Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřel Robert Hlavatý

    Robert Hlavatý. Foto roberthlavaty.cz

    Robert Hlavatý

    21. 1. 1969 – 19. 3. 2019

    Herec a zpěvák, hrál v muzikálech Divadla Kalich a Hudebního divadla Karlín.

    Studoval na elektrikáře, ale profese ho nenaplňovala, a tak se začal věnovat hudbě. Již v osmi letech se na základní umělecké škole učil hře na klavír, které ale po půl roce zanechal a po dvou letech zkusil štěstí znovu s pozounem. Ve čtrnácti letech se pak zhlédl v kapele Beatles a definitivně přesedlal na basovou kytaru a zpěv.

    V roce 1984 se stal coby baskytarista a zpěvák členem rockové skupiny Pertinax (později Vivien), jejichž vzorem byl Olympic. V roce 1989 přešel do skupiny Atlantic (později Soho) se kterou se umístili v soutěži Novodvorský pohár na druhém místě za zkušenějším a tvrdším Keksem.

    V 1993 vytvořil duo Swans in the Dark s Romanem Staňkem, s nímž vydal CD Autobiography a společně s Bárou Basikovou, Martinem Němcem a dalšími vystoupili na festivalu v Hradci nad Moravicí. O rok později založil spolu s Miroslavem Grundem a Ivo Štěpánkem funky rockové Yarro, s nimiž hrál výhradně vlastní písně v angličtině. V roce 1997 začal hrát jako baskytarista s bluesovou kapelou Pavilon 31, a později se stal dokonce jejím hlavním vokalistou a lídrem. Čtyři roky pak působil ve skupinách Strahov a Fabrica Atomica Oskara Petra a poté se začal věnovat muzikálům, televizi a filmům.

    Studoval zpěv a skládal hudbu ke krátkým filmům. Moderoval televizní pořad Rockparáda, vystoupil na velkém koncertu skupiny Kabát na Bílé hoře a se svou kapelou RH Band i dalšími například na Rockování, Dejvickém létě nebo Pražském majálesu. V roce 2014 se zúčastnil pěvecké soutěže Hlas Česko Slovenska.

    Hrál v muzikálech Divadla Kalich a Hudebního divadla Karlín, například v Kvasce, Dětech ráje, BídnícíchJesus Christ Superstar, Miss Saigon nebo Tajemství a účastnil se zájezdové verze muzikálu Vlasy. Menší roli ztvárnil v nekonečném seriálu Ulice nebo ve filmu Andělé všedního dne.

    Zemřel na rakovinu, se kterou bojoval celých devět let. O úmrtí informoval jeho kamarád Bořek Slezáček.

    • Autor:
    • Publikováno: 20. března 2019

    Komentáře k článku: Zemřel Robert Hlavatý

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,