Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Zdraví

Chrup ničí špatná hygiena a péče. Jak pečovat o zuby?

Zuby (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Doporučujeme
Lékaři dokážou v ústech nahradit i chybějící kost potřebnou pro implantát. Jeho životnost zkracuje kouření.
  5:40

Součástí stomatologických praxí bývá stále častěji i ordinace dentální hygieny. Někteří zubaři dokonce přijímají nové pacienty pouze pod podmínkou, že stejně jako navštěvují pacienti dvakrát do roka ordinaci při preventivní kontrole, musí tak činit i v případě dentální hygieny. 

Cena dentální hygieny se pohybuje v rozmezí od 800 korun do 2000 korun a někteří lidé si stěžují, že jsou nuceni zbytečně utrácet peníze. Ta „zbytečnost“ je pouze relativní. V minulosti byla osvěta zubní hygieny podle zubařů zanedbána a 90 procent chorob v ústní dutině má původ ve špatné hygieně. Plak je živnou půdou pro bakterie, které způsobují zubní kaz i záněty dásní. Následná snaha o záchranu zubů vyjde pacienta mnohem dráž, nehledě na jeho „utrpení“.

Kdo pozdě chodí, lituje

Dlouhodobě podceňovaná péče o zuby vede až k paradontóze. Pokud se nezačne včas s léčbou, přichází pacient nejen o zuby, ale ustupuje mu i kost. K tomu však může dojít i při vytrhnutí zkaženého zubu. A také tehdy, když pacient je bez náhrady vytrženého zubu delší dobu. 

I s takovými fatálními následky si zubní implantologové dokážou poradit. „Současná implantologie se snaží nejen zajistit zuby ‚napevno‘ lidem s nedostatkem čelistní kosti, ale usiluje o přirozeně estetický vzhled finální protetické práce. Korunky a dáseň v jejich okolí by měly vypadat k nerozeznání od vlastních zubů. Aby to bylo možné, je nutné využívat různé augmentační techniky na zvětšení kostního objemu. 

Pro doplnění chybějící kosti nejčastěji využíváme kostní minerál hydroxyapatit. Jde o malé granule minerálu, které se získávají speciální technologií z kravských kostí,“ vysvětluje stomatolog pražské kliniky d’vision Radek Pokorný. 

Dalším zdrojem jsou kostní štěpy. Ty se odebírají pacientům ze zadních částí dolní čelisti, což se využívá právě u lidí postižených paradontózou, kteří přišli o značnou část kosti. „Zhruba za pět měsíců se kostní blok přihojí a lze zavést implantát. Tento postup některé pacienty děsí, ale při kvalitní injekční anestezii se dá přirovnat k extrakci zubu moudrosti,“ podotýká Radek Pokorný.
Řadu pacientů překvapí, že životnost implantátů, za něž zaplatili tisíce i desetitisíce korun, není omezená. Případy, kdy se implantát neuchytí hned v počátku, jsou ojedinělé. Do deseti let po implantaci však o „svůj“ zub přichází až desetina pacientů. Lze jej však zavést opakovaně. Je důležité i nadále docházet pravidelně k zubaři. 

Zásadní je pravidelná hygiena. Stav implantátu může ovlivnit i užívání některých léků. Prokazatelně životnost implantátu snižuje kouření cigaret. A samozřejmě už v počátku je důležité zvolit šikovného implantologa, protože na jeho umu velmi závisí. Mezi materiály, z nichž se vyrábějí korunky nasazované na čep, už není zásadní rozdíl.

Rovnátka minimálně na dva roky

Počínající paradontóza je nejčastější důvod, proč zubař nekompromisně trvá na tom, aby pacient začal pravidelně docházet na dentální hygienu. Při první návštěvě hygienistka pacientovi ukáže, kde je problém a kde dásně krvácí. Naučí jej, jak zuby čistit, jakými kartáčky a jaké zvolit další pomůcky. Následně ještě odstraní zubní plak a kámen a pigment nad dásní. 

„Při další návštěvě odstraňuji zubní kámen pod dásní, což je asi ta nejméně příjemná část dentální hygieny. Samozřejmě zkontroluji, jak se pacient zlepšil v technice čištění. A podle toho jej objednávám na další dentální hygienu,“ popisuje svou praxi dentální hygienička z litvínovské stomatologické skupiny Medoz Věra Černá. 

Rovnátka (ilustrační foto)

Někteří lidé, jimž začaly ustupovat dásně, mají z dentální hygieny strach, že přílišné čištění jejich stav ještě zhorší. „Naopak právě tito lidé by měli docházet na dentální hygienu častěji. U odhalených krčků je totiž technika čištění zásadní, aby si nevybrousili do krčku žlábek,“ vysvětluje Věra Černá.
V důsledku ústupu dásní navíc vznikají takzvané parodontální choboty. Tedy prostor mezi kořenem a dásní. „V těchto,kapsách‘ zůstávají zbytky jídla, které vyhnívá. Pokud se choboty prohlubují, může dojít k zánětu nervů, viklavosti zubu a následné ztrátě zubu,“ dodává hygienistka. 

Ti, kdo mají správnou techniku čištění, docházejí dále na pravidelnou hygienu kvůli estetickým problémům, jako jsou pigment a zubní kámen. S hygienistkou řeší také bělení zubů. Tehdy je nutné udělat otisky zubů, do nichž si doma po dobu až čtyř týdnů aplikují bělicí gel. Existuje i bělení, které se jednorázově provádí v ordinaci. 

„Dospělí se často ptají i na rovnátka. Vysvětlím jim, že je nutné usadit rovnátka napevno. Zuby se srovnají relativně brzy. Nicméně je nutné pacientovi rovnátka ponechat zhruba dva roky, aby se narovnané zuby v kosti naplno usadily. Rozhodnutí už je jen na nich,“ uzavírá Věra Černá. Pokud se pacient k tomuto kroku rozhodne, jeho zubař jej zpravidla odesílá na ortodoncii.

Autor: