Hlavní obsah

Přichází čas české komety? Vondroušová září, poráží i největší tenisová esa

Praha

Skvěle. Slovo, které nejlépe vystihuje vstup Markéty Vondroušové do letošní sezony. Devatenáctiletá česká tenistka se letos může chlubit skvostnou bilancí deseti výher a pouhých tří porážek, navíc se výrazně přiblížila svému životnímu maximu, kterým je 50. místo světového žebříčku. V jak velké pohodě se sokolovská rodačka nachází, naposledy poznala v 1. kole turnaje v Indian Wells i ostřílená Barbora Strýcová, která schytala od 13 let mladší krajanky debakl 3:6, 2:6.

Foto: Profimedia.cz

Markéta Vondroušová bojuje o postup do dalšího kola

Článek

Že má obrovský potenciál, se vědělo už dávno. "Markéta může porážet hráčky z TOP 20," prohlásil před časem její kouč Jiří Hřebec. Jediné, co českou tenistku od naplnění tohoto proroctví brzdilo, byly opakující se zdravotní problémy. Ty stály i za tím, proč Vondroušová ukončila loňskou sezonu již v září.

Do nového roku však mladičká tenistka vstoupila v parádním stylu. Na Australian Open vypadla sice již ve druhém kole s Petrou Martičovou, ta hlavní zpráva však přišla bezprostředně poté. "Po návratu z Austrálie jsem navštívila lékaře a mé koleno by mělo být v pořádku. Zdravotně se cítím mnohem lépe," řekla Vondroušová pro Tenis Arenu.

Foto: Jayne Kamin-oncea, Reuters

Markéta Vondroušová ve čtvrtfinálovém duelu v Indian Wells.

A hned svá slova začala potvrzovat. Na následujícím turnaji v Budapešti došla až do finále, kde se zastavila až po velkém boji na Belgičance Alison Van Uytvanckové.

Parádní tažení předvedla především v Indian Wells. Na své cestě do čtvrtfinále mimo jiné vyprovodila z kurtu jeden z největších tenisových talentů současnosti, Rusku Dariu Kasatkinovou, která na Češku uhrála pouhé tři hry.

V dalším kole gratulovala Vondroušové k postupu grandslamová šampionka French Open z roku 2017 Jelena Ostapenková a hned po ní si devatenáctiletá tenistka připsala prozatím svůj největší skalp, když porazila nedávnou světovou jedničku Simonu Halepovou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu Vondroušová - Halepová v Indian Wells.Video: sntv

Naběhala jsem toho tolik, bojovala jsem o každý míč, chvílemi jsem si říkala, že to na kurtu nepřežiju," uvedla Vondroušová na webu BBC. Až ve čtvrtfinále se česká tenistka sklonila po velké bitvě před Elinou Svitolinovou.

A zatím poslední skalp si levou rukou hrající Češka připsala na probíhajícím turnaji v Miami, kde v prvním kole smetla i parťačku ze čtyřhry na Australian Open, na němž společně došly do semifinále, Barboru Strýcovou 6:3, 6:2.

Markétě Vondroušové v současné době patří 59. příčka, už teď je však jisté, že se po turnaji v Miami opět posune výše. Jejím dosavadním maximem je 50. příčka z března loňského roku, v live žebříčku je však již na 52. místě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinále v Indian Wells: Vondroušová - Svitolinová.Video: sntv

V rankingu zohledňujícím jen výsledky letošní sezony patří Vondroušové výborná 27. pozice, z mladších hráček jsou před ní jen Ukrajinka Jastremská (26.) a kometa letošní sezony a vítězka turnaje v Indian Wells Kanaďanka Bianca Andreescuová (5.).

A vzestup žebříčkem nemusí u Vondroušové v žádném případě končit. Její další soupeřkou v Miami bude právě Jelena Ostapenková, kterou porazila v Indian Wells, další body může český talent získat i na následujících turnajích, kde vzhledem k protrápené minulé sezoně obhajuje kromě US Open minimum bodů.

Markéta Vondroušová v roce 2019

turnajfázesoupeřkavýsledek
Australian Open2. koloPetra Martičová (Chor.)4:6, 5:7
BudapešťfináleAlison Van Uytvancková (Bel.)6:1, 5:7, 2:6
Indian WellsčtvrtfináleElina Svitolinová (Ukr.)6:4, 4:6, 4:6
Miamizatím 2. kolo--

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík