Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Na koho sází strany pro evropské volby? Nechybí ani kontroverzní tváře

Aktualizováno -
11. dubna 2019
10:00
Autor: mah - 
23. ledna 2019
09:53

Volby do Evropského parlamentu se konají na konci května. Strany již ovšem složily kandidátky. Občanští demokraté, ČSSD či komunisté přitom sázejí na tváře, které v europarlamentu působí již v současnosti. Další strany musí řešit problémy, jelikož je opustili lidé, kteří patřili v končícím volebním období k nejviditelnějším českým tvářím. Ministerstvo vnitra zaregistrovalo celkem 40 kandidátních listin. Strany mohly do 25. března doplňovat kandidáty, teď už mohou v kandidátkách již jen škrtat. Podívejte se na přehled kandidátek, seřazených podle vylosovaných čísel a jejich lídrů.

1) KAN: Lídr - Jiří Domlátil

Číslo 1 dostal Klub angažovaných nestraníků, jehož kandidátku vede jeho předseda Jiří Domlátil.

Evropské volby
Data ještě nejsou k dispozici
Obnovit výsledky
Sečteno 0 %
Účast 0 %

2) Strana nezávilsosti ČR: Lídr - František Matějka

Dvojka pak byla vylosována protiunijní Straně nezávislosti České republiky, kterou do voleb rovněž vede její předseda František Matějka.

3) Cesta: Lídr - Antonín Baudyš

Číslo 3 připadlo hnutí Cesta odpovědné společnosti. To do voleb vede Antonín Baudyš a klade si za cíl revizi Lisabonské smlouvy.

4) Národní socialisté: Lídr - Ivan Šterzl

Číslo 4 má kandidátka Národních socialistů, kteří si do čela vybrali nestraníka Ivana Šterzla.

5) ODS: Lídr - Jan Zahradil

ODS si jako lídra kandidátky pro volby do Evropského parlamentu vybrala současného europoslance Jana Zahradila. Ten kandiduje již počtvrté. Zároveň je hlavní tváří Aliance evropských konzervativců a reformistů a její parlamentní skupiny ECR. Stal se tak zároveň nominantem frakce na post předsedy Evropské komise.

Sám Zahradil se přitom netají tím, že by chtěl s ODS eurovolby v České republice vyhrát. Za reálný pak předpokládá zisk čtyř mandátů pro svou stranu.

6) EU TROLL: Lídr Lucie Schejbalová

Volby do Evropského parlamentu přilákaly i recesisty. Devět z nich se sdružilo na kandidátce ANO, vytrollíme europarlament. Do jejich čela se postavila Lucie Schejbalová, známější jako youtuberka Sejroška.

7) ČSSD: Lídr - Pavel Poc

Kandidátku ČSSD povede současný europoslanec Pavel Poc. Pro vládní stranu šlo ovšem o dlouhé rozhodování. Své mandáty totiž nechtějí obhajovat někteří současní europoslanci. Především jde o Miroslava Poche, kterého strana původně chtěla jako ministra zahraničí, druhým potom je filozof Jan Keller.

Pro Poce půjde již o třetí volby do Evropského parlamentu. Poprvé do nich ovšem půjde z pozice lídra kandidátky.

8) RDS: Lídr - Miroslav Tancoš

Číslo osm bude mít kandidátka Romské demokratické strany. Tu do voleb vede její předseda Miroslav Tancoš. Společně s ním ovšem kandidují už pouze tři další členové strany.

9) KSČM: Lídr - Kateřina Konečná

Komunisty do voleb povede europoslankyně Kateřina Konečná. Ta je zároveň místopředsedkyní strany pro evropské záležitosti. Širší vedení KSČM ji do čela kandidátky zvolilo hladce již v polovině prosince 2018.

Na kandidátce by se zároveň kromě členů KSČM měli objevit i lidé z dalších stran a nestraníci. Do voleb by tak měla jít pod jménem „KSČM – česká levice společně“.

10) DSSS: Lídr - Tomáš Vandas

Do voleb se chystá i radikální pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti. Tu do voleb vede její předseda Tomáš Vandas.

11) SPRRSČ: Lídr - Miroslav Sládek

Do evropských voleb se přihlásili i krajně pravicoví republikáni Miroslava Sládka. Ty do voleb nepovede nikdo jiný, než dlouhodobý předseda strany a bývalý poslanec Miroslav Sládek.

12) Rozumní+ND: Lídr - Adam Bartoš

Strany Rozumní a Národní demokracie se rozhodly jít do voleb do Evropského parlamentu společně. Lídrem kandidátky je Adam Bartoš z Národní demokracie a záda mu kryje bývalý outsider prezidentské volby Petr Hannig.

13) PB: Lídr - Petr Cibulka

Nešťastná třináctka byla vylosována straně Pravý blok, kterou do voleb tradičně vede bývalý disident Petr Cibulka.

14) NE-VOLIM.CZ: Lídr - Josef Zahradník

Hnutí Ne-volim.cz má na své kandidátce především nestraníky. Do voleb jej vede Josef Zahradník.

15) PROČ: Lídr - Radek Kňava

Hnutí Pro Česko dostalo ve volbách číslo 15. Do voleb jej vede Radek Kňava.

16) Vědci: Lídr - Ivan Holoubek

Hnutí Vědci pro Českou republiku je přejmenovaným hnutím Brno+. Do voleb je vede Ivan Holoubek a na kandidátce převažují především vyučující z vysokých škol nebo členové výzkumných institucí.

17) ČSNS+PatriotiČR: Lídr - Jiří Vítek

Společnou kandidátku Patriotů České republiky a ČSNS do voleb povede předseda Patriotů a místostarosta Prahy 8 Jiří Vítek.

18) Jsi pro?: Lídr - Petr Kováč

Číslo 18 připadlo kandidátce JSI PRO? Jistota solidarita investice pro budoucnost. Tu do voleb vede Petr Kováč. Kromě lídra jsou na kandidátce ovšem už jen dvě další jména.

19) Pro Zdraví: Lídr - Václav Kubata

Hnutí Pro zdraví a sport do voleb vede Václav Kubata. Záda mu pak kryje bývalá senátorka Eva Syková.

21) MZH: Lídr - Vladan Ševčík

Moravské zemské hnutí jde do voleb s číslem 21. Do čela kandidátky se postavil člen jeho rady Vladan Ševčík.

22) Česká suverenita: Lídr - David Rath

Strana Česká suverenita chce do voleb do Evropského parlamentu znovu vyslat bývalého člena ČSSD Davida Ratha. Z korupce obviněný politik za stranu kandidoval již v senátních volbách v roce 2018. Tehdy ovšem nepostoupil ani do druhého kola, když oslovil necelých pět procent voličů.

Společně s Rathem by se měl na kandidátce objevit i další exposlanec za ČSSD – bývalý policista Stanislav Huml.

23) Tvůj kandidát: Lídr - Daniel Konečný

Kandidátka Tvůj kandidát obsahuje jediné jméno. Daniel Konečný se tak rozhodl pro recesi - na svých stránkách slibuje věci jako dotované pivo nebo podporu vývozu českých leváren, podvodů a machinací do světa.

24) Hlas: Lídrem kandidátky je Pavel Telička

Hnutí Hlas se před volbami do Evropského parlamentu rozhodli založit europoslanci Pavel Telička a Petr Ježek. Ti v minulých volbách úspěšně kandidovali za hnutí ANO Andreje Babiše, se kterým se ale ve zlém rozešli.

25) Svobodní+RČ: Lídr - Vít Jedlička

Svobodní v současnosti obhajují místo jednoho europoslance. Pro letošní volby se navíc rozhodli spojit se stranou Radostné Česko. Jiří Payne ovšem svůj mandát, který zdědil po bývalém předsedovy Svobodných, neobhajuje.

V čele kandidátky tak stojí Vít Jedlička, prezident neuznávaného mikrostátu Liberland.

26) TOP 09 a STAN: Lídr - Jiří Pospíšil

TOP 09 jde do voleb podobně jako před pěti lety v koalici se Starosty a nezávislými. Do čela kandidátky se postavil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a jako dvojka kandiduje Stanislav Polčák za Starosty.

Kromě toho na kandidátce nechybí ani zástupci strany Zelených nebo regionálních partnerů STAN.

27) Piráti: Lídr - Marcel Kolaja

Pirátská strana si lídry pro volby do Evropského parlamentu vybírala tradičně vnitrostranickým referendem. To nakonec ovládl Marcel Kolaja, který v primárkách předstihl poslance Mikuláše Peksu.

Piráti se netají tím, že by chtěli volby ovládnout. Jejich předseda Ivan Bartoš jako cíl označil 20 procent hlasů. Před pěti lety přitom získali pouze 4,78 procenta a skončili tak těsně mimo europarlament.

28) SPD: Lídrem kandidátky je Ivan David

Hnutí Svoboda a přímá demokracie si za svého lídra pro volby do Evropského parlamentu 2019 vybralo bývalého ministra zdravotnictví z vlády Miloše Zemana - Ivana Davida.

David za SPD kandidoval již v senátních volbách 2018 v obvodu Praha 12. Tehdy získal 5,5 procenta hlasů, skončil pátý a nepostoupil tak do druhého kola.

29) Aliance národních sil: Lídr - Jiří Černohorský

S 29 jde do voleb kandidátka Aliance národních sil. Tu vede  nestraník Jiří Černohorský. Kromě členů Aliance národních sil a nestraníků je na kandidátce i několik členů KSČM.

30) ANO: Lídr - Dita Charanzová

Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše šlo před pěti lety do voleb v čele s Pavlem Teličkou. Ten se ovšem, stejně jako dvojka minulé kandidátky Petr Ježek, s hnutím a jeho předsedou názorově rozešel. Nejsilnější vládní strana tak bude muset hledat nového lídra.

Sám Babiš by v čele kandidátky rád viděl europoslankyni Ditu Charanzovou. Premiér zároveň řeší to, že do Evropského parlamentu by chtělo velké množství lidí, včetně řady poslanců, kteří byli zvoleni do Sněmovny v roce 2017.

31) Agrární demokratická strana: Lídr - Pavel Šrámek

Agrární demokratická strana dala dohromady neúplnou kandidátku. Ta tak čítá jen dvanáct jmen. V jejím čele stojí Pavel Šrámek.

32) Moravané: Lídr - Tomáš Ingr

Samostatnou kandidátku sestavila i strana Moravané. V jejím čele je předseda strany Tomáš Ingr.

33) Národovci: Lídr - Matouš Bulíř

Číslo 33 patří uskupení První republika, která kandiduje pod jménem Národovci. V čele kandidátky stojí Matouš Bulíř, kromě něj ale kandiduje už jenom Anna Bernardová.

34) Demokratická strana zelených: Lídr - Andrea Bychlová

Do Evropských voleb se chystá Demokratická strana zelených. V čele jejích kandidátů stojí Andrea Bychlová.

35) BOS: Lídr - Jaroslav Bašta

Kandidátku se jménem Bezpečnost, odpovědnost, solidarita vede do voleb Jaroslav Bašta.

36) Nezávislí a Soukromníci: Lídr - Josef Valihrach

Společnou kandidátku postavila Strana soukromníků České republiky s hnutím Nezávislí. Tu zároveň podpořila i ODA.

Kandidátku vede nestraník Josef Valihrach nominovaný soukromníky a dvojkoku je na kandidátce bývalá senátorka Liana Janáčková, kterou nominovalo hnutí Nezávislí.

37) Evropa společně: Lídr - Jaromír Štětina

V čele nového politického subjektu by chtěl jít do voleb europoslanec Jaromír Štětina. Ten se do Evropského parlamentu poprvé dostal před pěti lety jako kandidát TOP 09. S tou se ovšem rozešel poté, co se předsedou strany stal jeho kolega z europarlamentu Jiří Pospíšil.

Jeho nové hnutí Evropa společně ovšem potřebuje získat tisícovku podporovatelů, aby mohlo kandidovat. Čas má Štětina do 19. března, což je poslední den, kdy je možné registrovat kandidátky pro volby do Evropského parlamentu.

38) Konzervativní alternativa: Lídr - Pavel Poláček

Číslo 38 patří další neúplné kandidátce. Najdeme na ní pouze osm jmen. V čele pak stojí Pavel Poláček.

39) KDU-ČSL: Lídrem kandidátky je Pavel Svoboda

KDU-ČSL si jako lídra vybrala již loni europoslance Pavla Svobodu. Původně uvažovali o kandidátce širší koalice. Ve hře bylo především spojenectví s TOP 09 a STAN, které navrhovalo vedení Evropské lidové strany.

Koaliční variantu ale lidovci nakonec odmítli. „Mezi námi a oběma zbývajícími stranami je silná dělicí linie na pozici liberální a konzervativní hodnoty,“ vysvětloval v listopadu rozhodnutí dnes už bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Jeho strana tak bude jednat o podpoře pouze s menšími regionálními uskupeními.

40) Alternativa pro Českou republiku: Lídrem je Klára Samková

Do evropských voleb vyrazí i advokátka Klára Samková v čele kandidátky Alternativy pro Českou republiku. Společně s ní budou kandidovat i poslanci Lubomír Volný a Marian Bojko, kteří předtím vystoupili z hnutí SPD.

Informace o dalších kandidátkách přineseme, jakmile je strany zveřejní

Více o kandidátech do Evropského parlamentu čtěte ZDE

zlymikes ( 12. května 2019 20:03 )

Když vidím ty ambice a touhu po ex platu a následně i důchodu, tak je mi nejvíce sympatická osmička. Jsou to svérázní a také grázlové, ale ve společnosti těch ostatních jsou jedničky - nepřetvařují se a myslí to poctivě , byť jsou cikáni.

AliAlice ( 25. dubna 2019 15:29 )

Tak ten Rath...to je gól...

karlos-999 ( 11. dubna 2019 09:12 )

Piráty?... Ha ha... vidíme všichni jak se bijí.

annamode ( 28. února 2019 18:58 )

Žádného

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa