Windows 10 | Aktualizace | Windows 7

Windows 7 budou po aktualizaci upozorňovat uživatele na blížící se konec podpory

Do konce podpory Windows 7 zbývá již jen necelých 300 dnů, přesto tento operační systém stále běží na poměrně značném počtu počítačů. Microsoft se rozhodl, že musí jejich uživatele na blížící se konec upozornit a vydal kvůli tomu speciální aktualizaci.

Aktualizační balíček KB4493132, označený jako „Windows 7 SP1 support notification“, bude vypuštěn do světa prostřednictvím služby Windows Update. Má v podstatě jeden jediný úkol: zobrazovat upozornění na nadcházející konec života systému Windows 7 a „povzbudit“ uživatele k přechodu na systém Windows 10.

Už je čas, musíme jít!

Operační systém Windows 7 zahájil svou éru v říjnu 2009, takže letos oslaví kulaté výročí. Jeho oficiální podpora končí 14. ledna 2020 – po tomto termínu již (s výjimkou poměrně drahé prodloužené podpory do roku 2023) nebude Microsoft vydávat aktualizace a opravy.

Úkolem obrazovky je upozornit na blížící se konec
Úkolem obrazovky je upozornit na blížící se konec

Uživatelé, kteří chtějí pracovat s aktuálním a bezpečným operačním systémem, nebudou mít po tomto datu jinou možnost než upgradovat na Windows 10. To se týká nemalého počtu počítačů – dle dat analytické firmy Net Applications běžely v únoru „sedmičky“ na téměř 40,2 % desktopů.

Je jasné, že ne všichni uživatelé budou schopni na upozornění reagovat upgradem či pořízením nového počítače. V mnoha firmách jsou Windows 7 stále dominující verzí operačního systému a je především na správcích informačních technologií, aby blížící se konec podpory vyřešili.

Upozornění pro uživatele

Obrazovka s upozorněním by se měla zobrazit několikrát v průběhu roku. Microsoft doufá, že uživatelé díky ní naplánují a připraví přechod ze systému Windows 7 na novější verzi. Podle dosavadních informací bude naštěstí možné upozorňující dialog deaktivovat.

Oznámení se začnou zobrazovat 18. dubna 2019 a kromě textu budou obsahovat i odkaz na oficiální stránku k ukončení podpory systému Windows 7, kde lze získat další informace. Zde se dozvíte, že po 14. lednu nebude MS poskytovat technickou podporu, aktualizace softwaru ani bezpečnostní aktualizace a opravy.

Na závěr nemůže chybět varování: „I když můžete i dál používat svůj počítač se systémem Windows 7, bez dalších softwarových a bezpečnostních aktualizací se vystavujete vysokému riziku v podobě virů a malwaru.“

Diskuze (47) Další článek: Evropská komise opět drtí Google. Udělila mu pokutu za reklamu ve vyhledávači

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,