejvýznamějších osobností hudební scény 21. století představuje ve svém článku Ryszard Gloger. Roger Stolle nám jako obvykle přináší horké novinky z Clarsdale, srdce Mississippi. S radostí vítám další významné bluesové publicisty, kteří debutují na našich stránkách: Michała Starzyńskiego a Marka Twaroga. S potěšením zdůrazňuji, že Amiya, letošní vokalistka roku, opět představuje svou novinářskou tvář.

Dodržujeme také dobrou tradici prezentace velkých polských blusových postav a nových zajímavých interpretů na naší bluesové scéně, kterými jsou určitě skupiny BlackJob a Runkee.
Na začátku roku, který uzavírá první čtvrtletí života TB, bych rád srdečně poděkoval všem, kteří mají vliv na to, že nadále existujeme, zejména: – čtenářům a příznivcům, kteří si kupují náš časopis, – předplatitelům, kteří své platby zvyšují s poznámkou „předplatné plus”, – inzerentům za to, že oceňují důležitost propagace jejich aktivit a produktů na našich stránkách, – vedení města Chořova za jeho neustálou náklonnost a udržování bluesového obrazu města.

Navštivte prosím aktualizovaný web www.twojblues.com, , kde je nový obchod s mnohem snažší možností nakoupit archivní čísla, trička s naším logem, knihy tématicky související s TB, vstupenky na Blustracje a objednávat předplatné. Přeji příjemné čtení a těším se na příští setkání na koncertech a festivalech!

Andrzej Matysik – šéfredaktor
05/03/2024