Hlavní obsah

Proti Švachulovi jde muž, který měl vybírat úplatky

Právo, Adéla Jelínková, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S vyšetřovateli, kteří se zabývají korupcí a údajným ovlivňováním stavebních zakázek městské části Brno-střed, spolupracuje nejen obviněný podnikatel Saman El-Talabani, ale podle zjištění Práva také další trestně stíhaný muž, a to přímo zaměstnanec radnice. Je jím vedoucí technik správy nemovitostí Brna-střed Petr Kosmák.

Foto: Mapy.cz

Radnice Brno-střed

Článek

Redakce informaci získala z usnesení Vrchního státního zastupitelství v Olomouci ze 14. března, prostřednictvím něhož žalobce obestavil majetek Jiřímu Švachulovi – údajné hlavě zločinecké skupiny skládající se z brněnských úředníků, podnikatelů a politiků z hnutí ANO.

Ze zmíněného dokumentu je patrné, že svědectví El-Talabaniho a Kosmáka, kteří usilují o status spolupracujících obviněných, považuje dozorový žalobce Radek Mezlík za jeden z klíčových důkazů.

Cenné svědectví

Svědectví je o to cennější, že pochází jak z podnikatelského prostředí (El-Talabani), tak přímo zevnitř radnice (Kosmák). Mapuje fungování obou linií Švachulova, podle policistů dlouhodobého, konspirativního systému.

Kosmáka, jenž je jedním z celkem devíti obviněných, policisté stíhají na svobodě. Jeho jméno je stále uvedeno na webu radnice Brna-střed u pozice „vedoucí oddělení technického“. Formálně jím totiž stále je.

„Panu Kosmákovi byl dohodou ukončen pracovní poměr k poslednímu březnu, nyní dočerpává dovolenou,“ upřesnila v úterý mluvčí úřadu Kateřina Dobešová.

Jak vyplývá ze soudního příkazu k domovní prohlídce, který má redakce k dispozici, Kosmák „od začátku svého působení rozhodoval o přidělení zakázek vztahujících se na opravy domů, nebytových prostor, bytů či jejich údržby v rámci SNMČ (správa nemovitostí městské části Brno-střed – pozn. red.), jenž nepřesáhly částku 100 tisíc korun“.

Dvanáct až 15 procent

Z příkazu lze rovněž vyčíst, že Kosmák spolu s dalším obviněným podnikatelem Pavlem Ovčarčinem, na kterého soud uvalil vazbu, vybíral od předem vytipovaných podnikatelů, kteří byli ochotni za výhody v tendrech platit, úplatky.

„Prostřednictvím Pavla Ovčarčina a taktéž Petra Kosmáka dostával Saman El-Talabani úplatky, které měly činit 12 procent až 15 procent z celkového objemu měsíčně zadaných zakázek, kdy poměrnou část těchto finančních prostředků si ponechal pro svoji potřebu a zbývající část rozdělil mezi členy skupiny (Jiřího Švachulu, Pavla Ovčarčina, Petra Kosmáka),“ píše se v dokumentu.

Podle tvrzení policie výše popsaný systém fungoval minimálně od roku 2014, a to „pravidelně, cíleně, konspirativně, až přešel v automatické provádění předem nastavených činností pro jednotlivé členy organizované zločinecké skupiny“.

Vrchní koordinátor El-Talabani

Jak již bylo uvedeno v úvodu, dalším obviněným, který spolupracuje s policisty, je majitel detektivní agentury, podnikatel iráckého původu El-Talabani.

„Švachula rozdělování finančních prostředků pocházejících z této trestné činnosti z ovlivňování veřejných zakázek, informace o osobách podílejících se na dané trestné činnosti, informace o způsobu předávání provizí či uplácení dalších osob projednával nejméně od listopadu 2014 do konce roku 2016 se Samanem El-Talabanim, s nímž se několikrát v této souvislosti setkal a předával mu podklady k budoucím veřejným zakázkám,“ uvádí příkaz k domovní prohlídce.

Oba spolu i s dalšími členy skupiny prý navíc vše řešili i přes mobilní aplikace.

E-Talabani podle vyšetřovatelů zpočátku koordinoval jednání organizované zločinecké skupiny, v roce 2016 jej ale na jeho „pozici“ vystřídal obviněný nedávno odvolaný člen ANO a místostarosta městské části Brno-Ivanovice Petr Liškutin.

El-Talabani podniká spolu s vazebně stíhaným Ovčarčinem v oblasti silniční dopravy. Jako obviněný figuruje v dalších kauzách týkajících se vynášení informací z trestních spisů a půlmiliardového daňového úniku.

Nedávno byl odsouzen dvouletou podmínkou za to, že mezi lety 2015 a 2016 vyhrožoval bývalému šéfu brněnské expozitury tehdejšího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a nynějšímu náměstku ředitele NCOZ Richardu Ohnoutkovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám