Zemřel Milan Píka. Syn generála, kterého zavraždili komunisté, sloužil v zahraničním odboji

Historik Prokop Tomek přibližuje příběh Milana Píky (zdroj: ČT24)

V Bratislavě zemřel ve středu večer válečný veterán, český a slovenský generál Milan Píka. Bylo mu 96 let. Pohřeb se bude konat na Slovensku. O úmrtí informovala kurátorka pozůstalosti po generálu Heliodoru Píkovi, otci zemřelého, jehož zavraždil komunistický režim.

Milan Píka zemřel v sedm hodin večer, upřesnila Horáková, která je ředitelkou Slezského zemského muzea v Opavě. Muzeum je správcem pozůstalosti po Heliodoru Píkovi. Pohřeb podle Horákové bude na Slovensku, jeho formu bude rodina řešit se slovenským ministerstvem obrany.

Milan Píka v červnu 1939 utekl se svou matkou do Rumunska, kde v té době už působil v zahraničním odboji jeho otec. Poté odjel do Francie, kde vstoupil do vznikající československé zahraniční armády. Po porážce Francie odjel do Anglie, kde byl zařazen k 310. stíhací peruti RAF. Pro oční vadu byl však z leteckého výcviku vyřazen a vykonával administrativní službu.

„Stejně jako jeho otec byl však v únoru 1949 zatčen a uvězněn ve stejné věznici – na Pankráci. Každý ale v jiné cele, takže spolu kontakt udržovali prostřednictvím motáků. Otec byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen k trestu smrti oběšením. Milan s ním mohl nakonec strávit poslední noc před jeho popravou 21. června 1949 v borské věznici,“ přibližuje Píkův osud organizace Post Bellum.

Píka musel opustit armádu i studia

Téhož roku v listopadu byl Milan Píka oficiálně pro nedostatek důkazů propuštěn, byl ale vyhozen ze studií práv i z armády a měl problémy s úřady. „Usadil se i s matkou na Slovensku, živil se manuální prací a v 60. letech dálkově vystudoval vysokou školu. V roce 1968 se mu podařilo dosáhnout plné soudní rehabilitace otce Heliodora Píky,“ dodává Post Bellum.

V roce 1970 byl Milan Píka morálně rehabilitován a o dvacet let později povýšen do hodnosti plukovníka. Za odbojovou činnost obdržel Československý válečný kříž 1939 a další československá i zahraniční vyznamenání. V roce 2014 ho tehdejší slovenský prezident Ivan Gašparovič jmenoval generálem, ve stejném roce byl podle tuzemského ministerstva obrany jmenován do hodnosti brigádního generála v Česku.